Print this page
«Η δύναμη της ελαφρότητας»  - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala «Η δύναμη της ελαφρότητας» - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

«Η δύναμη της ελαφρότητας» | Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

«Η δύναμη της ελαφρότητας»  - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala


Κυριακή 18 Μαρτίου 2018  ώρα 11:00 – 15:00
στον Πολυχώρο Shantom


Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας «φέρεται» στο χώρο και οι δυναμικές που προσδιορίζουν την κίνησή του, επηρεάζονται από παράγοντες που δεν λειτουργούν μόνο στο σωματικό αλλά και στο ψυχονοητικό επίπεδο.
Η διαχείριση του βάρους του σώματος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της κίνησης και της προσωπικότητας μας. Η υπερβολική συγκέντρωση του βάρους σε ορισμένες περιοχές και η αδυναμία μετασχηματισμού του σε ελαφρότητα -όταν χρειάζεται,-  συχνά συνδέονται με εμπειρίες του παρελθόντος που έχουν καταγραφεί ως ψυχικό βάρος. Από την άλλη, οι σωματικές περιοχές που έχουν «βαρύνει», αποτελούν σωματοποιημένες συμβολικές αναπαραστάσεις του τρόπου με τον οποίο  μια ενδοψυχική πάλη «επιλύθηκε» και καταγράφηκε μέσα στο σώμα.
Η χοροθεραπεία λειτουργεί βαθιά στην ψυχή και μέσω των θεραπευτικών της διαδικασιών επέρχονται συνειδητοποιήσεις και  απελευθέρωση ψυχοσωματικού βάρους. Τότε εκλύεται η αντίρροπη δύναμη του βάρους, η ελαφρότητα, και μαζί της η ανακάλυψη βαθύτερου ψυχικού δυναμικού.
 
Χώρος διεξαγωγής: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom
Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), 152 31 Κάτω Χαλάνδρι
Ημερομηνία διεξαγωγής: 18.3.2018
      Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι Παρασκευή 16 Μαρτίου στη γραμματεία του Shantom
Ώρα διεξαγωγής: 11:00  - 15:00
Τηλ. 210-6717529, email: info [ΕΔΩ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΠΑΠΑΚΙ χωρίς κενά] shantala.gr.
Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη10.30-13.30 Δε έως Παρ. 18.00-22.00

Ιστοσελίδα

Οδηγίες πρόσβασης
 
 
Για τη χοροθεραπεία:
--------------------------
Η χοροθεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ατόμου στον τομέα της εκφραστικής συμπεριφοράς. Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται οι τρόποι με τους οποίους ο συμμετέχων επικοινωνεί. Αυτό που κάνει ή δεν κάνει, καθώς επίσης και τις σχεδιασμένες ή μη σχεδιασμένες επιδράσεις του πάνω στο περιβάλλον. Η αλλαγή επέρχεται άμεσα στον τομέα της εκφραστικής κίνησης. Ο συμμετέχων υποκινείται να «βγάλει προς τα έξω» μεγαλύτερη κινητική συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι έχει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές για αντίδραση, συναναστροφή και δημιουργία.
Η χοροθεραπεία προσφέρει ένα δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση των περιοριστικών συνηθειών, όπως αυτές εκδηλώνονται στη στάση του σώματος, στα καθημερινά «πεζά» πρότυπα κινήσεων και στις εκφραστικές χειρονομίες, καθιστώντας το ασυνείδητο, συνειδητό. Επιτρέπει στον άνθρωπο να κατανοήσει τις αυθεντικές ποιότητες του βαθύτερου πυρήνα της ύπαρξής του και να εναρμονιστεί με αυτές.
Οι απελευθερωτικές διαδικασίες της χοροκινητικής έκφρασης, καλλιεργούν καινούργιες δυνατότητες ύπαρξης, εξέλιξης, επικοινωνίας και μάθησης, οι οποίες γεμίζουν τους συμμετέχοντες με ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία.
 
Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από την χοροθεραπεία;

• Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
• Μείωση του άγχους
• Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
• Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
• Ευκαμψία
• Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
• Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα
• Κατανόηση του τι θέλω, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
• Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
• Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
• Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
• Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.
Περισσότερα για τη χοροθεραπεία

Βίντεο για τη χοροθεραπεία

Συνέντευξη της Λήδας Shantala για τον ινδικό χορό, τη χοροθεραπεία και τη γιόγκα (νέο λινκ)
 
Σημαντική διευκρίνιση

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται μία φορά το μήνα (πάντα Κυριακή), στον Πολυχώρο Shantom.
Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, ή δύο, ή τρείς κλπ, μεμονωμένα.
Παρόλα αυτά, με μία φορά κανείς παίρνει μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία μαθαίνεται κάνοντας χοροθεραπεία και μόνον μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο, μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγές και ίαση.
Έτσι συστήνεται, αφού κανείς δοκιμάσει μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η ενότητα των 9 συναντήσεων όπως την προτείνουμε, σας εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχετε θέσει, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.
 


Λήδα Shantala


Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ès Lettres, Paris III Sorbonne), χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ καθώς και Raja Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala».
Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha»
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας. Αργότερα ταξίδεψε για 2 χρόνια, στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περεταίρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.
Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga/διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες Χοροθεραπείας.
Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.
Read 1786 times
Rate this item
(0 votes)

Related items