Print this page

Πώς θα παίρνω ίνες αν ακολουθώ διατροφή χωρίς γλουτένη

Published in Διατροφή

 Αν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να μη λαμβάνετε αρκετές ίνες. Πώς θα εξασφαλίσετε τη λήψη ινών στη διατροφή σας.

Μια αρνητική πλευρά της αποφυγής της γλουτένης στη διατροφή σας είναι ότι μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετές ίνες από τις τροφές που τρώτε.

Οι ίνες είναι σημαντικές επειδή παρέχουν πολλά οφέλη που προάγουν την υγεία της καρδιάς, της πέψης και του σακχάρου, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους κ.α Ακολουθούν τρόποι να λαμβάνετε όλες τις ίνες που χρειάζεστε χωρίς να καταναλώνετε γλουτένη.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως αρακάς, φακές ή φασόλια δεν περιέχουν γλουτένη και είναι πλούσια σε ίνες. Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν θρεπτικές ουσίες και δίνουν ποικιλία γεύσεων και υφής ως νόστιμα φαγητά χωρίς γλουτένη.

Φυστικοβούτυρο

Τα φυστίκια δεν περιέχουν γλουτένη και αποτελούν καλή πηγή ινών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Το φυστικοβούτυρο είναι βολικό και ικανοποιεί τη γεύση. Μπορεί να αλειφθεί σε κομμάτια φρούτου και να δώσει κρεμώδη γεύση σε συνταγές.

Λαχανικά

Τα λαχανικά δεν περιέχουν γλουτένη και είναι διατροφικώς, πυκνά. Πολλές ποικιλίες είναι εξαιρετική πηγή ινών, όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα, το κουνουπίδι, η λαχανίδα και το σπανάκι. Λαχανικά υψηλά σε ίνες είναι χαμηλά σε θερμίδες και πολύ χορταστικά- κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα βοηθητικά για τον έλεγχο του βάρους.

Φρούτα

Χωρίς γλουτένη και γλυκά από τη φύση τους, τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ίνες. Μήλα, αχλάδια, μπανάνες, μούρα, πορτοκάλια είναι ορισμένα από τα φρούτα που μπορείτε να απολαύσετε ενώ αποφεύγετε τη γλουτένη.
Φρούτα στην εποχή τους, τοπικής παραγωγής είναι στο πιο γευστικό και θρεπτικό αποκορύφωμά τους αλλά τίποτα δεν χάνεται αν επιλέξετε κατεψυγμένα φρούτα διαθέσιμα όλη τη χρονιά.

Σπόροι

Ο λιναρόσπορος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες και περιέχει σημαντικά ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα. Προσθέτει γεύση στη σαλάτα και στο γιαούρτι και παρέχει υγιεινή ενίσχυση σε ίνες, σε ψητά προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως τα μπισκότα, τα ψωμιά, οι βάφλες, οι τηγανίτες και τα κεκάκια.

Πηγή: iatronet.gr

Read 4643 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items