Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 229
Print this page

Η Κετογονική ….δεν είναι δίαιτα . Ζήτω το λίπος!

Published in Διατροφή
Τι είναι λοιπόν η κετονική διατροφή;
Στο πιο βασικό επίπεδο, είναι η διατροφή αυτή που βασίζεται στο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι ιδιαίτερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά σημαντικό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα εξαρτώνται από την καύση της γλυκόζης – ζάχαρη για ενέργεια και καταναλώνουν υδατάνθρακες ως επί το πλείστον να ανταποκριθούν στις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες. Έχετε ακούσει για τους μαραθωνοδρόμους που χρειάζονται να φάνε πολλούς υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο; Αυτό σημαίνει ότι φορτώνουν το σώμα τους με ζάχαρη για έχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Αλλά η καύση του λίπους ως καύσιμο είναι πολύ πιο υγιεινή και πιο αποτελεσματική και η δίαιτα είναι ένα μεγάλο μεταβολικό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας μας.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές Dr Steve Phinney και ο Dr Jeff Volek έχουν εντοπίσει ότι κάποιος που χρησιμοποιεί την ζάχαρη ως καύσιμο έχει μόλις 2.000 θερμίδες κατά προσέγγιση αποθηκευμένες στο σώμα του προς χρήση για ενέργεια, ενώ κάποιος που χρησιμοποιεί το λίπος του σώματός του έχει πάνω από 40.000 θερμίδες διαθέσιμες – είκοσι φορές πιο πολύ!
 
Ο όρος Κετογονική προέρχεται από την λέξη κετόνες, οι οποίες είναι αυτές που πραγματικά δίνουν ενέργεια στο σώμα σας όταν είστε σε κέτωση. Όταν καίτε λίπος, το σώμα σας παράγει κετόνες, και αυτές χρησιμοποιούν τα κύτταρα σας για ενέργεια.
Για να ξεκινήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια αντί της ζάχαρης/γλυκόζης, είναι αναγκαίο να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, να κάνετε μέτρια κατανάλωση από πρωτεΐνες και να τρώνε όσα λιπαρά χρειάζεστε για να αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτό είναι το βασικό πρότυπο της διατροφής αυτής.
Το σώμα σας θα χρειαστεί μια περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή. Λάβετε υπόψη σας ότι η ποσότητα του λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλώσετε. θα διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μεταβολισμού τους, την ηλικία και το φύλο τους. Οι άνθρωποι που είναι γενικά ενεργοί ή/και σχετικά υγιείς μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από εκείνους που είναι λιγότερο ενεργοί ή/και μεταβολικά ασθενείς.
 
Σήμερα οι υδατάνθρακες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας και έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της ορμονικής ισορροπίας. Για παράδειγμα, η ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι χωρίς αμφιβολία το πιο παχυντικό στοιχείο της διατροφής μας.
 
Μια ισορροπημένη και θρεπτική κετονική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους χρόνιους πόνους, να σας βοηθήσει στην απώλεια λίπους ενώ χωρίς να επηρεάσει το μυικό σας σύστημα και επίσης συντελεί στην σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και προ-διαβητικούς.
 
Επιπλέον όταν είστε σε κέτωση δεν εξαρτάστε πια από την γλυκόζη και την ινσουλίνη για ενέργεια, έτσι τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι πολύ σταθερά. Θα δείτε τον εαυτό σας με περισσότερη ενέργεια από όση έχετε βιώσει ποτέ και θα εξαφανιστούν οι στιγμές κατάρρευσης που βιώνατε μετά από ένα βαρύ γεύμα ή χωρίς ιδιαίτερο λόγο το απόγευμα. Η κέτωση επίσης μειώνει τη φλεγμονή του σώματος, εξαλείφοντας εντελώς μερικές φορές έναν χρόνιο πόνο.
Η κέτωση βοηθά στην επούλωση του πεπτικού σας συστήματος, ελαχιστοποιώντας τα συμπτώματα της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του ευερέθιστου εντέρου και πολλών άλλων. Η κέτωση μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει πλήρως την ανάγκη για ζάχαρη και υδατάνθρακες, γεγονός που σας βοηθά πολύ στο να μην θέλετε να φάτε κάποια από τις τροφές που σας κάνουν κακό. Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και πολλές άλλες ασθένειες. Χρησιμοποιείται δε από το 1920 για τον έλεγχο της επιληψίας σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, με πολύ μεγάλη επιτυχία, οπότε έχει μελετηθεί επαρκώς για να θεωρείται ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.
 
Ένα άλλο πλεονέκτημα της κετονικής διατροφής είναι η ικανότητα του ατόμου να χτίσει και να διατηρήσει μυϊκό ιστό και όχι να χάσει. Όταν ακολουθείτε μια πλούσια σε υδατάνθρακες (δηλαδή με χαμηλά λιπαρά και συνήθως μειωμένες θερμίδες) δίαιτα, τμήμα μόνο από το σωματικό σας λίπος καίγεται κατά την απώλεια βάρους. Δυστυχώς, σε τέτοιες δίαιτες το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τα καταστήματα πρωτεΐνης (μύες) και θα τους μετατρέψει σε γλυκόζη για ενέργεια αντί να χρησιμοποιήσει τα (προφανώς πολύ περισσότερα) αποθέματα λίπους. Αυτό είναι φυσικά μια δυσμενής επίδραση αφού χάνεται σημαντική ποσότητα μυικού ιστού , αντί για λίπος
 
Κωνσταντίνα Πετρίδη
 
πηγή
 
 
Read 1804 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items