Print this page
Στο ολοήμερο αυτό σεμινάριο θα ασκηθούμε ολιστικά: Με το σώμα μέσω των asanas, με την αναπνοή μέσω του pranayama, με το νου μέσω του διαλογισμού, και μέσω της θεωρίας θα αναπροσδιορίσουμε  τον τρόπο σκέψης μας. Στο ολοήμερο αυτό σεμινάριο θα ασκηθούμε ολιστικά: Με το σώμα μέσω των asanas, με την αναπνοή μέσω του pranayama, με το νου μέσω του διαλογισμού, και μέσω της θεωρίας θα αναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης μας.

Το εσωτερικό φως της σιωπής | Ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga με τη Λήδα Shantala

«Το εσωτερικό φως της σιωπής»


Ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga με τη Λήδα Shantala

Αsanas – Pranayama – Διαλογισμός – Θεωρία από κλασικά κείμενα της γιόγκα

Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την αλήθεια και το όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο, και η σιωπηλή συγκέντρωση στη στιγμή.
Κυριακή 22 Απριλίου, ώρα 11:00 – 18:00
Στόχοι του σεμιναρίου

Με το νου και την σκέψη μπορούμε να γνωρίσουμε τον τρισδιάστατο κόσμο των φαινομένων, των κόσμο του δυαδισμού και της πολλαπλότητας. Τον κόσμο της μάγια όπως λένε τα αρχαία Ινδικά κείμενα, τον κόσμο που εμφανίζεται ως αντανάκλαση μέσα στο νου, όπως λέει ο Πλάτωνας στο Σπήλαιο.
Με το νου και την σκέψη όμως είναι αδύνατον να εμβαθύνουμε στη γνώση της ψυχικής  ουσίας μας. Οι νοητικές λειτουργίες μας αποτελούν  το εμπόδιο σε αυτήν την αναζήτηση. Παρόλον ότι αποτελούν περιορισμένη έκφραση βαθύτερων πεδίων, λειτουργούν  ως κάλυπτρο,  που αποκρύπτει τη λεπτοφυή προέλευσή τους.
Για να γνωρίσουμε το ποιος είμαι, για να συνειδητοποιήσουμε την υπόσταση μας ως άνθρωποι, χρειάζεται ειδική άσκηση η οποία μέσω της αναπτυσσόμενης συγκέντρωσης, επιφέρει την απαραίτητη νοητική παύση. Τότε  μέσα στην εσωτερική σιωπή, μας απορροφά η βαθύτερη φύση μας και μας αποκαλύπτει την Ουσία. 

Στο ολοήμερο αυτό σεμινάριο θα ασκηθούμε ολιστικά:
Με το σώμα μέσω των asanas, με την αναπνοή μέσω του pranayama, με το νου μέσω του διαλογισμού, και μέσω της θεωρίας θα αναπροσδιορίσουμε  τον τρόπο σκέψης μας. 

Πρόγραμμα σεμιναρίου
10:30   ……….         Αφίξεις.
11:00 –  13:00       Γιόγκα (Asanas  και Pranayama)
13.00  – 13.15       Μικρό  Διάλειμμα
13:15 –  14:15       Διαλογισμός /Dhyana
14.15  -- 14.45      Διάλειμμα (προσφέρεται καφές/τσάϊ)
14:45 –  16:45       Θεωρητική Ανάλυση (Sat Sang)
16:45 –  17:00       Μικρό  Διάλειμμα
17:00 –  18:00       Διαλογισμός /Dhyana

Πρακτικές πληροφορίες


• ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: Κυριακή 22 Απριλίου, ώρα 11:00 – 18:00
• ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πολυχώρος Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι 15231 (στάση μετρό «Χολαργός»
• ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Άμεσα για εξασφάλιση θέσης. 
• ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ : 210 6717529
• ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΩ: Άνετα ρούχα, μια πετσετούλα για το πρόσωπο και  ελαφρύ γεύμα
ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ, ως προσφορά προς τους αναζητητές της Γιόγκα


Ιστοσελίδα
Shantom Facebook page 
Shantom YouTube Channel 
Leda Shantala YouTube Channel  
Ο μύθος του χορού. Συνέντευξη της Λήδας Shantala για τον ινδικό χορό, τη γιόγκα και τη χοροθεραπεία (νέο λινκ)  
Βίντεο για τα μαθήματα γιόγκα στο Shantom 

Επεξηγήσεις σχετικά με την ύλη του σεμιναρίου


Raja Yoga είναι το οκταμελές πανάρχαιο ινδικό σύστημα – darshana, που σημαίνει προοπτική, – το οποίο  οδηγεί τον ασκούμενο από τον ψυχο-νοητικό περιορισμό, τον πόνο και το ψυχικό σκοτάδι, σε μια διευρυμένη συνειδητοποίηση της ταυτότητας και του είναι του, εδραιώνοντάς τον μέσα σε αληθινούς άξονες στήριξης, δύναμης και αντίληψης.
Σ’ αυτή την εσωτερική ψυχική μετατόπιση, η συγκέντρωση είναι απαραίτητο εργαλείο. Το σώμα, ως συμπυκνωτής και εκφραστής λεπτοφυών διεργασιών, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τα «βάρη», τις δυσκολίες και τα άλγη που του επιβάλλουν τα απωθημένα, και να εκφράσει ποιότητες που θα επιτρέψουν νέες ισορροπίες και αναπόφευκτα, ίαση.
Η αναπνοή, που καθρεφτίζει το χαρακτήρα και τη γενικότερη κινητική και νοητική συμπεριφορά μας, είναι φορέας ενέργειας, φακός εξέτασης και ανακάλυψης διαστρεβλώσεων, σε όλα τα επίπεδα.  Μέσα από τη συνειδητή εργασία με την εισπνοή, την εκπνοή, όπως και τα ανάμεσά τους διαστήματα (παύσεις/κρατήματα), προάγονται όλες οι λειτουργίες των συστημάτων και των οργάνων του σώματος και ως εκ τούτου επέρχεται «κάθαρση». Αυτή η «κάθαρση»  θα οδηγήσει τον ασκούμενο σε βαθύτερα πεδία του ασυνείδητου νου, μέχρι ανεξιχνίαστες περιοχές του «μη-νου», που διέπονται από πληρότητα, σιωπή και ενεργητική ακινησία.
Η παράταση της συγκέντρωσης και η παραμονή σε αυτές τις περιοχές (όπου οι συχνότητες του εγκεφάλου είναι πολύ χαμηλές), οδηγεί σταδιακά στην πλήρη αποστασιοποίηση από εξωγενείς παράγοντες και στην τελική απορρόφηση από τον πνευματικό πυρήνα, που βιώνεται από τον ασκούμενο ως «έκσταση» και βαθειά συνειδητοποίηση εαυτού.
Asanas: Στάσεις εκγύμνασης που ασκούν το νου και το σώμα αυξάνοντας την ψυχοσωματική του υγεία. Η μεθοδολογία της κινησιολογίας των  ασκήσεων διαπνέεται από τη γενικότερη φιλοσοφία και τους στόχους του πλήρους συστήματος.
Pranayama (O έλεγχος και ενίσχυση του πεδίου ενέργειας): Αναπνευστικές ασκήσεις οι οποίες δρώντας στο ενεργειακό πεδίο ευεργετούν το σώμα, ισχυροποιούν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, κατευνάζουν τις σκέψεις, αναπτύσσουν την ικανότητα της διάκρισης, τον αυτοέλεγχο και τη συνειδητοποίηση των εσωτερικών αναγκών. Δομούν ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο ικανό να καθαρίσει το νου μέχρι αυτός  να λάμψει «ως κρύσταλλος».
Dhyana: Διαλογισμός. Άσκηση ψυχο-νοητικής ισορροπίας και ακινησίας η οποία αποκαλύπτει την εσωτερική διάσταση της ψυχής και του πνεύματος. Ενισχύει την αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία, καλλιεργεί την ψυχή και το χαρακτήρα και βοηθά άμεσα στην ίαση των ασθενειών, επιδρώντας θετικά και  τελικά εξαλείφοντας τα ασυνείδητα αίτια που την προκάλεσαν.
Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Patanjali όπως και  συναφή αρχαία κείμενα. Αυτά τα κείμενα, με εξαιρετική ακρίβεια και επιστημοσύνη, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Επίσης αναλύουν τα διαφορετικά πεδία του νου - από τον εξωτερικό του φλοιό μέχρι το βάθος του ασύνειδου - όπως και τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό. Προτείνονται ως χάρτης και πυξίδα στους αναζητητές του εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθειά τους φύση, ενώ παράλληλα προσφέρουν  υλικό για νοητική εργασία και επανεξέταση πολλών δεδομένων «κλισέ».


Λήδα Shantala


Δημιουργός και ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom.
Δασκάλα γιόγκα, διαλογισμού,  ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, χορογράφος,  χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, φιλόλογος (Γαλλική Φιλολογία Sorbonne III)
Σπούδασε γιόγκα, θεωρία και πρακτική - εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας - στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς όπως οι sri Satyananda, B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami Udasin. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος ΄Ερευνας της Γιόγκα της «Kaivalya Dhama» (Λονάβλα, Ινδία).
Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala ξεκίνησε τη διδασκαλία γιόγκα, ινδικού κλασικού χορού και χοροθεραπείας αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ και από το 2003 στον Πολυχώρο Shantom.
Μετά από 30 χρόνια διδασκαλίας, έχει αναπτύξει προσωπική αίσθηση και εμπειρία, που της επιτρέπει να προσεγγίζει τους μαθητές της με έναν άμεσο και εξατομικευμένο τρόπο. Τώρα μεταδίδει μεν τη γνώση που έλαβε από τους δασκάλους της αλλά εμπλουτισμένη από τα προσωπικά της βιώματα που προέρχονται από την καθημερινή της πολύχρονη πρακτική. Βιώματα που της επιτρέπουν πλέον να αντιλαμβάνεται τη γιόγκα σε όλες της τις πλευρές, αντλώντας αυθόρμητα τον τρόπο ερμηνείας του όλου συστήματος από την προσωπική της πηγή σοφίας.

Read 1345 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from Leda

Related items