Print this page

Διδάξτε στα παιδιά σας να έχουν τα Χριστούγεννα όλο το χρόνο στην ψυχή τους από την Ηλέκτρα Γούζιου

Οι γιορτές των Χριστουγέννων ήρθαν και πάλι στα σπίτια μας και διεδικούν τον τίτλο της πιο αγαπητής γιορτής μεγάλων και μικρών. Σήμερα, τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με τη λαμπρότητα αλλά και τον καταναλωτισμό. Κάπου μέσα στα χρόνια έχουμε ξεχάσει τι πραγματικά γιορτάζουμε αυτή την εποχή, η οποία, έχει σίγουρα μία θρησκευτική σημασία αλλά το πιο σημαντικό είναι ο συμβολισμός των Χριστουγέννων.

   Έχουμε την τάση να κοιτάμε τις εξωτερικές ανάγκες των παιδιών μας, που θα τα κάνουν πρόσκαιρα ευτυχισμένα. Τους αγοράζουμε πολλά δώρα, περιμένοντας να δούμε το χαμόγελο και την έκπληξή τους. Φυσικά και αξίζουν αυτά τα δώρα γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο την ευτυχία που φωτίζει τα παιδικά τους πρόσωπα. Ας προσπαθήσουμε, όμως να είμαστε φειδωλοί με τα δώρα. Πολλές φορές δε, υπερβάλλουμε και στο κόστος του δώρου. Το παιδί, στην πραγματικότητα, δεν ξέρει να υπολογίζει πόσο φθηνό ή ακριβό είναι κάτι.

Για να δώσουμε το καλό παράδειγμα, ας μετριάσουμε κι εμείς τον υπερκαταναλωτισμό μας:

Μην φτιάχνετε πολλά φαγητά που θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Προσπαθήστε να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες. Μπορείτε πάντα να προσφέρετε τα περισσεύματα σε κάποιον άνθρωπο που τα έχει ανάγκη, έναν γείτονα ή έναν άστεγο στο δρόμο (σ’ένα αλουμινένιο σκεύος, την ίδια μέρα)

   Να θυμάστε ότι δεν είναι ανάγκη να αγοράζετε κάθε χρόνο καινούριο δέντρο και στολίδια. Θα κάνετε οικονομία στην τσέπη σας και θα τη διδάξετε στα παιδιά σας. Εξυπακούεται ότι το αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι επιλογή οικολογικής συνείδησης!

Στον αντίποδα του υπερκαταναλωτισμού, βρίσκεται το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Αλληλεγγύη= Βάλτε το παιδί σας στη διαδικασία να προσφέρει. Ας χαρίσει παινίδια που δε χρειάζεται, ρούχα που δε φορά, παπούτσια που δεν του κάνουν (σε καλή κατάσταση) Εκτός όμως απ’αυτό, ας δωρίσει κάτι μικρό στους υπόλοιπους. Ποτέ δεν είναι αρκετά μικρό για να μάθει να δίνει. Ας είναι μια ζωγραφιά ή ένα μικρό δώρο με τα λεφτά του κουμπαρά του. Μάθετέ του να είναι γενναιόδωρο αλλά και να αποταμιεύει.

Οικογένεια= Καθήστε όλη την οικογένεια μαζί και μιλήστε για σας. Ακούστε το παιδί σας, πείτε του οικογενειακές ιστορίες, παίξτε, χαρείτε, γίνετε κι εσείς παιδιά για λίγο. Ξεκουραστείτε όλοι μαζί στο κρεβάτι σας. Δείτε όλοι μαζί μία Χριστουγεννιάτικη παιδική ταινία. Πηγαίνετε βόλτες μιας και θα ‘χετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Όχι αγχωμένες βόλτες. Βόλτες χωρίς νόημα όπου θα εκτιμήσετε απλά το γεγονός ότι θα κρατάτε το χέρι του παιδιού σας. Δημιουργήστε μία ήρεμη, Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Φτιάξτε γλυκά, πιείτε ζεστά, ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕΙΤΕ και ΦΙΛΗΘΕΙΤΕ. Πόσα χρόνια ακόμα θα έχετε το μικρό σας σ’αυτή την τρυφερή ηλικία? Εκτιμήστε το χρόνο!

Αγάπη= Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα πράγματα που σας κάνουν όλους χαρούμενους κι ευτυχισμένους. ‘Ετσι μαθαίνετε στο παιδί σας να εκτιμά το καθετί στη ζωή τους και να είναι ευγνώμων γι’αυτά που έχει. Μαζί με την αγάπη, διδάξτε του και τη συγχώρεση, Να «συν-χωρεί» η ψυχή του τις απόψεις και τις πράξεις των άλλων. Να μη ζει τη ζωή του με θυμό, κακίες, ζήλια και φθόνο αλλά με αγάπη, αλληλεγγύη, χαρά και συγχώρεση.

Διδάξτε στα παιδιά σας να έχουν τα Χριστούγεννα όλο το χρόνο στην ψυχή τους!

Καλές γιορτές!

Γούζιου Ηλέκτρα

(Νηπιαγωγός- Ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού «Μικρές Πατούσες»/ Ενεργειακή θεραπεύτρια)

Read 3194 times Last modified on Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 23:17
Rate this item
(1 Vote)

Latest from VaiosPanagiota