Print this page

3 Τεχνικές του NLP που θα μεταμορφώσουν την ζωή σας

Από το γραφείο του Χαράλαμπου Σολέα.
Σε αυτό το άρθρο έχω απαριθμήσει 3 από τις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε συμπεριφορά, να πάρετε τα καλύτερα αποτελέσματα και να προσελκύσετε περισσότερες θετικές εμπειρίες.

Πρώτη τεχνική: Διαχωρισμός
Είναι εύκολο να αντιδράσετε αρνητικά σε κάτι και στη συνέχεια να νιώθετε αναστατωμένοι γι ‘αυτό. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας σας τρελαίνει και θυμώνετε.
Η ακόλουθη τεχνική του NLP μπορεί να σας βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών συναισθημάτων σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και φοβίες, επειδή επιτρέπει να δείτε αντικειμενικά την κατάσταση.
Εδώ είναι τα βήματα:
1.Προσδιορίστε το συναίσθημα που θέλετε να ξεφορτωθείτε, μπορεί να είναι ο φόβος για τις αράχνες, ανησυχία για κάποιο πρόσωπο ή απέχθεια για μια κατάσταση.
2. Δείτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει την κατάσταση από την αρχή μέχρι το τέλος, ως παρατηρητής.
3. Παίξτε την ίδια ταινία μέσα στο μυαλό σας προς τα πίσω, δέστε την σκηνή να διαδραματίζετε πολύ γρήγορα.
4. Παίξτε την ξανά προς τα πίσω και ξαναπαίξτε την αλλά αυτήν την φορά να προσθέσετε μια αστεία μουσική στην ταινία. Κάντε το αυτό 3-4 φορές.
5. Τώρα δέστε μέσα στο μυαλό σας το ίδιο γεγονός, όπως θα συνέβαινε σε εσάς τώρα. Τα συναισθήματα προς το ερέθισμα θα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί ή να έχουν αλλάξει. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε κάποια αρνητικά συναισθήματα, να επαναλάβει αυτή την άσκηση έως ότου το αρνητικό συναίσθημα να έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Δεύτερη τεχνική: Αυτό-αγκύρωση
Η Αυτό-αγκύρωσης χρησιμοποιείται κυρίως στον NLP για να αποσπάσει κάποια συναισθηματική αντίδραση σε κάτι που κάνετε ή λέτε. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν ένα άτομο να ξεκινήσει ασυνείδητα να χαμογελά όταν αγγίζει τον ώμο του / της.
Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, επειδή μπορείτε αμέσως να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε. Αυτό βοηθά σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν αισθάνεστε ανασφαλείς ή αναστατωμένοι. Μπορείτε απλά να αγκυροβολήσετε μια θετική συναισθηματική αντίδραση και να ενεργοποιείτε την άγκυρα όποτε εκνευρίζεστε.

Εδώ είναι ένας βασικός τρόπος για να το κάνετε:
1. Προσδιορίστε την κατάσταση που θέλετε να ζήσετε, είτε πρόκειται για την ευτυχία, το θάρρος ή κάτι άλλο.
2. Κάντε ότι χρειάζεται για να μπείτε σε μια τέτοια κατάσταση – η γλώσσα του σώματος μπορεί να βοηθήσει πολύ εδώ, όπως το να κάθεστε ευθεία ή εκ προθέσεως, χαμογελαστά ή ίσως να θυμηθείτε κάτι που σας φέρνει τα ποθητά συναισθήματα.
3. Όταν είστε πλήρως στην κατάσταση, φανταστείτε έναν κύκλο στο έδαφος και κάντε ένα βήμα μέσα σε αυτόν. Νιώστε απολύτως την θεμιτή συναισθηματική κατάσταση μέσα στον κύκλο, κάντε μπάνιο σε αυτήν την όμορφη ενέργεια.
4. Τώρα κάντε βήμα έξω από τον κύκλο και σκεφτείτε κάτι άσχετο με το συναίσθημα που βιώσατε πριν.
5. Στη συνέχεια, μετά από λίγα λεπτά, κάντε βήμα μέσα στον κύκλο ξανά και παρατηρήστε την αντίδραση σας. Εάν η διαδικασία υπήρξε επιτυχής, θα πρέπει να έχετε την ίδια συναισθηματική αντίδραση όπως προηγουμένως που μπήκατε μέσα στον κύκλο.

Τρίτη Τεχνική: Rapport
Το Rapport είναι μια πολύ σημαντική τεχνική και αρκετά εύκολη ως ικανότητα για να την αναπτύξετε και που θα σας επιτρέπει να κάνετε οποιοδήποτε άτομο να σας συμπαθήσει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργηθεί Rapport με τους ανθρώπους. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις αναπνευστικές συνήθειες ενός ατόμου, μπορείτε να καθρεφτίσετε την γλώσσα του σώματος του (όχι πάρα πολύ, προφανώς, φυσικά), ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρόμοιες λέξεις που χρησιμοποιεί το άλλο πρόσωπο.
Μπορείτε, επίσης, να αξιολογήσετε κύρια αισθητηριακή αντίληψη του ατόμου, είτε πρόκειται για κιναισθητική ή ακουστική και στη συνέχεια να χρησιμοποιήστε την ίδια για τον εαυτό σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, απλά μιλώντας με το άλλο άτομο και δίνοντας προσοχή στο είδος των λέξεων που το πρόσωπο αυτό χρησιμοποιεί.
Γνωρίζουμε ότι η κύρια αισθητηριακή αντίληψη ενός ατόμου είναι ακουστική όταν χρησιμοποιεί φράσεις / λέξεις όπως:
«Σε ακούω», «Η φωνή ήταν δυνατή» , «μου έκανε κλικ» ,ήχος, θόρυβος

Γνωρίζουμε ότι η κύρια αισθητηριακή αντίληψη ενός ατόμου είναι η οπτική όταν χρησιμοποιεί φράσεις / λέξεις όπως:
«Βλέπω τι εννοείς», «Το όραμά μου είναι σαφής», «Το μέλλον σου είναι λαμπρό»

Γνωρίζουμε ότι η κύρια αισθητηριακή αντίληψη ενός ατόμου είναι κιναισθητική όταν χρησιμοποιεί φράσεις / λέξεις όπως:
«Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε», «Έχω ένα κακό προαίσθημα γι ‘αυτό», «Είχε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα»

Συμπέρασμα
Αν γίνουν σωστά, αυτές οι 3 τεχνικές του NLP μπορούν να αλλάξουν πολλές πτυχές της ζωής σας. Εάν κάποια τεχνική δεν φαίνεται να παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την επανάληψη της διαδικασίας θα επιτευχθεί η επιθυμητή επίδραση.
Αυτές οι τεχνικές του NLP είναι πολύ αποτελεσματικές και θα δουλέψουν σε όλους.

Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να δοκιμάσετε τουλάχιστον μια από αυτές. Όταν δείτε τα αποτελέσματα, θα είστε περισσότερο από ευτυχείς να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την εφαρμογή τους σε όλους τους τομείς της ζωής σας που χρειάζονται βελτίωση.

Χαράλαμπος Σολέας 

www.soleas.eu

 

 

Read 7014 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items