Print this page

To Tai Chi (Τάι Τσι) είναι μια αρχαία κινεζική τέχνη που ανήκει στην οικογένεια των "εσωτερικών πολεμικών τεχνών". Επιδρά στο σώμα όσο και στο πνεύμα και έχει χαρακτηριστεί ως αργός ενεργειακός χορός, διαλογισμός σε κίνηση, πάλη σκιών, ολιστική θεραπευτικά άσκηση. Οι απαλές κινήσεις του κρύβουν δύναμη και ζωντάνια

Το Qi Gong (Τσι Γκονγκ) ονομάζεται επίσης και Νέι Κονγκ (Εσωτερικό Κουνγκ Φου). Είναι μία πρακτική που χρησιμοποιείται από τον Κινέζικο λαό εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο για την βελτίωση όσο και για την διατήρηση της υγείας. “Gong” σημαίνει “Εργασία” και Qi” ή “Chi”  είναι η ενέργεια που κυκλοφορεί στο σώμα, άρα Qi  Gong (Τσι Γκονγκ) σημαίνει "η καλλιέργεια της ενέργειας του σώματος" για την αύξηση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας της.

Η φιλοσοφία του TAI CHI  και QI GONG του στηρίζεται πάνω στις αρχές του Yin και Yang.


Για να κατανοήσουμε τι είναι το Qi Gong (Τσι Γκονγκ) πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε αρκετές ιδέες, και η πρώτη είναι το “Chi” το οποίο είναι το θεμέλιο κάθε κινέζικης ιατρικής θεωρίας. Το “Chi” είναι αντίστοιχο με το ελληνικό "Πνεύμα" και θεωρείται ότι είναι η ζωτική δύναμη και ενεργειακή ροή σε όλα τα έμβια όντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Chi  Gong, το “Chi” μπορεί να εξηγηθεί σαν ένας τύπος ενέργειας που μοιάζει με τον ηλεκτρισμό και που κυλάει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Όταν η κυκλοφορία αυτή λιμνάζει ή σταματάει το άτομο ασθενεί, με άλλα λόγια όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει ισορροπημένη ή σωστή ροή της ενέργειας .
Ο πόνος είναι κάτι που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε αλλά γιατί να πρέπει να φθάσουμε έως εκεί. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο το κομμάτι της πρόληψης λόγω των δεδομένων της σημερινής κοινωνίας (άγχος, δουλειά, κάπνισμα, αλκοόλ ….κλπ) Το Chi  Gong μπορεί να βοηθήσει και στους δύο τομείς (πρόληψη και θεραπεία) λόγω του ότι βλέπει τον άνθρωπο σαν σώμα και ψυχή μαζί.


Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής. Το να είσαι υγιής ψυχικά χρειάζεται να σε υποστηρίξει το σώμα, αλλά και για να είσαι καλά σωματικά χρειάζεται να αδειάσεις το μυαλό σου από κάθε αρνητική σκέψη και να το ελέγχεις. Αλλά πώς να είσαι υγιής όταν το μυαλό πάντα σκέφτεται, πάντα τρέχει από την μια σκέψη στην άλλη αφού αυτή είναι η λειτουργία του, ο μηχανισμός του. Οι σκέψεις σου θα γίνουν πράξεις σου και από τις πράξεις σου θα εξαρτηθεί η ζωή σου. Είσαι αυτό που σκέφτεσαι. Αυτό το έχουμε διαβάσει πολλές φορές αλλά μπορεί να μην έχουμε μάθει τον τρόπο για να το εφαρμόζουμε.

Το Chi  Gong  και το Tai Chi  θα σε βοηθήσουν  να βρεις τον τρόπο γιατί θα σε φέρει σε επαφή με το σώμα σου μέσω κινήσεων, θα σε φέρουν σε επαφή με τον εαυτό σου μέσω αναπνοής και συγκέντρωσης, με την ανώτερή σου δύναμη με τον συνδυασμό και των τριών στοιχείων.


Η ερώτηση: ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την ζωή και εάν είσαι ικανοποιημένος για την ύπαρξή σου, είναι ερωτήσεις που απασχολούν κάθε ανθρώπινο νου και το να βρεις ή να μην βρεις την απάντηση δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα, όσο σημαντικό είναι η πορεία στο να βρεις το νόημα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπείες εάν δεν έχουμε αυτό στο νου μας γιατί λειτουργούμε από μέσα προς τα έξω. Εάν μέσα σου υπάρχει αρμονία και γαλήνη και η ζωή σου θα είναι αρμονική και γαλήνια.


Τόσο το  Chi Gong όσο και το Tai Chi αναπτύχθηκε από τους Κινέζους για να προάγει την καλή υγεία και έχουν ανακαλύψει μετά από πολλή έρευνα, μεθόδους διατήρησης της κυκλοφορίας του ευεργετικού Chi, οι οποίες μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες: στις μεθόδους για διατήρηση του Chi και στις θεραπευτικές μεθόδους. Η πρώτη κατηγορία εξειδικεύεται σε μεθόδους που χρησιμοποιούνται για διατήρηση της υγείας του ανθρώπου και στην ελαχιστοποίηση του εκφυλισμού των οργάνων, με στόχο την αύξηση του μήκους της ζωής. Η δεύτερη κατηγορία εξειδικεύεται σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται για θεραπεία ασθενειών.

Εδώ θα βρεις ασκήσεις για το σώμα που είναι ο ναός της ψυχής, θα βρεις ασκήσεις για την ψυχή που είναι η πυξίδα του σώματος,  γιατί για να είσαι υγιής ψυχικά χρειάζεται να σε υποστηρίξει το σώμα, αλλά και για να είσαι καλά σωματικά χρειάζεται να αδειάσεις το μυαλό σου από κάθε αρνητική σκέψη και να το ελέγχεις. Γιατί το μυαλό πάντα σκέφτεται, πάντα τρέχει από την μια σκέψη στην άλλη, αυτή είναι η λειτουργία του, ο μηχανισμός του... Εσύ θα πρέπει να μάθεις να το κατευθύνεις και να το ελέγχεις... Οι σκέψεις σου θα γίνουν πράξεις σου και από τις πράξεις σου θα εξαρτηθεί η ζωή σου. Γιατί για να υπάρχει ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής σου απαιτείται να υπάρχει ισορροπία και αρμονία ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και την σκέψη.

 

Medo Attaalla

 

Απόφοιτος Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής

ΔάσκαλοςKUNG FU (Εσωτερικές Τέχνες Tai Chi - Qi Gong)

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης μέσω Θεραπευτικού Tai Chi-Qi Gong

Για Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.medo-attaalla.com

Facebook :MedoAttalla www.facebook.com/Medo-Attalla-

YouTube.www.youtube.com/user/MedoAtallaTaiChi/videos

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Tel: +0030 6979111315

Read 2986 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from VaiosPanagiota

Related items