Print this page

10 Δραστηριότητες για το καλοκαίρι από την Ηλέκτρα Γούζιου

Το καλοκαίρι, παραδοσιακά, είναι η εποχή της ανεμελιάς αλλά πόσοι γονείς θυμούνται την παιδική τους ηλικία, την ανεμελιά και την ελευθερία που ζούσαν όταν ήταν παιδιά; Με τη βοήθεια των παιδιών μας, μπορούμε να ξαναζήσουμε αυτές τις όμορφες στιγμές, να γίνουμε και πάλι παιδιά.
1.Σκαρφαλώστε σ'ένα δέντρο και καθίστε στα κλαδιά του. Αφουγκραστείτε τον παλμό του, την αναπνοή του, χαϊδέψτε το. Δείτε πως κουνιούνται τα φύλλα του με το ήσυχο αεράκι και τι μας προσφέρει μέσα από τους καρπούς του (αν έχει).
Ευχαριστείστε το για το οξυγόνο που μας χαρίζει. Μάθετε στα παιδιά σας, μ' αυτό τον πρακτικό τρόπο, τη χρησιμότητα των δέντρων στη ζωή μας. Χωρίς αυτά, δε θα υπήρχε ζωή.
2. Ακολουθήστε μια στρατιά από μυρμήγκια ως τη φωλιά τους. Μην τα σταματήσετε και μην τα πειράξετε. Απλώς παρατηρείστε με πόση δύναμη ψυχής και συνεργασία καταφέρνουν να φέρουν το φαγητό στο σπίτι τους. Η φύση μπορεί να μας διδάξει σπουδαία πράγματα.
3. Φτιάξτε ένα αναμνηστικό απ'τις διακοπές σας με φυσικά υλικά. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση, μόνο μεράκι και φαντασία. Είναι πολύ πιο δημιουργικό να το φτιάξετε μόνοι σας από το να το αγοράσετε. π.χ.
-Μερικά ζωγραφισμένα βότσαλα που το καθένα θα αντιστοιχεί σε ένα μέλος της οικογενείας σας.
-Λίγη άμμος από μια παραλία που επισκεφτήκατε μέσα σ' ένα μπουκαλάκι.(αν το κάνετε κάθε χρόνο, θα έχετε μια μεγάλη συλλογή από αναμνήσεις)
-Ένα μικρό κάδρο από ξύλα για την οικογενειακή σας φωτογραφία κτλ.
Τα παιδιά σας, θα τα κρατήσουν σα θησαυρούς ώσπου να μεγαλώσουν.
4. Μαζέψτε απλά βότανα από την ελληνική γη. Μάθετε στα παιδιά σας τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο. Αν δεν τα ξέρετε ούτε εσείς, ευκαιρία να τα γνωρίσετε! Διαβάστε για τις ιδιότητες τους και ενθυμηθείτε τη Μητέρα Γη που μας προσφέρει απλόχερα την τροφή και τα φάρμακα μας. Μ' αυτούς τους απλούς τρόπους, μαθαίνουν τα παιδιά να σέβονται και αγαπούν το περιβάλλον.
5. Πηδήξτε τα κύματα στη θάλασσα. Θυμηθείτε αυτό το απλό παιδικό παιχνίδι και πάρτε τα παιδιά σας απ'το χέρι να παίξετε. Καθώς προσπαθείτε να πηδήξετε τα κύματα που σκάνε στην ακρογιαλιά, θα δείτε ότι, μετά από λίγη ώρα, θα έχετε ξεχάσει όλες τις σκοτούρες σας. Το συγκεκριμένο παιχνίδι το βρίσκω πολύ αγχολυτικό αλλά και διδακτικό για τους ενήλικες, εκτός από αστείο και καλή γυμναστική. Μας θυμίζει ότι όσες δυσκολίες κι αν έχουμε ζήσει, τελικά τις έχουμε ξεπεράσει και είμαστε πιο δυνατοί στο εδώ και τώρα.
6. Φυτέψτε έναν σπόρο σ' ένα γλαστράκι η' στον κήπο σας. Δείξτε στα παιδιά σας πως να φυτέψουν αλλά και πως να φροντίσουν το φυτό που θα μεγαλώσει. Ο,τι κι αν φυτέψουν, από μια φακή ως μια ντοματιά, θα είναι το σπουδαιότερο κατόρθωμα για τα μικρά σας. Μην ξεχάσετε να αναφερθείτε και στον κύκλο ζωής του φυτού, όπως γίνεται για όλα τα έμβια όντα. Πεθαίνουν αλλά έχουν αφήσει το "σημάδι" τους με το νέο σπόρο που δημιούργησαν.
7. Δείτε την ανατολή και τη δύση του ήλιου σ' ένα βουνό η'  σε μια ακρογιαλιά. Καθίστε αγκαλιά (με μια κουβερτούλα?) και παρατηρείστε τα χρώματα τ' ουρανού καθώς ανατέλλει η' δύει ο ήλιος. Αυτός ο φυσικός πίνακας ζωγραφικής είναι ανεξάντλητος και θα υπάρχει για δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα. Βρείτε, αν θέλετε, με τα παιδιά σας καινούριες λέξεις για τα υπέροχα χρώματα του Πατέρα Ουρανού και κρατείστε στη μνήμη σας αυτές τις εικόνες που θα σας συντροφεύουν στις ονειροπολήσεις του χειμώνα. Κάνουν τη ζωή πιο εύκολη!

8. Φτιάξτε κάστρα στην άμμο. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Δεν είναι ανάγκη να είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Λίγη άμμος και μερικά βοτσαλάκια αρκούν για να φτιάξετε ένα ονειρεμένο κάστρο, από το οποίο θα βρείτε να διηγηθείτε χίλιες ιστορίες με ιππότες και δράκους. Αν μπορείτε, επισκεφτείτε το την επόμενη μέρα που, λογικά, το κύμα θα το έχει χαλάσει. Αφήστε το να σας διδάξει τη ματαιότητα της ύλης (τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να το καταλάβουν, αν το εξηγήσετε)

9. Ακούστε τη σιωπή σε κάποιο απομονωμένο μέρος. Στην αρχή μπορεί να πάθετε σοκ (κυριολεκτικά) στην απόλυτη σιωπή. Ο κόσμος μας είναι έντονα «ηχητικός». Προσπαθήστε με τα παιδιά σας να μη μιλήσετε. Θα ανακαλύψετε απλούς, αμυδρούς ήχους της φύσης, τους οποίους η πολύβουη πόλη δε σας μαρτυρά. Αν αφεθείτε για κάμποση ώρα, θα δείτε πόσο μπορεί να ξεφύγει το μυαλό σας από τα τετριμμένα. Μάθετε και στα παιδιά σας να ακούν τη σιωπή καθημερινά, έστω για λίγο. Η σιωπή είναι (πραγματικά) χρυσός!

10. Κοιτάξτε τ'αστέρια στον ξάστερο ουρανό. Βρείτε ένα ανοιχτό μέρος, χωρίς φώτα, απλώστε μια ψάθα και ξαπλώστε όλη η οικογένεια μαζί κοιτώντας τ'αστέρια. Αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα μπορέσετε να διακρίνετε ακόμα και το γαλαξία και αστέρια που πέφτουν. Νιώστε ότι ακουμπάτε το υλικό σας σώμα στη Μητέρα Γη αλλά το πνεύμα σας μπορεί να φτάσει ως τον Πατέρα Ουρανό. Ανακαλύψτε με τα παιδιά σας πόσο μικροί, μα και πόσο μεγάλοι, είμαστε σ'όλον αυτόν τον γαλαξία. Ευχαριστείστε το σύμπαν για ό,τι σας έχει δωθεί και διδάξτε στα παιδιά σας το ίδιο.

Υπάρχετε, είστε υγιείς, νιώθετε, ζείτε και αναπνέετε σ'αυτόν τον υπέροχο πλανήτη, τη Γη.

Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι!

Για την ΥπερΝόησις (ypernoisis.gr)

Γούζιου Ηλέκτρα
Νηπιαγωγός
Ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού «Μικρές Πατούσες»
Ενεργειακή θεραπεύτρια 
Σύμβουλος της μεθόδου Theta Healing
www.facebook.com/mikrespatouses.gr
Email: ilektragou@hotmail.com        

Read 5676 times Last modified on Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 21:48
Rate this item
(1 Vote)

Latest from VaiosPanagiota