Print this page

Διώξτε το άγχος, αδυνατίστε και ανεβάστε την αυτοπεποίθησή σας με… ύπνωση!

Published in YperNoisis News

Διώξτε το άγχος, αδυνατίστε και ανεβάστε την αυτοπεποίθησή σας με… ύπνωση!

 

Ξαπλώνετε σε μία πολυθρόνα, ο υπνοθεραπευτής σας σας βοηθά να βυθιστείτε σε κατάσταση ύπνωσης και όταν ξυπνήσετε είστε σε κατάσταση να λύσετε προβλήματα που μέχρι τώρα σας φαινόταν άλυτα. Από τις κρίσεις πανικού, την απώλεια βάρους και το κάπνισμα μέχρι ψυχοσεξουαλικές διαταραχές.Σας φαίνεται υπερβολικό; Και όμως! Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν γευτεί τα ευεργετικά οφέλη της θεραπευτικής ύπνωσης που βοηθά ακόμη και στον ανώδυνο τοκετό. Ο κλινικός Υπνοθεραπευτής και NLP Coach Στέφανος Βαούτης εξηγεί στο koolnews.gr πως η υπνοθεραπεία μπορεί να γίνει το κλειδί για την είσοδο στον εσωτερικό μας κόσμο και την επαφή με τον ασυνείδητο νου.

Συνέντευξη στην Ελένη Λαζάρου

Τι είναι η Υπνοθεραπεία

Η κλινική υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία που χρησιμοποιεί την ύπνωση ως ισχυρό και αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο. Η Ύπνωση είναι μία φυσική κατάσταση του νου στην οποία βρισκόμαστε πολλές φορές την ημέρα, όπως όταν ονειροπολούμε, λίγο πριν αποκοιμηθούμε ή ακόμα και όταν βλέπουμε τηλεόραση και δεν είναι τίποτε άλλο από μία κατάσταση χαλαρής εγρήγορσης.

Ο όρος Κλινική χρησιμοποιείται, ώστε να διαχωρίζεται από την Σκηνική, Θεατρική Ύπνωση.

Σε ποια θέματα μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο; Βοηθά μόνο σε θέματα ψυχολογικής ή και σωματικής υγείας;

Η υπνοθεραπεία προσεγγίζει τον άνθρωπο ολιστικά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση τόσο ψυχολογικών όσο και σωματικών ζητημάτων καθώς σύμφωνα με τη θεωρία, αυτά τα δύο συνήθως συνδέονται. Ένα σωματικό σύμπτωμα ίσως να είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής σύγκρουσης ή της απώλειας ελέγχου και η υπνοθεραπεία βοηθά το άτομο να επιλύσει τη σύγκρουση ή να ανακτήσει τον έλεγχο που έχει χάσει και που προκάλεσε το σύμπτωμα ή το πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις όπως:

Διαχείριση στρες

Διακοπή καπνίσματος

Έλεγχος βάρους/αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Ανακούφιση σωματικού πόνου/πονοκεφάλων

Απελευθέρωση από φοβίες

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Βελτίωση μνήμης

Αναδρομή

Στοχοθεσία και επίτευξη στόχων

Βελτίωση επικοινωνίας-σχέσεων

Ενίσχυση αποδοτικότητας σε εργασία/αθλήματα

Δημιουργία θετικών αλλαγών

Πώς βοηθάει η Υπνοθεραπεία;

Η σύγχρονη κλινική υπνοθεραπεία είναι μια σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στην αποτελεσματική και άμεση επίλυση ενός προβλήματος. Το άτομο έρχεται, μέσω της ύπνωσης, σε επαφή με εκείνο το κομμάτι του εαυτού του που έχει την «ασυνείδητη γνώση», την ήδη υπάρχουσα, και μαθαίνει να την χρησιμοποιεί για να λύνει τα προβλήματά του.

Η θεραπευτική αλλαγή έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσβασης του ατόμου σε αχαρτογράφητες, ασυνείδητες πλευρές της προσωπικότητάς του και των νέων συνειδητοποιήσεων που αποκτούνται μέσω αυτής της εσωτερικής επικοινωνίας.

«Μέχρι να γίνει το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή μας και θα το αποκαλούμε μοίρα». (Carl Gustav Jung)

Ποιος είναι ο στόχος της Υπνοθεραπείας;

Στόχος της σύγχρονης κλινικής υπνοθεραπείας είναι η επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων, η αναπλαισίωση ψυχολογικών και συγκινησιακών μοτίβων και η απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων και όχι μόνο η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μέσω της υποβολής ή η αποκάλυψη ασυνείδητου υλικού.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο άνθρωπος αναγνωρίζει και συνειδητοποιεί ότι μπορεί να στηρίζεται απόλυτα στις δικές του δυνάμεις, ότι είναι αυτοδύναμος και ανεξάρτητος σε όλους τους τομείς της ζωής του. Επίσης συνειδητοποιεί ότι έχει ήδη όλη την απαραίτητη γνώση και σοφία καθώς και τις δυνάμεις και τις ικανότητες για να κάνει όποια αλλαγή επιθυμεί στη ζωή του.

Τι είναι η Ύπνωση;

Η Ύπνωση είναι μια κατάσταση μεταβλημένης συνειδητότητας που ενισχύεται από νοητική και σωματική χαλάρωση, κατά την οποία το ασυνείδητο μπορεί να επικοινωνήσει με το συνειδητό μας. Είναι καλύτερο να ορίσουμε την ύπνωση περιγράφοντας τι κάνει αντί του τι είναι και από αυτή την άποψη η ύπνωση είναι ευρέως αποδεκτή ως μια εξαιρετική μέθοδος μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό δυναμικό μας. Η νοητική αυτή κατάσταση μπορεί να προκληθεί είτε από το ίδιο το άτομο, χωρίς βοήθεια (αυτό-ύπνωση) ή με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου.

Η Ύπνωση είναι μια διαφορετική κατάσταση από τον ύπνο;

Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης πάρα πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα όταν είμαστε απορροφημένοι από μία άλλη σωματική η διανοητική δραστηριότητα όπως όταν οδηγούμε ή όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή βλέπουμε μια ταινία, ή όταν εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο για πολλή ώρα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία φυσική υπνωτική κατάσταση.

Γενικά, η Ύπνωση είναι η νοητική κατάσταση κατά την οποία η κριτική λειτουργία του νου αναστέλλεται και η σκέψη γίνεται επιλεκτική εστιαζόμενη σε ένα μόνο σημείο. Βιώνεται από το άτομο ως μία πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας η αντίληψη αλλά και οι αισθήσεις οξύνονται και, αντίθετα με την κοινή γνώμη, διατηρούμε τόσο την επαφή μας με την πραγματικότητα όσο και τον έλεγχο του εαυτού μας. Σε αυτή την κατάσταση, το ασυνείδητο κομμάτι του νου μας «ξεκλειδώνεται» και εμείς γινόμαστε περισσότερο δεκτικοί σε «υποβολες».

Tι επιτυγχάνεται με την Ύπνωση;

Βαθειά χαλάρωση ( Έλεγχος Στρες )

Καλύτερη γνώση του Εαυτού

Επαφή με τον Ασυνείδητο νου και επίλυση προβλημάτων

Σύνδεση σκέψεων με τα συναισθήματα

Καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων/καταστάσεων

Τι σημαίνει υπνωτική «υποβολή»;

Η υποβολή είναι ένα βασικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της 'Υπνωσης. Χρησιμοποιούμε την υποβολή όχι με την έννοια της εντολής ή της διαταγής αλλά με την έννοια της «παρότρυνσης», της «πρότασης» της «δήλωσης». Εναπόκειται στο υποσυνείδητο το αν θα τις απορρίψει ή αν τις θα αποδεχθεί, ή το πως θα συνθέσει τις «υποβολές», σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες μας.

Κατά τη διάρκεια της Ύπνωσης, ο Υπνοθεραπευτής είναι ο οδηγός ή συντονιστής της υπνωτικής εμπειρίας και όταν χρησιμοποιεί υποβολές, το άτομο έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θα τις δεχθεί, αν θα τις προσαρμόσει ώστε να ταιριάζουν στη δική του εμπειρία ή αν θα τις απορρίψει. Οι υποβολές που δίνονται κατά την Ύπνωση βιώνονται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο.

Πώς επιτυγχάνεται η Ύπνωση;

Η Ύπνωση επιτυγχάνεται μέσω της έντονης εστίασης του νου σε μία σκέψη, ιδέα, μνήμη, εικόνα, φανταστική δραστηριότητα, λέξη, φράση ή σωματική αίσθηση.

Όλοι οι άνθρωποι είναι δεκτικοί στην Ύπνωση;

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να υπνωτιστούν εφόσον ξεπεράσουν τις αντιστάσεις που οφείλονται σε εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από την ύπνωση και αυτό είναι προσωπική τους επιλογή. Επίσης είναι σημαντικό να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν οδηγίες και να αφεθούν στη διαδικασία. Το βάθος της ύπνωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο ωστόσο όλοι μπορούν να μπουν σε μία ελαφριά κατάσταση ύπνωσης ικανοποιητική για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας υπνοθεραπευτικής συνεδρίας.

Τα άτομα που έχουν περιορισμένη διανοητική ικανότητα ή κάποια εγκεφαλική βλάβη ή επιμένουν να διατηρούν τον έλεγχο του εαυτού τους συνεχώς δυσκολεύονται στο να υπνωτιστούν.

Το βάθος της Ύπνωσης βελτιώνεται σημαντικά όταν ακολουθείται ένα σταθερό πρόγραμμα συνεδριών χωρίς μεγάλες χρονικές αποκλίσεις.

Πού αντενδείκνυται η Υπνοθεραπεία;

Η Υπνοθεραπεία αντενδείκνυται για άτομα με ιστορικό ψυχωσικής διαταραχής, σχιζοφρένεια, επιληψία, και μείζονα κατάθλιψη.

Πόσες συνεδρίες Υπνοθεραπείας χρειάζονται;

Η υπνοθεραπεία είναι μια βραχεία θεραπευτική μέθοδος η διάρκεια της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με την δεκτικότητα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου. Αν οριστεί συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών μπορεί να δημιουργηθεί στο άτομο η προσδοκία ότι η θετική αλλαγή θα επέλθει μετά το τέλος της τελευταίας συνεδρίας ενώ αυτό θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα. Είναι ευνόητο ότι μια συνεδρία δεν αρκεί.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχία της υπνοθεραπείας;

Οι κύριοι παράγοντες που εξασφαλίζουν την επιτυχία της Υπνοθεραπείας είναι:

το ισχυρό προσωπικό κίνητρο

η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης,

η πειθαρχία στην διαδικασία,

η πίστη και η δέσμευση στη θετική αλλαγή και τη διατήρησή της.

Σε τι διαφέρει η Υπνοθεραπεία από άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις;

Ο σκοπός όλων των θεραπειών είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους (συνήθως αναφέρονται ως πελάτες) στο να βρουν θετικές εναλλακτικές για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Η θεραπεία βοηθά επίσης τους πελάτες να αποδέχονται περισσότερο τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης και την απελευθέρωση του εσωτερικού δυναμικού.

Υπάρχουν πολλές μορφές ψυχολογικής θεραπείας ωστόσο η Υπνοθεραπεία διακρίνεται από τις υπόλοιπες για το γεγονός ότι επιχειρεί να απευθυνθεί στο ασυνείδητο του πελάτη. Στην πράξη, ο Υπνοθεραπευτής συχνά (αλλά όχι αποκλειστικά) ζητά από τον πελάτη να είναι σε μία κατάσταση χαλάρωσης, συχνά επιστρατεύει τη φαντασία του πελάτη και μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα εύρος τεχνικών από την αφήγηση ιστοριών , τη χρήση μεταφοράς ή συμβολισμών (οι οποίοι θεωρούνται με νόημα για τον πελάτη) ως τη χρήση άμεσων υποβολών για θετική αλλαγή. Αναλυτικές τεχνικές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν προβλήματα που βρίσκονται στο παρελθόν του πελάτη (αναφέρεται ως «εκεί και τότε») ή η θεραπεία μπορεί να εστιαστεί περισσότερο στην τωρινή ζωή και τα τωρινά προβλήματα του πελάτη (αναφέρεται ως εδώ και τώρα).

Γενικά θεωρείται ωφέλιμη η Υπνοθεραπεία, όταν ο πελάτης έχει προσωπικό κίνητρο για αλλαγή (αντί να βασίζεται μόνο στις προσπάθειες του θεραπευτή) αν και η πίστη στην πιθανότητα μίας θετικής αλλαγής μπορεί να είναι αρκετή ως σημείο εκκίνησης.

Ανεξάρτητα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ίσως το σημαντικότερο είναι ότι ο πελάτης θα πρέπει να περιμένει ότι θα νιώσει άνετα και ευχάριστα με τον θεραπευτή του. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην Υπνοθεραπεία, όπου η αξία της θεραπείας ενισχύεται σημαντικά όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στον επαγγελματία. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να κλείνεται μία αρχική συνεδρία μόνο μετά το πέρας της οποίας ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει αν επιθυμεί να συνεχίσει.

Αντίθετα με πολλές άλλες ψυχολογικές θεραπείες, η Υπνοθεραπεία θεωρείται γενικά ότι είναι μια αρκετά βραχυπρόθεσμη προσέγγιση κατά την οποία η θετική αλλαγή συμβαίνει μέσα σε λίγες συνεδρίες. Στην πράξη, οι περισσότεροι Υπνοθεραπευτές θα συνδυάσουν υπνωτικές διαδικασίες με άλλες κατάλληλες συμβουλευτικές και θεραπευτικές τεχνικές. Ο πελάτης μπορεί να απευθύνει στον θεραπευτή οποιαδήποτε ερώτηση έχει για τη φύση της διαδικασίας και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά τις συνεδρίες του.

Ποιος μπορεί να υπνωτιστεί;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «πραγματικά ο καθένας». Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός πρέπει να επεξηγηθεί με την παρατήρηση ότι κάποιοι είναι περισσότερο έτοιμοι να υπνωτιστούν από άλλους και ότι αυτό εξαρτάται επίσης από την προθυμία του ατόμου να υπνωτιστεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή η προθυμία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με πιο σημαντικούς την ισχύ της συγκεκριμένης ανάγκης του ατόμου και την εμπιστοσύνη και πίστη στον θεραπευτή.

Μια σχετική ερώτηση είναι: «Πόσο ‘’βαθιά’’ πρέπει να είναι η ύπνωση για να επιτευχθεί μια θετική αλλαγή;». Αν και παραμένει κάποια διαφωνία για την απάντηση, οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στο ότι το πραγματικό επίπεδο (ή βάθος) της ύπνωσης που βιώνεται δεν σχετίζεται με τις θετικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν κάποιος νιώθει πως δεν έχει υπνωτιστεί, αν του δώσει χρόνο (αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας) το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό το ζήτημα του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σύγχρονη κοινωνία μας, η οποία από πολλές απόψεις, πιστεύει ότι η εκπλήρωση κάθε επιθυμίας πρέπει να είναι άμεση. Η Υπνοθεραπεία μπορεί να γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά δεν αποτελεί «μαγικό ραβδί». Ωστόσο, αν οι σωστές προϋποθέσεις υπάρχουν, αν ο χρόνος είναι σωστός και αν βρεθεί ένας κατάλληλος επαγγελματίας με τον οποίο ο πελάτης θέλει να δουλέψει, τότε μπορούν να επιτευχθούν όλοι οι (ρεαλιστικοί) στόχοι του.

Πώς ασχοληθήκατε εσείς με την Υπνοθεραπεία;

Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στα Οικονομικά και τις Κοινωνικές Επιστήμες. Αφού εργάστηκα ως στέλεχος σε διάφορες εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετεκπαιδεύθηκα σε κατευθύνσεις όπως η Εργασιακή Ψυχολογία και η Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων. Ενώ τα πρώτα σημάδια της κρίσης άρχισαν να διαφαίνονται, άρχισα να ερευνώ ποιο θα ήταν αυτό το επάγγελμα που θα ευδοκιμούσε σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Το αποτέλεσμα της έρευνάς μου με οδήγησε στα επαγγέλματα προσωπικής ανάπτυξης (lifecoaching).

Έτσι εκπαιδεύθηκα ως σύμβουλος στο Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό (Neuro-LinguisticProgramming, NLP), ένα από τα καλύτερα μοντέλα προσωπικής ανάπτυξης και επικοινωνίας που υπάρχει σήμερα και το οποίο θα μπορούσε να αναλυθεί σε μία επόμενη συνέντευξη. Αναζητώντας βαθύτερες λύσεις και απαντήσεις εκπαιδεύθηκα και στην Κλινική Υπνοθεραπεία.

πηγή: www.koolnews.gr

Read 1975 times

Latest from VaiosPanagiota