Print this page

Μην ταΐζετε δημητριακά στο μωρό σας

Published in Διατροφή

Η πέψη ξεκινά από το στόμα!!
Ας κοιτάξουμε προσεκτικά τι γίνεται στο στόμα .

Το ph του είναι ελαφρώς αλκαλικό και το σάλιο που συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας διότι δρα ως προστατευτικός παράγων κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας, των λοιμώξεων του βλεννογόνου του στόματος κτλ. και βοηθά στην κατάποση της τροφής.

Το ένζυμο που εργάζεται πάνω στα τρόφιμα η πτυελινη περιέχει την αμυλαση .
Προκειμένου να χωνέψει τα δημητριακά, το σώμα σας πρέπει να κάνει χρήση αυτού του ενζύμου που ονομάζεται αμυλάση. Η αμυλάση είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των αμύλων.

Μαντέψτε όμως τι γίνεται στην βρεφική μας ηλικία ...

Τα μωρά δεν κάνουν αμυλάση σε αρκετά μεγάλες ποσότητες για να χωνέψουν τα δημητριακά μέχρι να είναι ενός έτους το νωρίτερο. Τα πρώτα τέσσερα δόντια πάνω και κάτω λέγονται δόντια γάλακτος, γιατί το μωρό πρέπει να τρέφεται μόνο με γάλα!
Η σημερινή σύγχυση και η άποψη, ότι τα μωρά , αφού έχουν τα οκτώ δοντάκια, μπορούν να φάνε δημητριακά, έστω και αλεσμένα ,οδηγούν σ`ένα μελλοντικό προβληματικό πεπτικό σύστημα και όχι μόνον.
Το πεπτικό σύστημα των μωρών είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται την ενημέρωση και την προσοχή μας.

Τα μωρά πιπιλίζουν την θηλή με την γλώσσα τους και η σιαγόνα τους ανοιγοκλείνει κάθετα.
Το άμυλο διασπάται όταν η μάσηση είναι κυκλική σαν μύλος και αυτό γίνεται μόνο από τα πίσω δόντια τους γομφίους
.
Η πρώτη στερεά τροφή στα παιδιά είναι πολύ καλά ανεκτή, όταν τα μωρά είναι σε θέση να μπορούν να καθίσουν όρθια και να μπορούν με τα χεράκια τους να πάρουν την τροφή.

Όσο για το άμυλο, ακόμα κι αυτό, δεν αρκεί ,γιατί το παιδί πρέπει να έχει αναπτύξει τα πίσω δόντια του.
Οι στερεές τροφές μπαίνουν μετά τους οχτώ τουλάχιστον μήνες και ολοκληρώνονται στους δώδεκα με δεκατέσσερις .
Τότε είναι καλό να αρχίσουν τα μωρά να τρώνε, ξεκινώντας από φρούτα και λαχανικά που μπορούν να μασήσουν

Βλέπετε, τα βρέφη δεν παράγουν καθόλου αμυλάση. Η σιαλική αμυλάση κάνει μια μικρή εμφάνιση σε ηλικία περίπου 6 μηνών, αλλά η παγκρεατική αμυλάση (ό, τι χρειάζεστε για την πέψη των δημητριακών) δεν παράγεται μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι γομφίοι! Οι πρώτοι γομφίοι συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι 13-19 μηνών, κατά μέσο όρο.

Τα αχώνευτα δημητριακά προκαλούν όλεθρο στην εντερική υγεία του μωρού σας. Μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο και να οδηγήσουν σε πολλές επιπλοκές καθώς μεγαλώνουν, όπως: τροφικές αλλεργίες, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα διάθεσης και άλλα.

Τι σημαίνει αυτό;

Μην ταΐζετε δημητριακά στο μωρό σας (ή ακόμα και τρόφιμα άφθονα σε άμυλο), μέχρι να εμφανιστούν όλοι οι πρώτοι γομφίοι τους. Αυτό σημαίνει όχι ρυζάλευρο, όχι βρεφικά δημητριακά, όχι Cherios, όχι Goldfish (σσ: βρεφικά κράκερ), όχι πλιγούρι βρώμης, όχι βρεφικά μπισκότα.
Εάν ταΐζετε το μωρό σας βρεφικά δημητριακά ή άλλου είδους δημητριακά, δεν του δίνετε μόνο, απλά ένα φαγητό που δεν μπορεί να χωνέψει. Το ταΐζετε ένα φαγητό που δεν μπορεί να χωνέψει αντί για κάτι πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Το ταΐζετε κάτι που το σώμα του δεν μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει και λιμοκτονεί από τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αναπτύξει έναν υγιή εγκέφαλο, νευρικό σύστημα και οστική δομή.

Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δίνεται ρυζάλευρο το βράδυ για να χορτάσει και να μην ξυπνήσει την νύχτα, γιατί επιβαρύνεται πολύ το στομάχι και το έντερο του!!
Σημαίνει ότι όταν καθίσετε μαζί τους σε ένα εστιατόριο, δεν πρέπει να τα καθησυχάσετε με το δωρεάν ψωμί.

Ενημερωθείτε για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα ρωτήστε τους ειδικούς, αλλάξτε συνήθειες .

Οι παραδοσιακοί πολιτισμοί δεν τάιζαν (και δεν ταΐζουν) τα βρέφη τους, δημητριακά για βρέφη. Ανάμεσα στους λίγους πολιτισμούς που έτρωγαν τα μωρά τους ένα μείγμα σπόρων και δημητριακών η πρακτική τους διέφερε ριζικά από αυτό που κάνουμε σήμερα. Πρώτον, εισήγαγαν τα δημητριακά μόνο αφού το μωρό ήταν μεγαλύτερο του ενός έτους. Και δεύτερον, εξασφάλιζαν ότι τα δημητριακά υπόκεινταν σε ήπια ζύμωση με μούλιασμα των σπόρων και δημητριακών για 24 ώρες ή περισσότερο.

Το να ταΐζουμε από νωρίς τα βρέφη με δημητριακά, πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη διαβεβαίωση που υποστηρίζεται από απολύτως καμία επιστήμη ή παράδοση και διαιωνίζεται από το marketing τροφίμων που προτίθενται να δημιουργήσουν μια αγορά για τα βιομηχανικά παραγόμενα παιδικά τρόφιμα.

Εμπιστεύομαι τη σοφία της γενιάς των μητέρων μας περισσότερο, από ό, τι εμπιστεύομαι τους εμπόρους που προσπαθούν να μου πουλήσουν ένα προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας-μετατρέποντας-το-σε-βρεφικό.

Ευαγγελία Παπαγιάννη

 

Read 1723 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items