Γιατί ο ανατολίτικος χορός (οριεντάλ) είναι ο καλύτερος για ένα κορίτσι που μεγαλώνει
Ο ανατολίτικος χορός, γνωστός και ως «οριεντάλ», είναι μεσογειακός χορός με ρίζες που χάνονται βαθειά στο χρόνο. Είναι ένας ύμνος στη δύναμη και τη σαγήνη του γυναικείου αρχέτυπου. Εκφράζει δυναμικά τη θηλυκή ενέργεια μέσα από τη χαρά του ρυθμού. Βελτιώνει το μυϊκό τόνο και την ευλυγισία του σώματος, καθώς και το συντονισμό. Μαθαίνει τη γυναίκα να κινείται αρμονικά, με κομψότητα και χάρη, σε όλες τις στιγμές της ζωής της. Αναπτερώνει, τονώνει τη διάθεση και χαρίζει αυτοπεποίθηση.
ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΙΩΝΩΝ
Επί αιώνες ο χορός αυτός εκτελείτο από γυναίκες για γυναίκες, στα πλαίσια χαρμόσυνων τελετών όπως οι γάμοι αλλά και σε μεταξύ τους συγκεντρώσεις. Λέγεται μάλιστα οτι οι κινήσεις αυτές διδάσκονταν στα κορίτσια γιατί διευκολύνουν τον τοκετό.
ΕΝΑΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ
Επειδή αυτός ο χορός βασίζεται στις φυσικές κινήσεις του γυναικείου σώματος, είναι πολύ ασφαλής και μπορεί να καταπιαστεί κανείς μ’αυτόν σε κάθε ηλικία, ούτε παίζει ρόλο η σωματική διάπλαση.
Ωστόσο τα καλύτερα αποτελέσματα πετυχαίνονται όταν αρχίσει κανείς από μικρή ηλικία, όταν υπάρχει ακόμα φυσική ευκαμψία, πριν χαθεί από το πολύωρο σκύψιμο πάνω από τα βιβλία, ή από το καθισιό μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.
Σήμερα υπάρχει η τάση τα κορίτσια να ντύνονται και να φέρονται σαν αγόρια, στο όνομα της χειραφέτησης, κι αυτό συνεχίζεται, σε μεγάλο ποσοστό, και όταν γίνουν ενήλικες και θέλουν να επιβληθούν στο χώρο της εργασίας τους. Αυτό όμως συνεπάγεται τη «θυσία» του θηλυκού τους κομματιού, που είναι απαραίτητο για την αρμονική ανάπτυξή τους. Χρειάζεται κάτι που να φέρνει αντίβαρο, που να εδραιώνει την πεποίθηση πως η θηλυκότητα μπορεί να συμβαδίζει με την απελευθέρωση, με τη δύναμη. Να τις κάνει να νιώσουν πριγκίπισσες του παραμυθιού, αλλά και κυρίαρχες της τύχης τους!
Απίστευτα ευεργετικός ο ρόλος του χορού αυτού για τα κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.
Όταν αρχίσει η εφηβεία, τα κορίτσια συνήθως αρχίζουν να ντρέπονται για τις αλλαγές στο σώμα τους και να εστιάζονται στα (αληθινά ή φανταστικά) ελαττώματα. Τις πιάνουν οι ανασφάλειες, τα κόμπλεξ. Τη στιγμή εκείνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν στο χορό αυτό ένα μεγάλο σύμμαχο που, αντίθετα, τις ωθεί να γιορτάζουν τη γυναικεία τους φύση και να είναι περήφανα γι’αυτήν. Και φυσικά, δεν είναι καθόλου κακό που σε κάθε έξοδο ή πάρτυ, θα μπορούν να εντυπωσιάσουν με τη χορευτική τους δεινότητα, αφού η χάρη και αρμονία στην κίνηση που αποκτούν με το οριεντάλ βοηθά και σε όλους τους άλλους χορούς καθώς και στον αυτοσχεδιασμό.
Σημαντική διευκρίνιση!
Ο ανατολίτικος χορός είναι χορός αυτοέκφρασης, μέσα απ’αυτόν φανερώνει κανείς τον αληθινό του εαυτό, την προσωπικότητα, τις αξίες του. Βλέπουμε καμιά φορά στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο - από διαγωνισμούς ή επιδείξεις σχολών) με νεαρά κορίτσια ή ακόμη και παιδιά που δίνουν την εντύπωση "μικρομέγαλων", με ανάρμοστο για την ηλικία τους ντύσιμο και βάψιμο, και κινήσεις αισθησιακές. Θέαμα που μόνο αηδία προξενεί σε κάθε συνειδητοποιημένο γονιό και εκπαιδευτή! Σημαντικό είναι λοιπόν ο δάσκαλος να σέβεται την κάθε ηλικία και την ιδιαιτερότητά της, αναπτύσσοντας με οργανικό, υγιή τρόπο αυτό που πρέπει να αναπτυχθεί, στην ώρα που πρέπει και στο βαθμό που πρέπει. Ακόμη κι αν κάποιοι γονείς επιμένουν, στην άγνοιά τους, σ'αυτά που προαναφέραμε.
Μη διστάζετε, κάν’τε στην κορούλα σας αυτό το πολύτιμο δώρο, που θα τη συντροφεύει σ’όλη της τη ζωή.
Μητέρα και κόρη – Μαζί!
Το πόσο όμορφο είναι να ανακαλύψετε το μαγικό αυτό χορό μαζί, θα το καταλάβετε μόνο όταν το δοκιμάσετε. Αυτό θα δημιουργήσει έναν ακόμη δεσμό μεταξύ σας, και φυσικά... θα διασκεδάσετε πολύ. Τέρμα η ανιαρή αναμονή στο σαλόνι όσο η κόρη είναι στο μάθημα. Τώρα είστε και οι δυο μέσα, συμμερίζεστε την εμπειρία, ίσως κάνετε μαζί χορευτική πρόβα στο σπίτι, χορεύετε μαζί σε πάρτυ και εκδηλώσεις. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ'το να κάνει η καθεμιά χωριστά.
Ιρένε Μαραντέϊ
Γεννήθηκε στη Ρώμη. Σπούδασε μπαλλέτο επί 12 χρόνια με το Γ. Μέτση, γιόγκα 9 χρόνια με τη Λήδα Shantala, κλασικό τραγούδι και μουσική θεωρία 10 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών και το Athenaeum και 3 χρόνια κρουστά (τουμπελέκι, ζήλια) στο Μουσείο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων. Έχει πτυχίο φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και πτυχίο ηθοποιού. Εργάστηκε επί 20 χρόνια ως κριτικός χορού, μουσικής και κινηματογράφου στην "Απογευματινή", επί 10 χρόνια ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Έχει διδάξει γυμναστική, χορό, ρυθμική και χορογραφία από το 1982.
Ανατολίτικο χορό ξεκίνησε με τη Rhea of Athens σε ηλικία 24 ετών, και από το 2003 επικεντρώθηκε σ'αυτόν εντατικά, με δασκάλες όπως η Σαμπάχ, η Πέννυ Μπαΐλη, η Μαρίνα Μπέλμπα, η Maria Aya, αλλά και σε σεμινάρια με δασκάλους από το εξωτερικό όπως οι Osama Emam, Yelena, Suha Azar, Ma Prabhu Ερασμία, Chryssanthi Sahar, Athena Najat, Morocco of New York κ.ά.
Διδάσκει ανατολίτικο χορό από το 2006 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Shantom, στο Κάτω Χαλάνδρι. Το 2018 εγκαινιάζει το τμήμα ανατολίτικου χορού για μητέρες και κόρες μαζί. Παιδικό τμήμα: κορίτσια 6 ετών έως περίπου 11. Από 12 και πέρα στο αρχάριο τμήμα ενηλίκων.
Στο Shantom διδάσκεται το αιγυπτιακό στυλ, με χρήση αξεσουάρ όπως μπαστούνι, πέπλο, ζήλια.