Print this page

Πως πενθούν τα ζώα

Τα ζώα έχουν τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο, να πενθούν όταν πεθαίνει ένα μέλος της οικογένειάς τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σίγουρα των σκύλων -οι ιστορίες που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας είναι ιδιαιτέρως συγκινητικές- αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι τα ζώα αισθάνονται ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους, ενώ ο Δαρβίνος στηριζόμενος στις εντυπωσιακές ομοιότητες ανάμεσα στην ανθρώπινη και ζωική συμπεριφορά, θεωρούσε ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα. Θεωρούσε ότι τα ζώα βιώνουν ποικιλία συναισθημάτων -θυμό, ευτυχία, αηδία, φόβο, λύπη, έκπληξη.

Η Barbara J. King, ανθρωπολόγος στο Κολέγιο William & Mary και συγγραφέας του βιβλίου «How Animals Grieve» (Πώς πενθούν τα ζώα) εκτιμά ότι η προσεκτική παρατήρηση της συμπεριφοράς ενός ζώου πριν και μετά από μια απώλεια μπορεί να αποκαλύψει εάν το ζώο βιώνει τη θλίψη.

zoa-penthos 2

«Ο ορισμός που αποδίδω στη θλίψη των ζώων αφορά μια μετρήσιμη διαφορά στη συμπεριφορά του επιζώντος» σημειώνει.

«Οι συμπεριφορές είναι συχνά παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που υποφέρουν από απώλεια: Τα ζώα αποσύρονται από την κοινωνική ζωή, χάνουν την όρεξη τους, δεν μπορούν να κοιμηθούν κανονικά, ο πόνος καθρεφτίζεται στις εκφράσεις του προσώπου ή στις γεμάτη αγωνίες φωνές τους».

Από τους γορίλες μέχρι τους ελέφαντες, τα δελφίνια και τους πιγκουίνους, οι εικόνες που καταγράφονται υπενθυμίζουν ότι, η αγάπη είναι προνόμιο όλων, συνεπώς και ο πόνος, το πένθος της απώλειας.

Αχώριστοι

Η εικόνα στον ζωολογικό κήπο του Μύνστερ ράγιζε καρδιές: H μαμά γορίλα - δεν μπορούσε να αποδεχθεί τον θάνατο του μικρού της, Κλαούντιο.

Επί ημέρες κουβαλούσε το άψυχο σώμα του πάνω της και δεν επέτρεπε στους φύλακες να το πλησιάσουν. Δεν πρόκειται για κάτι το ασυνήθιστο σε γορίλες. Πολλοί κουβαλούν μάλιστα επί εβδομάδες τα παιδιά τους πάνω τους.

Πένθος στα βάθη της θάλασσας

Όρκες, δελφίνια και άλλα θαλάσσια θηλαστικά κουβαλούν επίσης πάνω τους τα άψυχα σώματα των μικρών τους. Υποθαλάσσια βέβαια, αυτό είναι κάθε άλλο παρά εύκολο.

zoa-penthos 3

Ερευνητές έχουν παρατηρήσει πώς οι μητέρες προσπαθούν να ισορροπήσουν τα μικρά σώματα πάνω στις μουσούδες τους. Ακόμη κι όταν πεθαίνουν ενήλικα δελφίνια, οι σύντροφοί τους παρακολουθούν τα νεκρά τους σώματα επί ημέρες.

Αγρυπνία

Οι ελέφαντες φημίζονται για τη μνήμη τους. Το γεγονός λοιπόν ότι πενθούν εντατικά και για μεγάλο διάστημα δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Όταν πεθαίνει ένας ελέφαντας οι υπόλοιποι της ομάδας μαζεύονται γύρω του και αγρυπνούν. Έρχονται μάλιστα και ελέφαντες από γειτονικές ομάδες για να δουν για τελευταία φορά το νεκρό.

zoa-penthos 4

Πρόκληση στρες

Οι μπαμπουίνοι δείχνουν ισχυρά συμπτώματα στρες όταν πεθαίνει κάποιος δικός τους. Όπως κατέδειξαν έρευνες, σε περιπτώσεις θανάτου αυξάνονται σημαντικά οι ορμόνες του στρες.

zoa-penthos 5

Για να ξεπεράσουν την απώλεια αναζητούν συνήθως την παρέα άλλων μπαμπουίνων και αφοσιώνονται μαζί στη φροντίδα του τριχώματός τους.

Έκκληση αποχαιρετισμού

Όταν τα γεράκια ανακαλύπτουν κάποιο νεκρό, καλούν άλλα πουλιά του είδους τους και μαζεύονται γύρω από το πτώμα. Για ένα διάστημα μάλιστα δεν τρώνε.

zoa-penthos 6

Τα δε είδη πουλιών που περνούν όλη τους τη ζωή με ένα σύντροφο, όπως οι χήνες και τα ωδικά πτηνά, πενθούν σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να μην ξαναφάνε ποτέ και να ψοφήσουν και αυτά.

Πενθούν τα ψάρια;

Τα ψάρια είναι ασυνήθιστα ήρεμα όταν υπάρχει άλλο νεκρό ψάρι στο ίδιο ενυδρείο. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες αυτό οφείλεται πιθανότατα στις ορμόνες του στρες που αποβάλλει το νεκρό ψάρι. Το ερώτημα εάν πενθούν όντως τα ψάρια έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα ελάχιστα τους επιστήμονες.

Ο πιο πιστός φίλος

Είναι σίγουρα οι ιστορίες που ραγίζουν ακόμη και καρδιές των μη ζωόφιλων. Οι σκύλοι πενθούν πολύ όταν χάνουν τα αφεντικά τους.

Το λυκόσκυλο της φωτογραφίας φύλαγε επί χρόνια τον τάφο του αφεντικού του στο Villa Carlos Paz στην Αργεντινή.

Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον σκυλάκο στην Ιταλία, ο οποίος πήγε στην κηδεία του ιδιοκτήτη του που χάθηκε στο σεισμό και δεν έφυγε στιγμή δίπλα από το φέρετρο...

Ή, το ακόμη πιο πρόσφατο περιστατικό, εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στη Λακωνία, όταν ένας 77χρονος άνδρας, θύμα της φονικής καταιγίδας στην Πελοπόννησο, προσπαθούσε να ελευθερώσει το σκύλο του που ήταν δεμένος όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. 

Οι πυροσβέστες τον βρήκαν νεκρό σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Εκεί τους οδήγησε ο σκύλος του, που κάθισε δίπλα στη σορό του ιδιοκτήτη του και δεν άφηνε τους πυροσβέστες να τον πλησιάσουν.

zoa-penthos 7

H θλίψη τους είναι εξίσου μεγάλη και όταν χάνουν έναν αγαπημένο σύντροφο τους σκύλο. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, braindecoder.com

Πηγή/φωτογραφίες: tvxs.gr

www.solon.org.gr

Read 8632 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items