Μέχρι τώρα μεγαλώναμε τα παιδιά μας με βάση τα δικά μας βιώματα, με βάση αυτά που διαβάζαμε στα βιβλία ψυχολογίας ή μιμούμενοι το παράδειγμα άλλων γονέων του κοντινού περιβάλλοντος κι απλά ευχόμασταν να κάναμε το σωστό, ώστε τα παιδιά μας να γίνουν σωστοί άνθρωποι, μεγαλώνοντας με ασφάλεια και συναισθηματική σιγουριά. Το σημαντικό κενό έρχεται να καλύψει ένα διαφορετικό – και μοναδικό στο είδος του - σχολείο, μια… "Ακαδημία για γονείς".

Ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου να παραδίδει μαθήματα διαχείρισης των καυτών προβλημάτων, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα Ελληνόπουλα μόλις διαβούν το κατώφλι της εφηβείας. Η "Ακαδημία για γονείς", όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΤ, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαία Κυριακού» και απευθύνεται σε όλους τους γονείς, προσφέροντας δωρεάν τα μαθήματά της μια φορά τον μήνα.

Όπως επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής – ιατρικής κ. Άρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ: «Στην ζωή τίποτα δεν σε προετοιμάζει για να γίνεις γονιός, απλά μια ημέρα σου συμβαίνει. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Για να χτίσεις μια γερή σχέση με τα παιδιά σου, πρέπει πρώτα να τα αγαπήσεις άνεϋ όρων και προϋποθέσεων. Ένας είναι ο κανόνας, πάνω στον οποίο κτίζουμε μια υγιή και ισορροπημένη οικογένεια: Αγαπάμε τα παιδιά μας ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν συμβεί και μετά φροντίζουμε να βάλουμε το πλαίσιο των κανόνων. Η γονεϊκή αγάπη δεν έχει προϋποθέσεις ή προαπαιτούμενα (σαν το Μνημόνιο), ούτε έρχεται σαν ανταμοιβή».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, συνιστά στους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους και να μην κλείνουν τους διαύλους επικοινωνίας, γιατί τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος τα πράγματα να εξελιχθούν άσχημα. «Οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, τον εκφοβισμό, το cyberbullying, τη διαδικτυακή αποπλάνηση κ.ά. Οι γονείς ας έχουν υπόψη πως όταν τα παιδιά τους γυρνούν από το σχολείο, έχουν ανάγκη να ανοίξουν την καρδιά τους στη μαμά και στον μπαμπά, να μιλήσουν για ό,τι τους έχει συμβεί. Και οι γονείς οφείλουν να είναι πρόθυμοι να ακούσουν. Όταν υπάρχει διάλογος, τα προβλήματα λύνονται, προτού ξεφύγει η κατάσταση και φτάσει ο κόμπος στο χτένι» λέει ο κ. Σφακιανάκης.

Το «κουδούνι» στο σχολείο για γονείς θα χτυπά μια φορά το μήνα, κάθε δεύτερη Τετάρτη, και τα μαθήματα θα παραδίδονται στο ξενοδοχείο PRESIDENT (διεύθυνση: Λεωφόρος Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι) από τις 17:30μμ έως τις 19:30μμ. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν την εγγραφή τους στα τηλέφωνα κράτησης: και 80011 80015 (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή/και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Το πρόγραμμα των μαθημάτων (μέχρι το καλοκαίρι του 2016)

Στις 21/10: «Η συναρπαστική περίοδος της εφηβείας (ορισμός, ηλικιακά όρια, δείκτες ποιότητας ζωής, κοινωνική πραγματικότητα κλπ)» 
Στις 18/11: «Ανάπτυξη του εφήβου (σωματική ανάπτυξη, εφηβικός 
εγκέφαλος, συμπεριφορά, τρόπος σκέψης, σχέσεις)»
Στις 16/12:«Πρόληψη (οδηγίες για διατροφή, άσκηση, ύπνο, εμβολιασμούς, άθληση, χρήση συσκευών κλπ)» 
Στις 16/01: «Έκθεση σε κίνδυνο (κάπνισμα, αλκοόλ, ουσίες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια)» 
Στις 17/02:«Σεξουαλικότητα – Διαφυλικές σχέσεις»
Στις 16/03: «Ψυχική Υγεία (άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, αυτοκτονικότητα, αυτοτραυματισμός, διαχείριση θυμού)» 
Στις 13/04: «Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, άτυπες)» Στις 18/05: «Σχολικός εκφοβισμός – Bullying» 
Στις 15/06: «Μαθησιακές δυσκολίες – Διάσπαση προσοχής» 
Στις 06/07: «Προσέγγιση του εφήβου – Η σχέση με την οικογένεια»