Print this page

Καλέντουλα το θεραπευτικό φυτό

Written by 

Καλέντουλα το θεραπευτικό φυτό

Η Καλέντουλα (Calendula officinalis) είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Tο όνομα του φυτού στα λατινικά, συμβολικά, σημαίνει την αρχή κάθε ρωμαϊκού μήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα.
H Καλέντουλα χρησιμοποιούνταν στον αρχαίο ελληνικό, ρωμαϊκό, αραβικό και ινδικό πολιτισμό ως θεραπευτικό βότανο, αλλά και ως συστατικό σε φαγητά και καλλυντικά, ακόμη και σε υφάσματα. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Είναι συγγενικό φυτό με τη μαργαρίτα.
Η Καλέντουλα είναι μονοετές φυτό φτάνει σε ύψος το πολύ τα 60 εκατοστά. Οι διακλαδώσεις των μίσχων του καλύπτονται με απλά, εναλλασσόμενα φύλλα έχει ανοιχτά πράσινα φύλλα και όμορφα χνουδωτά λουλούδια σε έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα.
Ανθίζει από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Είναι πολύ εύκολη στην καλλιέργειά της και δεν έχει πολλές απαιτήσεις. Προσαρμόζεται στα περισσότερα είδη εδάφους. Ιδανικά θέλει μείγμα με κοκκινόχωμα, άμμο και τύρφη. Θέλει μέτριο πότισμα και αγαπά την υγρασία. Το νερό πρέπει να στραγγίζει καλά. Αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και τα λουλούδια της στρέφονται προς τον ήλιο και τον ακολουθούν. Δεν αντέχει όμως τις πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Τό λάδι της Καλέντουλας βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Βοηθάει , επίσης, στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος, επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα και πληγές. Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.
Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ αρωματοθεραπείας, καθώς αποτελεί άριστο φορέα που επιδέχεται την προσθήκη αιθέριων ελαίων. Eίναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυται για ξηρές, πολύ ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες. Εκχύλισμα των πετάλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μαλακτικό των μαλλιών για να τα κάνει ανάλαφρα και φωτεινά. Τα πέταλα κάνουν επίσης μια θρεπτική κρέμα για το δέρμα. Χρησιμοποιούμε όλα τα βότανα με μέτρο! Αν είμαστε αλλεργικοί φυσικά δε το χρησιμοποιούμε. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης δεν χρησιμοποιούμε καλέντουλα.
Φυτέψτε καλέντουλες γύρω από το μποστανάκι σας για να κρατήσετε τα έντομα μακριά.
Τα πέταλα της Καλέντουλας τρώγονται και χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν σαλάτες. (έχουμε σαλάτα και βάζουμε πέταλα) Είναι το σαφράν των φτωχών, αφού μπορεί να το αντικαταστήσει στο χρωματισμό των φαγητών.

πηγή:www.okipakosmou.wordpress.com/

Read 2747 times

Latest from VaiosPanagiota