Print this page

Tea Tree Oil – Θεραπευτικές ιδιότητες και συνταγές!

Written by 

Το παρόν άρθρο αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος, της παρουσίασης του tea tree oil και της θεραπευτικής του δράσης! Απολαύστε το!

Σύνθεση του αιθέριου ελαίου tea tree,
σύμφωνα με το πρότυπο ISO 4730 (2004)

     Συστατικό:                               Συγκέντρωση:tea-tree-oil-d

  • τερπινεν-4-όλη                              30-48%
  • γ-τερπινένιο                                   10-28%
  • α-τερπινένιο                                     5-13%
  • 1,8-Κινεόλη                                       0-15%
  • α-τερπινολένιο                                1,5-5%
  • α-τερπινεόλη                                   1,5-8%
  • α-πινένιο                                              1-6%
  • ρ-κυμένιο                                         0,5-8%

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες!

Το tea tree oil δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, γιατί έχει πληθώρα από θεραπευτικές ιδιότητες. 

tea-tree-fulla

Είναι ισχυρό, είναι φυσικό και παρέχει σημαντική απολυμαντική δράση!

Περιζήτητο για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, το tea tree σήμερα επανακάμπτει, προσφέροντας λύσεις σε όσους αναζητούν έναν πιο φιλικό τρόπο να προστατέψουν τον οργανισμό και το περιβάλλον τους από τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς.  

Υπάρχει σε αφθονία στην αγορά, με σταθερή ποιότητα και προσιτή τιμή.

Θα το συναντήσουμε σαν συστατικό πολλών προϊόντων προσωπικής υγιεινής, σαπούνια, οδοντόπαστες, λοσιόν, αντιφθειρικά, κατά της ακμής. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή αντρικών αρωμάτων, στην Αρωματοθεραπεία και ευρέως στην φαρμακολογία. 

Μπορεί να εφαρμοστεί, τοπικά, ακόμη και αδιάλυτο.

Είναι από τα πιο χρήσιμα αιθέρια έλαια στην Αρωματοθεραπεία και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολύ εκτεταμένες.

Πολύ δυνατό τονωτικό του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.kormos tea tree 2

Είναι αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, αντιιακό, βακτηριοκτόνο, αποχρεμπτικό, μυκητιοκτόνο, τονωτικό, απολυμαντικό.

Το καλύτερο αιθέριο έλαιο εναντίον των ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Στον μακρύ κατάλογο των χρήσεων, περιλαμβάνονται εγκαύματα, δήγματα εντόμων, ερεθισμένα δέρματα,, κολπικές μολύνσεις, πόνοι αρθριτικών, μυϊκοί πόνοι, σπασμοί, άφτρες, καταρροή, πόνοι του λαιμού και άλλες αναπνευστικές ενοχλήσεις.

Ιδανικό για κοψίματα, γδαρσίματα, ελαφρά εγκαύματα, ακμή, μυκητίαση, δυσοσμία ποδιών, πόδι του αθλητή.

Επιδρά στα αναπνευστικά όργανα για άσθμα, βρογχίτιδα, βαριά κρυολογήματα, ρίχνει τον πυρετό. Είναι κατάλληλο για την ανεμοβλογιά και τον τύφο.

Είναι επίσης χρήσιμο κατά ορισμένων ιογενών λοιμώξεων όπως του απλού έρπητα.

Έχει σημαντικές αντισηπτικές ικανότητες και θεωρείται από πολλούς σαν το ιδεώδες φυτικό απολυμαντικό του δέρματος, λόγω της αποτελεσματικότητας του εναντίον μεγάλου φάσματος μικροοργανισμών.

Δεν ερεθίζει το δέρμα και διεισδύει εύκολα μέχρι την τελευταία στοιβάδα.

Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες για τις ιδιότητές του, έχουν ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα, και έτσι ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρως τις δυνατότητές του.

tea-tree-fulla-bΉδη, σε ερευνητικό στάδιο, βρίσκονται καλλιέργειες που έχουν γίνει για δένδρο ανώτερης ποιότητας, με αυξημένες συγκεντρώσεις σε τερπινεν-4-όλη. Το νέο αυτό είδος έχει ονομαστεί κλώνος 88.

Σε ενδονοσοκομειακές  λοιμώξεις (π.χ. χρυσίζων σταφυλόκοκκος), το πλύσιμο – απολύμανση των χεριών είναι θέμα τεράστιας σημασίας, για να μην μεταφέρονται τα μικρόβια από το προσωπικό στους ασθενείς. Αποτελεί πρόληψη μετάδοσης πολλών ασθενειών. Όμως, η συχνότητα εμφάνισης πολυανθεκτικών μικροοργανισμών αυξάνεται σημαντικά και επίσης αυξάνεται και η αντίστασή τους στα αντιβιοτικά.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιας ανησυχίας.

In vitro αποτελέσματα δηλώνουν ότι ο κλώνος 88, θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος για τον έλεγχο αυτών των μικροοργανισμών. 

Εκτός των άλλων γίνονται έρευνες και για την χρησιμότητά του στην μάχη κατά του AIDS και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Έχει γίνει δημοφιλές στα άτομα με H.I.V.

Μία από τις έρευνες έγινε από ομάδα φοιτητών στο Detroit, μεταξύ Ιουλίου του 1997 και Δεκεμβρίου του 1998. Η έρευνα είναι δημοσιευμένη με λεπτομέρειες στο διαδίκτυο.

Συμμετείχαν 25 ασθενείς με H.I.V. Όλοι ήταν άρρενες. Όλα τα άτομα διαγνώστηκαν με μυκητισιακή λοίμωξη στο στόμα και στο λαιμό τους, ανθεκτική στο φάρμακο φλουκοζανόλη. Όλοι είχαν κρεμώδες λευκό υγρό στο στόμα και στο λαιμό, σαν μπαλώματα.  

Όλοι δεν ανταποκρίθηκαν στην θεραπεία με φλουκοζανόλη.

Χρησιμοποιήθηκε στοματικό διάλυμα με tea tree, για γαργάρες.

tea-tree-oil-c

Η διάρκεια της εφαρμογής ήταν 2 εβδομάδες, 3 φορές την ημέρα. Δεν έπρεπε να ξεπλύνουν το στόμα τους για 30 λεπτά, μετά την γαργάρα.

Το 60% από αυτούς ανταποκρίθηκε θετικά στο διάλυμα μεtea tree oil!

28% από τους συμμετέχοντες θεραπεύτηκαν από την μυκητισιακή λοίμωξη, ενώ το 32% είχαν λιγότερα συμπτώματα. Μερικοί συνέχισαν για άλλες 2 εβδομάδες, για περεταίρω αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων είναι δύσκολη.

Έχουν υπάρξει ορισμένες μελέτες σχετικά με το tea tree και την ακμή.

Μια απλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη από το Τμήμα Δερματολογίας στο Royal Prince Alfred Hospital στην Αυστραλία συνέκρινε την αποτελεσματικότητα και την ανοχή των 5% gel tea tree με 5% υπεροξειδίου του βενζολίου σε 124 άτομα με ήπια έως μέτρια ακμή. Οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες tea-tree-oil-acneείχαν μια σημαντική μείωση σε φλεγμονή και μη φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής (ανοικτούς και κλειστούς φαγέσωρες) κατά την περίοδο τριών μηνών. Παρά το γεγονός ότι το tea tree πήρε περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει αρχικά, υπήρχαν λιγότερες παρενέργειες με αυτό. Στην ομάδα που εφαρμόστηκε υπεροξείδιο του βενζολίου, το 79% των ανθρώπων  είχαν παρενέργειες όπως φαγούρα, τσούξιμο, κάψιμο, και ξηρότητα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπήρχαν πολύ λιγότερες παρενέργειες στην ομάδα που εφαρμόστηκε το tea tree.

Μια μικρότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007, συμμετείχαν 60 άτομα με ήπια έως μέτρια ακμή που έλαβαν θεραπεία είτε με ένα gel που περιέχει 5%  tea tree ή ένα εικονικό φάρμακο για 45 ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το gel λειτούργησε καλύτερα από το εικονικό φάρμακο, στη μείωση της σοβαρότητας και τον αριθμό των βλαβών της ακμής.

Κάποια έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στον μύκητα toenail και στο πόδι του αθλητή, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το tea tree μπορεί να είναι αποτελεσματικό εναντίον ορισμένων ιών, καθώς και  σε ψείρες της κεφαλής.tea-tree-oil-bottle-1

Έχει επίσης προταθεί ως τοπική θεραπεία για τον έρπητα.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ήταν αποτελεσματικό έναντι στον MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) – ένα είδος λοίμωξης Staph που είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.

Αν και αυτές οι μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες, περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει.

Πολλές αναφορές έχουν γίνει για τα θαύματα του tea tree, αλλά λίγες κλινικές μελέτες έχουν, τελικά, δημοσιευτεί.

Ωστόσο μελέτες in vitro, δείχνουν ότι το tea tree μπορεί να γίνει μέρος της σύγχρονης ιατρικής.


Συνταγές, για την εφαρμογή του
  • Βρογχίτιδα: 20 ml αμυγδαλέλαιο, 5 στ. tea tree, 5 στ. βάλσαμο του Περού, 7 στ. λεβάντα
  • Ιγμορίτιδα: 15 ml αμυγδαλέλαιο, 5 στ. tea tree, 5 στ. ευκάλυπτος, 3 στ. ραβιντσάρα, 2 στ. μέντα πιπερίτα
  • Λιπαρό δέρμα: 15 ml jojoba, 5 στ, tea tree, 5 στ. θυμάρι, 5 στ. περγαμόντο
  • Μύκητες ποδιών: 30 ml jojoba, 15 στ. tea tree, 10 στ. λεβάντα, 5 στ. μύρο
  • Πιτυρίδα: 30 ml δαφνέλαιο, 10 στ. tea tree, 10 στ. λεμόνι, 5 στ. δάφνη, 5 στ. κέδρος

Άλλες συνταγές – Εφαρμογές – Χρήσεις
  • Ακμή: Βάλτε λίγο αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με μια μπατονέτα πάνω στα σπυράκια, 3 φορές την ημέρα.tea-tree-1
  • «Πόδι του αθλητή»: Επί 1 μήνα αλείψτε τα σημεία με αδιάλυτο αιθέριο έλαιο 2 φορές την ημέρα ή κάντε ποδόλουτρο προσθέτοντας σε χλιαρό νερό 6 στα­γόνες.
  • Μύκητες στα νύχια: Κάντε ποδόλουτρο 2 φορές την ημέρα βάζοντας 8 σταγόνες tea tree στη λεκάνη με το νερό ή επαλείψτε τοπικά τους μύκητες με λίγο αδιάλυτο έλαιο. Η ονυχομυκητίαση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να επιμείνετε ακόμα και για 5-6 μήνες προκειμένου να εξαφανιστούν οι μύκητες εντελώς.
  • Ψείρες και κόνιδες: Ρίξτε 2-3 κουταλάκια αιθέριο έλαιο σε ένα βαμβάκι και βρέξτε με αυτό μια λεπτή χτένα. Με αυτή θα χτενίσετε σχολαστικά τα μαλλιά τούφα-τούφα, γυρίζοντάς τα και ανάποδα. Θυμηθείτε, όσο χτενίζετε, να τρίβετε κάθε τόσο τη χτένα με το βαμβάκι. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστούν οι ψείρες και τα αυγά τους. Το σαμπουάν αυτό λειτουργεί και προληπτικά ως απωθητικό για τις ψείρες.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τονωτικό μασάζ: Αν υποφέρετε από κάποια χρόνια ασθένεια ή νιώθετε καταβεβλημένοι, ρίξτε 3-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 2 κουταλάκια λάδι και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα. Θα νιώσετε αμέσως αναζωογονημένοι και θα τονωθούν οι αισθήσεις και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Λοσιόν – κρέμες: Μπορεί να αναμειχθεί σε κρέμες ή λοσιόν για την αντιμετώπιση των μυκήτων, βακτηρίων, των αποστημάτων και της ακμής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πιτυρίδα.
  • Μπάνιο: Ρίξτε μερικές σταγόνες στο σφουγγάρι σας ή στη μπανιέρα όταν κάνετε αφρόλουτρο ή χρησιμοποιήστε το για μασάζ για να σας βοηθήσει σε όλα τα αναπνευστικά προβλήματα, το κρυολόγημα, την ιγμορίτιδα, τη δερματίτιδα και τη βρογχίτιδα.

Συνδιαστικότητα

Συνδυάζεται πολύ καλά με λεβάντα, λεμονόχορτο, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, πεύκο, νιαουλί και λεμόνι.

Αντενδείξεις

Δεν είναι τοξικό, δεν ερεθίζει το δέρμα σε κανονικές ποσότητες.

tea-tree-essential-oil-4

Είναι από τα αιθέρια έλαια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο, π.χ. σε μυκητιάσεις ή σε φαγέσωρες, κατευθείαν επάνω στο δέρμα.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα να προκαλέσει ερεθισμό σε πολύ ευαίσθητο δέρμα.

Επίσης οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε άλλα μέλη της οικογένειας μυρτιάς (Myrtaceae), όπως ευκάλυπτος, γκουάβα, γαρίφαλο, μπαχάρι, μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν μια αλλεργική αντίδραση. Εκείνοι που είναι ευαίσθητοι σε πεύκο ή νέφτι μπορεί επίσης να έχουν κάποια αντίδραση στο tea tree, λόγω των χημικών ομοιοτήτων μεταξύ των φυτών. Γι’  αυτό, καλό είναι να δοκιμάζουμε μία ελάχιστη ποσότητα, πριν την χρήση.

Δεν επιτρέπεται να καταποθεί. Έχει αναφερθεί ότι προκαλεί υπνηλία, σύγχυση, παραισθήσεις, κώμα, αστάθεια, αδυναμία, εμετός, διάρροια, στομαχική διαταραχή, ανωμαλίες των κυττάρων του αίματος, καθώς και σοβαρά εξανθήματα.

Θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης (μετά τον 4ο μήνα).  

Διαβάστε το πρώτο μέρος της παρουσίασης, για το tea tree oil! 

Πηγές
  • Pub.Med.gov. Αμερικάνικη Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • WebMD, partners in health
  • American Cancer Society, THE OFFICIAL SPONSOR OF BIRTHDAYS
  • Altmedicin.about.com
  • www.thebody.com
  •  www.vita.gr/

Μαίρη Κακουλίδου

Ρεφλεξολόγος – Αρωματοθεραπεύτρια

Μέλος Σ.Ε.Ρ , Σ.Ε.Α. & της ομάδας Ελλήνων Λεμφοθεραπευτών

Ιστοσελίδα: www.reflexaroma.gr

email: info@reflexaroma.gr

facebook: Reflex.Aroma.

Τηλέφωνα: 6944592661 - 2109401197

Ηρακλέους 216 Καλλιθέα, 17673

Read 9167 times

Latest from mairy

Related items