Print this page

Η ρεφλεξολογία απο το χθές στο σήμερα Ανθή Βρέττα

Ιστορία της ρεφλεξολογίας

Η ύπαρξη αντανακλαστικών ζωνών και η εφαρμογή τους με σκοπό θεραπευτικό, είναι γνωστή εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και προφανώς την αρχαία Ελλάδα. Θεωρείται μάλιστα πως ο βελονισμός και η πελματική ρεφλεξολογία έχουν κοινή ρίζα. Επίσης, οι φυλές των Ινδιάνων χρησιμοποιούν την πελματική ρεφλεξολογία ακόμη και σήμερα στις προστατευόμενες για αυτούς περιοχές της Αμερικής.

Στην Ευρώπη κατά το 1580 ανακαλύπτουμε κατάλοιπα ρεφλεξολογίας από τους ιατρούς Adamus και Atiti. Τελικά όμως, μόνο στις αρχές του περασμένου αιώνα η ρεφλεξολογία αντιμετωπίστηκε ως ένα σύστημα προσαρμοσμένο στη σημερινή αντίληψη από τον ιατρό William Fidzgerald στις Ηνωμένες Πολιτείες,ο οποίος χρησιμοποιούσε μια τεχνική που αποκαλούσε «ζωνοθεραπεία», για να βοηθήσει στην πρόκληση αναισθησίας σε ασθενείς κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων.

Πάντως, ο Dr Edwin Bower ήταν αυτός που συνέβαλε στη χαρτογράφηση ορισμένων σημείων στα χέρια και στα πόδια, τα οποία αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Εξάλλου, μια φυσιοθεραπεύτρια ονόματι EuniceIngham ενδιαφέρθηκε για τη ζωνοθεραπεία στις αρχές του 1930, όταν εργαζόταν ως βοηθός του Dr Riley. Ο Dr Riley είχε χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή επί πολλά χρόνια, όμως η Eunice Ingham ήταν εκείνη που πραγματικά «διέδωσε το μήνυμα».

Η εργασία της για την ανάπτυξη της σύγχρονης ζωνοθεραπείας και τηνχαρτογράφηση του ποδιού είχε τόσο μεγάλη επιρροή, ώστε θεωρήθηκε ως η μητέρα της ρεφλεξολογίας.

Ήταν αυτή η άφοβη και αποφασιστική γυναίκα, η οποία ταξίδευε σε όλη την Αμερική

επί 30 χρόνια διδάσκοντας ρεφλεξολογία, πρώτα σε νοσοκόμες και ιατρούς και κατόπιν σε θεραπευτές που δεν είχαν σχέση μετην ιατρική.

Εκείνη μετονόμασε την τεχνική, ανέπτυξε τους πίνακες και τις θεωρίες που αποτελούν τη βάσητης σύγχρονης διδασκαλίας, έβγαλε την ρεφλεξολογία από το ιατρικό της πλαίσιο και την καθιέρωσε ως μια μεγάλη συμπληρωματική θεραπεία.

 

Η Ανθή Βρέττα γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Ήρθε στην Ελλάδα το 1963. Το 1975 ήρθε σε επαφή με τις ανατολικές φιλοσοφίες και ταξίδεψε για πολλά χρόνια στις Ινδίες. Το 1978 γνώρισε τη ρεφλεξολογία μέσω της Μαρίας Κωστάκη. Στην Ελβετία μαθήτευσε δίπλα στην εξαίρετη ρεφλεξολόγο Bourquin Leni. Έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις της με μαθήματα ανθοθεραπείας με την ψυχίατρο Μαρίνα Αγγελή. Παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων και σεμιναρίων στην Αγγλία με τον Anthony Porter, ιδρυτή της μεθόδου A.R.T., όπου και τελειοποίησε την τεχνική της στη ρεφλεξολογία. Εκπαιδεύτηκε στο Bristol της Αγγλίας στην κάθετη ρεφλεξολογία από την Lynne Booth που έχει εφεύρει και καθιερώσει το vertical reflexology. Όπως και με την Chris Stormer στη γλώσσα των ποδιών. Και στο Emozon με την Fridlind Strutt. Έκτοτε δεν σταμάτησε να παρακολουθεί διάφορα σεμινάρια για την έρευνα της ρεφλεξολογίας. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ελλήνων ρεφλεξολόγων.

Read 6405 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items