Print this page

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο αλτρουιστές;

Για ποιον λόγο κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο αλτρουιστές από κάποιους άλλους;

 

Αυτή η ερώτηση άρχισε να ταλανίζεται μέσα στο μυαλό μου όταν ήμουν στο εξωτερικό, σε σεμινάρια, και έβλεπες ανθρώπους που για 7, 10, 15 ημέρες, έχουν αφήσει τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους, πληρώνουν ξενοδοχεία, τα φαγητά τους, τις διαμονές τους, τα πάντα, προκειμένου να πάνε να υπηρετήσουν κάποιους άλλους ανθρώπους.

 

Υπάρχουν σεμινάρια στα οποία πραγματικά οι άνθρωποι θυσιάζουν μέρος της ζωής τους για να βοηθήσουν άλλους. Υπάρχει το “Χαμόγελο του Παιδιού”, υπάρχει τοMake A Wish” που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργασιών διεκπεραιώνεται από εθελοντές.

 

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν κάποιον άλλον άνθρωπο να πονάει και δεν ασχολούνται, δεν τους νοιάζει, δεν τους λέει κάτι.

 

Και η ερώτηση είναι για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

 

Ο ρόλος της αμυγδαλής

 

Το ένα κομμάτι έχει να κάνει με το ψυχολογικό υπόβαθρο και με κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με αξίες, πεποιθήσεις κ.ο. Ένα άλλο κομμάτι όμως έχει να κάνει με το εξής: Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο αλτρουιστές είναι οι άνθρωποι που η αμυγδαλή τους είναι 18-20% μεγαλύτερη από την αμυγδαλή των ανθρώπων που είναι λιγότερο αλτρουιστές. Αμυγδαλή είναι ένας αδένας στον εγκέφαλο και ας πούμε ότι έχει να κάνει με το κέντρο του φόβου.

 

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μικρότερη αμυγδαλή δεν λαμβάνουν τα ίδια σημάδια φόβου όπως λαμβάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Επίσης η αμυγδαλή μπορεί να είναι ανενεργή ή να μην είναι τόσο ενεργή όσο είναι για τους άλλους ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν εγώ δεν λάβω το σημάδι του φόβου για την δική σου ζωή, όπως καταλαβαίνεις δεν κινητοποιείται εκείνο το σύστημα μέσα μου για να πάω να σε βοηθήσω.

 

Είσαι προσανατολισμένος προς τους άλλους ανθρώπους;

 

Αυτό όμως να το συνδυάσουμε μαζί με κάτι ακόμα. Να το συνδυάσουμε με το πως ο κάθε άνθρωπος είναι στο κέντρο του. Δηλαδή “εγωιστής”. Όσο λοιπόν πιο πολύ κάποιος είναι στο κέντρο του, και δεν είναι προσανατολισμένος προς τους άλλους ανθρώπους, τόσο λιγότερο κινητοποιείται για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Ενώ όσο δεν είναι τόσο στο κέντρο του και είναι προσανατολισμένος στους άλλους ανθρώπους είναι πολύ πιο εύκολο να πάει και να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους.

 

Τώρα αυτό στην καθημερινότητα τι σημαίνει; Οι άνθρωποι που η αμυγδαλή τους είναι μεγαλύτερη από τους άλλους ανθρώπους όπως καταλαβαίνεις βιώνουν πιο εύκολα το συναίσθημα του φόβου και ως αποτέλεσμα αυτού αλλάζει η συμπεριφορά τους στην καθημερινότητα σε σχέση με ένα ίδιο γεγονός κ.ο.

 

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

 

Να κάνω μια παρένθεση: Σίγουρα όπως λέμε υπάρχει σωματοδομή για να τρέξει κάποιος μαραθώνιο, και άλλος άνθρωπος έχει την σωματοδομή για να τρέξει 100άρι, έτσι και μέσα στον εγκέφαλο υπάρχει μια δομή που εξυπηρετεί συγκεκριμένες συμπεριφορές για συγκεκριμένους λόγους. Άλλη υπόθεση. Όμως τι γίνεται αν η δομή σου, ή η δομή κάποιων ανθρώπων, είναι αυτή η δομή που μπορεί πολύ πιο εύκολα να παραχθεί ο φόβος; Μείνε ήσυχος. Για όλους τους ανθρώπους μπορεί να υπάρξει αλλαγή, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αυτό που νιώθουν ή το πόσο εύκολα το νιώθουν ή ποια είναι η ένταση που το νιώθουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι παραπάνω δουλειά από τους άλλους ανθρώπους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

 

Τώρα από την άλλη πλευρά του νομίσματος μην νομίζεις ότι κι αυτός που δεν βιώνει φόβο ή είναι πάρα πολύ ανενεργός ο φόβος του καταλαβαίνει. Για παράδειγμα υπάρχει άνθρωπος ο οποίος χώρισε γιατί δεν μπορούσε να νιώσει όλο αυτό που συνέβαινε στην οικογένεια του. Οπότε θέλω να σου πω χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία.

 

Τώρα αν είσαι από τους ανθρώπους που είσαι τελείως ανενεργός ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να το καταλάβεις από τους ανθρώπους που είναι πολύ ενεργοί. Όπως και να έχει παρατήρησε τα αποτελέσματα σου, παρατήρησε πως αντιδράς, διεύρυνε την συνειδητότητα σου, την επίγνωση σου και προχώρα στην ζωή σου δουλεύοντας με τον εαυτό σου, δουλεύοντας τα όνειρα σου. Και όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

 

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!

 

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

 

Πηγή: www.manolisischakis.gr

Read 1813 times
Rate this item
(1 Vote)

Latest from manolis isxakis

Related items