Print this page

 Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σε ηλικία πέντε ετών μετακομίσαμε με την οικογένεια μου στο Κοκκώνι Κορινθίας, όπου και μεγάλωσα. Είχα την τύχη και την ευλογία, να μεγαλώσω κοντά στη φύση και δίπλα στην θάλασσα, καθώς όλη η περιοχή είναι παραθαλάσσια και τουριστική επιλογή για το καλοκαίρι.

   Η αγάπη μου για τις τέχνες άρχισε να γίνεται φανερή μέσα μου, από πολύ νωρίς. Σε ηλικία 6 χρονών ξεκίνησα παραδοσιακούς χορούς όπου έκανα έως και την ηλικία των 12 ετών. Σε ηλικία 7 χρονών ξεκίνησα πιάνο, που έκανα μέχρι τα 20 μου χρόνια.
Ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού άρχισα να αντιλαμβάνομαι την αγάπη μου για την γλώσσα και ιδιαιτέρως για την λογοτεχνία.

Στις τελευταίες τάξεις, οι δάσκαλοι, μου ζητούσαν να γράφω κείμενα για την εορτή λήξης του σχολικού έτους. Στην Πέμπτη Δημοτικού έγραψα το πρώτο μου παραμύθι για την εφημερίδα του σχολείου: «Εκείνη η αξέχαστη νύχτα, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» και στη έκτη Δημοτικού έγραψα, ένα διήγημα: «το Μουσικό Κουτί», με το οποίο έλαβα μέρος στον πρώτο μου μαθητικό Διαγωνισμό στην πρώτη Γυμνασίου.

Έκτοτε δοκίμασα διάφορα λογοτεχνικά είδη σε μαθητικούς διαγωνισμούς, άρθρα, ποιήματα ,διηγήματα και συνέχιζα να διαβάζω ακατάπαυστα. Στα δεκατέσσερα μου χρόνια ξεκίνησα λατινοευρωπαικούς και μοντέρνους χορούς, όπου έκανα έως και τα είκοσι δύο μου χρόνια.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών, στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες έλαβα το τρίτο βραβείο για ένα άρθρο με θέμα: «Προσφυγική Ζωή». Στα δεκαεφτά, έγινε η δεύτερη βράβευση από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες όπου έλαβα τον πρώτο Έπαινο μαθητικής ποίησης και στον οποίο συμμετείχα με τρία ποιήματα.

Η αγάπη μου ήταν τέτοια που συνέχισα συμμετέχοντας ακόμα και σε μεταφραστικούς διαγωνισμούς. Στην ίδια ηλικία, συμμετείχα στην νεοσύστατη θεατρική ομάδα του σχολείου, λαμβάνοντας τον ρόλο της Αντιγόνης. Ο ενθουσιασμός που με κατέκλυσε για την σκηνή, ήταν απερίγραπτος. Από τη στιγμή που ανέβηκα, ήταν τέτοια η οικειότητα που ένιωσα, που ήδη γνώριζα πως η σκηνή θα γινόταν το δεύτερο σπίτι μου. Προς το τέλος του έτους, κατά την προετοιμασία της καλοκαιρινής εορτής του ωδείου, μου προτάθηκε να τραγουδήσω ένα κομμάτι, συνοδεία κιθάρας. Εκεί ένας νέος μεγάλος έρωτας γεννήθηκε. Επίσης τα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου συμμετείχα στην περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου όπου γινόντουσαν κάποιες δράσεις , για τον καθαρισμό και την προστασία του ποταμού Ασωπού.

Μετά την ολοκλήρωση του σχολείου, σε ηλικία δεκαεννέα ετών, ήλθα στην Αθήνα και ξεκίνησα να φοιτώ στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο τμήμα Φ.Π.Ψ, με κατεύθυνση Ψυχολογίας. Εκείνο το διάστημα η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε διοργάνωνε κάποια βιωματικά θεατρικά παιχνίδια σε σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, της Αθήνας και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, για την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων όπου μου ζήτησε να συμμετάσχω.

Κατά το δεύτερο έτος της Φιλοσοφικής, όπου παρέμενε κλειστή λόγω καταλήψεων, ολοκλήρωσα ένα κύκλο τετράμηνης πρακτικής στα γραφεία της, στο τμήμα των δωρεών.

Πολύ νωρίς αφότου ήλθα στην Αθήνα, ξεκίνησα να φοιτώ στο θεατρικό εργαστήρι Εξαρχής, για ένα εξάμηνο, μέχρι και την ολοκλήρωση των πρώτων εξετάσεων. Το ίδιο διάστημα έκανα και κάποια μαθήματα μπαλέτου, θεωρητικά και πρακτικά, βασισμένα στο ρωσικό σύστημα της Vaganova και λάτιν.

Δύο μήνες αργότερα αφότου είχα ξεκινήσει αυτά, ήλθε ένα γεγονός σταθμός στην ζωή μου. Γνώρισα την Ομάδα Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Πανεπιστημίου, που υπάγεται στο Χοροθέατρο της Δόρας Στράτου και στο C.I.D της Unesco, όπου ξεκίνησε ένα μεγάλο και πολυποίκιλο ταξίδι, που διήρκησε τέσσερα χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση των τριών κύκλων σπουδών και την απόκτηση του πτυχίου, με την ταυτόχρονη παράδοση της εργασίας μου, με θέμα « Ο χορός στην Αντιγόνη» και χορογράφησης του λυρικού ποιήματος της Σαπφούς « Υμήναος».

Μέσα σε αυτά τα έτη μελετούσαμε φιλοσοφικά, φιλολογικά και καλλιτεχνικά το χορό της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας. Στα οποία συνενώνονται η φιλοσοφία, η ποίηση, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι. Η μελέτη αυτών διανοητικά, σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά δύναται να οδηγήσει σε ισορροπία και θεραπεία σωματικών και ψυχικών ζητημάτων. Ένα ζήτημα καίριας σημασίας και επαγγελματικού ζητουμένου για εμένα. Δώσαμε την πρώτη μας παράσταση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου στην Πλάκα.

Στην διάρκεια των τεσσάρων ετών, ακολούθησαν παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αισχυλείων στην περιοχή της Ελευσίνας, στο αρχαίο θέατρο Κολωνού, στο Βεάκειο Θέατρο, στο Θέατρο της Δόρας Στράτου όπου δίναμε και τις εξετάσεις μας, στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, στα πλαίσια του φεστιβάλ για τον Μάνο Κατράκη. Στο Αρχαίο θέατρο του Άργους, στην Επίδαυρο, στην περιοχή των Δελφών, στα πλαίσια του δρωμένου « στα χνάρια του Δευκαλίωνος», στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετοχή στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου στο κέντρο της Αθήνας, στα Ηραία του Λουτρακίου. Και μια παράσταση σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο.

Συμμετοχή σε διάφορα φιλοσοφικά φόρουμ, σε μουσικολογικά σεμινάρια και Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, σεμινάρια χορού όπως του γιαπωνέζικου Χορού Βutoh από τον Katsura Kan, της Ευρυθμίας, του Χορού του «Είναι» από την Fabienne Courmont , συνεχίστρια της Ιsadora Dancan, σεμινάρια για την Ruby Ginner και την Martha Graham.

Όταν ήμουν είκοσι ενός ετών ,ως ομάδα κάναμε κάποια σεμινάρια Αρχαίας Λύρας, όπου εγώ συνέχισα για έναν χρόνο περίπου, κάνοντας παράλληλα μαθήματα φωνητικής. Σε ηλικία είκοσι ετών ξεκίνησα μαθήματα επαγγελματικού χορού για την απόκτηση πτυχίου Bronze. Στα μαθήματα του επαγγελματικού, περιλαμβάνονταν λάτιν, ευρωπαικοί, μοντέρνοι, αργεντίνικο τάνγκο. Στην συνέχεια, για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για διδασκαλία, ακολούθησαν οι χοροί : σύγχρονος, oriental, hip-hop, salsa, bachata, bollywood.

Και λίγα μαθήματα εντός της Σχολής χορού, ως βοηθητική δασκάλα.

Ένα χρόνο μετά, έλαβα μέρος στον πρώτο μου διαγωνισμό με καβαλιέρο, όπου έλαβα τέταρτη θέση. Δύο χρόνια μετά, συμμετείχα σε ομάδα All ladies, όπου λάβαμε δεύτερη θέση και ασημένιο μετάλλιο.

Ως αναζήτρια της σύνδεσης θεραπείας και τέχνης, την διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, παρακολούθησα επίσης σεμινάρια Ψυχοπαθολογίας και Δικαστικής Ψυχολογίας.

   Τα τελευταία δύο χρόνια, δίδασκα κάποια ιδιαίτερα μαθήματα εκφραστικού χορού σε ενήλικες και τους καλοκαιρινούς μήνες, μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής σε κατασκήνωση με παιδιά.

Πριν από έναν χρόνο, συμμετείχα στην παράσταση της χορευτικής ομάδα Σάμου Ο Κέρκης, ως ομιλήτρια, με θέμα: « Παιδί και Τέχνη».

Τους τελευταίους μήνες συμμετέχω στην νεοσύστατη ομάδα της Μνημοσύνης. Κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί δύο παραστάσεις. Μια στην αρχαία Ολυμπία στα πλαίσια του παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, όπου συμμετείχα και με ένα κείμενο με θέμα: « Το Αρχαίο Σώμα στο Φως». Και μια, στο Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια της Σάμου. Με δύο χορογραφίες , μία εκ των οποίων, αφορά την Οφιούχο Ιέρεια της Μινωικής Κρήτης και την Μητέρα Γη. Επιπλέον, συμμετείχα με την ομάδα Μνημοσύνη στα γυρίσματα της ταινίας για την Οδύσσεια ως Μάγισσα Κίρκη.

Τον τελευταίο έναν χρόνο, ήλθε η έμπνευση των μαθημάτων της Θηλυκής Aρχής. Σαν επιστέγασμα, σαν ολοκλήρωση ενός κύκλου μελέτης και ζωής και άνοιγμα ενός νέου κύκλου. Για την ανανέωση και την ανάδειξη της θηλυκής ενέργειας και δύναμης, θεραπεία ζητημάτων που αφορούν την έκφρασή της, την αλλαγή των σχέσεων των γυναικών και την απόκτηση μεγαλύτερης επίγνωσης, όταν εκδηλώνεται η επιθυμία απόκτησης ενός παιδιού. Ώστε να φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας, ισορροπίας, ψυχικής και σωματικής υγείας και απόλαυσης της ζωής με υπευθυνότητα.

Ελένη Γιακουμάκη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΗΛΥΚΗΣ ΑΡΧΗΣ    ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

     Ο χορός της κοιλιάς, της γονιμότητας, απλώνεται στα βάθη των αιώνων. Πρώτες πηγές του, εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ινδία.
Η απαλότητα και η εσωτερικότητα αυτού, αναδεικνύουν με έναν μοναδικό και συνάμα φυσικό τρόπο, την θηλυκή ενέργεια και την δύναμη αυτής.
Η ανάδειξη της, φέρνει ισορροπία εσωτερική και εξωτερική, εξυγίανση των σχέσεων των γυναικών και ένωσή τους, υγιή κατά το δυνατόν προετοιμασία του ερχομού της νέας ζωής, του παιδιού της. Η γυναίκα γεννά τον άνδρα, η γυναίκα την γυναίκα.
Η αναγέννησή της, μπορεί να αναγεννήσει τα πάντα.

Κάθε Πέμπτη 19.00 εώς 21.00 στον Πολυχώρο ΥπερΝόησις

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Τηλ: 213 044 1735 – 6979512131

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

 

Πολυχώρος ΥπερΝόησις

Ακαδημίας  &  Μαυρομιχάλη 1 Αθήνα

 

Upcoming events

 

 

 


Read 4576 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from VaiosPanagiota

Related items