Print this page

Συγχώρεσε τον εαυτό σου και μεταμορφώσου στο φως που πραγματικά είσαι!

γράφει η Παναγιώτα Τζιτζίκου

 

Η εξέλιξη απαιτεί συγχώρεση. Περισσότερο από όλα συγχώρεσε τον εαυτό σου. Πάψε να είσαι τόσο σκληρός μαζί του.

Πόσο ακόμα θα σε τιμωρείς;

Πόσο ακόμα χρειάζεσαι την αυτοκριτική, την ανάγκη για τελειομανία;

Πόση άλλη απαξίωση χρειάζεσαι από τον εαυτό σου;

Πόσο ακόμα θα ζεις μέσα στη θλίψη του παρελθόντος;

Στην ανημπόρια και στον φόβο του μέλλοντος;

Στην ανεπάρκεια και στην χωρίς ουσία, ζωή του παρόντος;

Θα σου πω κάτι, που μπορεί και να μην σου αρέσει αλλά...  ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΟΛΑ

Δεν είσαι ο ενοχικός πρωταγωνιστής σε όλες τις ζωές των ανθρώπων γύρω σου! Δυστυχώς για εσένα, αλλά ο καθένας από τους αγαπημένους σου, είναι πρωταγωνιστής των ευθυνών του, ως προς την εξέλιξη της ζωής του, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

 

Και καθώς το συνειδητοποιείς μένεις άφωνος και αναρωτιέσαι…

ΕΓΩ ΤΙ ΡΟΛΟ ΘΑ ΕΧΩ ΤΩΡΑ;

Μα έχω κάνει τόσα σενάρια που καταλογίζω στον εαυτό μου τόσες ευθύνες και νιώθω και τόση ανωτερότητα που τις αναγνωρίζω και πόση κρυφή χαρά… που τις λέω στους φίλους μου ως το μεγάλο θύμα, στους θεραπευτές μου κλαίγοντας, στον Θεό παρακαλώντας να με βοηθήσει, στον εαυτό μου με θυμό, τύψεις και ενοχές, στήνοντας τον στη γωνία και τιμωρώντας τον.

 

Γιατί εγώ φταίω για την οικογένεια μου, που οι γονείς μου χώρισαν, που η μαμά μου ήταν αδύναμη, που ο πατέρας μου δεν με ήθελε… που οι φίλοι μου απομακρύνονται από τη ζωή μου, που είμαι μόνος μου, που δεν έχω σύντροφο, που δεν έχω παιδιά… που δεν έχω χρήματα… που υπάρχει αδικία στον κόσμο… που τα παιδιά πεινάνε κι εγώ έχω και τρώω… που οι άνθρωποι γύρω υποφέρουν… και πόσα άλλα ακόμη ενοχικά σενάρια που σε πνίγουν. Που περιορίζουν τις δυναμικές σου και σε ακινητοποιούν.

Αυτή είναι η ζωή που έχεις γνωρίσει μέχρι τώρα. Κι όμως έχεις την επιλογή να αλλάξεις το σενάριο των ενοχών απλά με το να κάνεις χώρο μέσα σου και γύρω σου και να χωρέσεις όλα όσα είσαι με αγάπη. Τότε θα βρεθεί χώρος να έρθουν οι αλλαγές στη ζωή σου.

 

Είσαι έτοιμος λοιπόν να απαλλάξεις τον εαυτό σου από όλες αυτές τις σκέψεις που σου τριβελίζουν το μυαλό μέρα νύχτα; Να αναλάβεις μόνο τις δικές σου ευθύνες, αυτές που αναλογούν στις δικές σου επιλογές, συμπεριφορές, πράξεις και αποτελέσματα; Να παραχωρήσεις στους ανθρώπους γύρω σου τις δικές τους ευθύνες και να τους επιτρέψεις να διαχειριστούν τα θέματα της ζωής τους, αλλά και τα συναισθήματα που έχουν προκληθεί από τις επιλογές τους, με τον δικό τους τρόπο; Πραγματικά μπορούν να το κάνουν, έχουν τη δύναμη και καθώς λες πως τους αγαπάς σταμάτα να τους προστατεύεις και να τους απομακρύνεις από τη δύναμή τους.

 

Και επειδή είναι πολύ εύκολο τώρα το μυαλό σου να σου πει πάλι εσύ φταις που δεν τους άφηνες να βρουν τη δύναμη τους. Σου λέω ένα μεγάλο Όχι, είναι και δική τους ευθύνη, μια χαρά είχαν βολευτεί. Απλά τώρα αναγνωρίζεις την κατάσταση και καθώς έχεις επίγνωση όλων αυτών που ζεις επιλέγεις να υποστηρίζεις τους αγαπημένους σου, χωρίς να αναλαμβάνεις την ευθύνη τους.

Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται να υποστηρίζεις τον εαυτό σου σε όσα μέχρι τώρα τον κατηγορούσες, για όσα έκανε και για όσα δεν έκανε. Για όσα είπε και για όσα δεν είπε. Για τους δισταγμούς του αλλά και τους φόβους του.

Όλες οι επιλογές έχουνε αξία και είναι πολύτιμες, γιατί αυτές οι επιλογές σου άνοιξαν δρόμους και ορίζοντες και σε οδήγησαν ένα βήμα παρακάτω. Όποια λοιπόν απόφαση, συμπεριφορά και πράξη, λειτούργησες σε οποιονδήποτε χρόνο, σκέψου πως σε εκείνη τη χρονική στιγμή έκανες το καλύτερο δυνατό που μπορούσες, που γνώριζες και ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόσουν εσύ αλλά και όλοι όσοι μοιράστηκαν μαζί σου αυτό το γεγονός. Και ότι κι αν έκανες, είναι σπουδαίο για εσένα και μπράβο σου, ήταν το κατάλληλο.

Αυτή η συμπεριφορά χωρίς κριτική προς τον εαυτό σου είναι μια πράξη αγάπης και συγχώρεσης που σε μεταμορφώνει.

 

Σε εκείνο τον χώρο μέσα σου που μέχρι τώρα ήταν γεμάτος ενοχές και τύψεις, τοποθέτησε τη γνώση και την εμπειρία εξέλιξης που πήρες μέσα σε αυτή τη διαδρομή. Επέτρεψε στον εαυτό σου να μετασχηματίσει την τιμωρία σε συμπόνια, την κριτική σε κατανόηση και πάνω από όλα τις ενοχές σε συγχώρεση και αποδοχή.

 

Τότε το φως της ψυχής σου βρίσκει τον χώρο και τον τρόπο να εκπέμψει την ομορφιά και την λαμπρότητα του εαυτού σου.

Τότε γίνεσαι πρωταγωνιστής της ζωής σου!Τότε μπορείς να πεις...

ΜΕ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩ

 

 

Για την ΥπερΝόηση

Παναγιώτα Τζιτζίκου

Read 9010 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items