Ελληνική αποστολή στο πρόγραμμα της Άμμα στο Μιλάνο και συνάντηση της ελληνικής ομάδας στην Αθήνα
Πηγαίνοντας στην Άμμα
Πάνε 140 περίπου χρόνια από τότε που ένας μεγάλος Δάσκαλος ο Ραμακρίσνα χόρευε εκστατικά στις όχθες του Γάγγη και καλούσε με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό ενός μικρού παιδιού τη Θεία Μητέρα να έρθει . Γύρω του οι μαθητές άκουγαν μαγεμένοι τα τραγούδια του και μεθούσαν από το νέκταρ της αφοσίωσης και της πνευματικής χαράς που τους μετάδιδε.
Ένας από αυτούς ο μεγάλος Βιβεκανάντα έμελλε να διαδώσει το μήνυμα του Δασκάλου του στα πέρατα της γης και το Κάλεσμα προς τη Θεία Μητέρα να ακουστεί παντού.
70 χρόνια αργότερα μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές διάνοιες του 20ου αιώνα ,ο Σρι Ωρομπίντο καλούσε μετο ίδιο πάθος τη Θεία Μητέρα να ενσαρκωθεί στη γη της ευλογημένης Ινδίας.
Τώρα καθώς βρισκόμαστε στο γύρισμα του χρόνου, στο πέρασμα στη Νέα Εποχή όπου το παλιό αφήνεται με δυσκολία πίσω και νέοι τρόποι και ιδανικά παρουσιάζονται στα μάτια των ανθρώπων, ποιος άλλος θα μπορούσε να τα διδάξει από το πιο πολυαγαπημένο ον όλων των αιώνων, την ίδια τη Θεία Μητέρα;
Πως θα μπορούσε η Μητέρα να μην τρέξει κοντά στα παιδιά της που την καλούν σε βοήθεια αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας ;
Για το χατίρι των αγίων, για χάρη των παιδιών της, για την προστασία του δίκιου, του ντάρμα, για να μας διδάξει, για να μας αγκαλιάσει η Πολυαγαπημένη μας Μητέρα ήρθε, έλαβε σώμα και σε μας αφέθηκε αρχικά η ευθύνη της αναγνώρισης της.
Και εμείς την αναγνωρίσαμε και τη φωνάξαμε Αμμα!
Την είδαμε να σφίγγει στην αγκαλιά εκατομμύρια παιδιά της, να στεγνώνει τα δακρυά τους, να τα παρηγορεί, συμβουλεύει, βοηθά, διδάσκει.
Όλοι έχουμε κοινή λογική είπε στα 60στά γενεθλιά της ο μεγάλος μαθητής της Αμριτασβαρουπανάντα και όλοι βλέπουμε τι κάνει η Άμμα..
Επί 26 ολόκληρες ώρες αγκάλιαζε τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά της που ήρθαν στα γενεθλιά της δίχως φαγητό και νερό, δίχως να σταματήσει.
Την είδαμε στο τσουνάμι να παρηγορεί τα θύματα και να χτίζει ξανά τα σπίτια, να δίνει συντάξεις στα ορφανά, να βοηθά στους σεισμούς , στους τυφώνες.
Να δωρίζει και να λειτουργεί νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια.
Την είδαμε να περνά τα σύνορα της χώρας της να αγκαλιάζει και να μεταμορφώνει τη Δύση.
Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Φιλανδία φέτος την υποδέχονται.
Αγέρωχα μέλη του Κογκρέσου είδαμε να δακρύζουν στο αγκαλιασμά της.
Η ίδια η Μητέρα στο Λευκό οίκο, στα σαλόνια του ΟΗΕ αλλά και στην πιο ταπεινή καλύβα ενός παιδιού της.
Η ίδια η ζωή της είναι το μήνυμα και η διδασκαλία της.
Η επιλογή της γέννησής της σε ένα φτωχό ψαροχώρι δίνει αμέσως το κοινωνικό της στίγμα.
Δεν έχουν σημασία οι κοινωνικές τάξεις και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα τάξεις, υπάρχει η τάξη της ανθρωπότητας.
Αυτό το ψαροχώρι δεν το εγκατάλειψε αλλά εκεί ίδρυσε το άσραμ της και το έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Η συμπόνοια της για τους φτωχούς ήταν πηγαία.
Στη συνέχεια τη βλέπουμε να υποφέρει από την αδυναμία να την κατανοήσει η οικογενειά της και να την εμποδίζουν στη σαντανά της.
Δεν το βάζει κάτω και έτσι στέλνει το επόμενο μηνυμά της ότι πρέπει να τα καταφέρουμε παρά τις τυχόν δυσμενείς συνθήκες.
Υψώνεται σαν τον ήλιο που λάμπει, φωτίζει και ζεσταίνει όλους γύρω της.
Αγκαλιάζει δίχως διάκριση ινδουιστές , μουσουλμάνους, χριστιανούς, βουδιστές, άθεους.
Πραγματική θρησκεία είναι η αγάπη και το δόσιμο.
Μας προτρέπει να αναγνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να ανυψώσουμε τις καλύτερες πνευματικές μας παραδόσεις.
Χτυπά τη καμπάνα της προειδοποίησης της οικολογικής ανισορροπίας και μας προτρέπει στη βιολογική γεωργία και στην αγνότητα των τροφίμων, στον καθαρό αέρα , στο καθαρό νερό.
Ενσταλλάζει έμπρακτα τα ιδανικά της αδελφότητας των ανθρώπων και της θειότητας που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και που περιμένει να ανακαλυφθεί.
Ξεκινά τις ομιλίες της προσφωνόντας μας «Ενσαρκώσεις της Αγάπης».
Και αυτή είναι εκεί μπροστά μας η ζωντανή πραγματωμένη ενσάρκωση της Αγάπης να μας εξηγεί ότι αγαπώντας, υπηρετώντας θα γίνουμε και εμείς αυτό που είμαστε παραγματικά: Παιδιά -θεοί της αγάπης!
Νέα Ευαγγέλια γράφονται καθημερινά με πράξεις και έρχονται να αποκαταστήσουν σωστά τα υπάρχοντα που ο κλήρος, το συμφέρον και η συνήθεια έχει διαστρέψει.
Ευαγγέλια της χαράς, της μοιρασιάς, του δοσίματος, της ενότητας, της πνευματικής άσκησης, του δρόμου της αρετής, της θέωσης και τίποτα λιγότερο γιατί εδώ είναι η Άμμα και εδώ είμαστε εμείς τα παιδιά της.
Και σαν παιδιά της είναι καθήκον μας να διεκδικήσουμε τα θεία δικαιώματά μας.
Οπως επίσης μπορούμε να κλάψουμε ελεύθερα και να ζητήσουμε για οποιοδήποτε θέμα μικρό ή μεγάλο, τη βοηθειά της Μητέρας μας. Αυτή θα έρθει...
Δεν έχει σημασία αν εμείς είμαστε στην Ελλάδα και το φυσικό της σώμα κάπου αλλού.
Το αυτί της είναι παντού και το χέρι της θα το αντικαταστήσει η βραδινή αύρα που θα χαιδέψει το μάγουλο μας.
Είναι πάντα εδώ ως πνευματικός δασκαλός μας να μας καθοδηδεί σαν έμπνευση μέσα στο νου μας, σαν σκίρτημα μες στην καρδιά μας.
Είναι το αινιγματικό χαμογελό της που μας ζητά να ερευνήσουμε το σωστό.
Είναι το κελάηδισμα του πουλιού στο παραθύρι, το άρωμα του βασιλικού στο περβάζι, η πρώτη αχτίνα της ανατολής που αναπηδά στο μετωπό μας.
Είναι τα βαθυγάλαζα πέλαγα, τα αμετακίνητα βουνά, τ΄ απάτητα δάση με τους βαθιούς ήχους, οι φωτοφόρες πολιτείες.
Τη φωνή της θα την ακούσουμε στο θρόισμα του πεύκου και στο μουγκρητό του ωκεανού.
Στην καλημέρα του γείτονα και στη συμβουλή μιας γερόντισσας.
Η παγκόσμια διάσταση διάσταση ενός πραγματικού Δασκάλου και εν προκειμένου της Άμμα είναι υπαρκτή και δεδομένη.
Όμως είναι εξίσου ισχυρή και επιβοηθητική και η φυσική παρουσία του Δασκάλου.
Αποτελεί το ντάρσαν της Άμμα μια τεράστια ευλογία και ώθηση στο πνευματικό δρόμο και μας δίνεται η ευκαιρία σε λίγες μέρες να το έχουμε.
Η θεραπευτική της αγκαλιά είναι ένα δώρο που φύλαξαν οι αιώνες και η μοίρα για εμάς.
Το βλέμμα που θα πέσει επάνω μας θα έχει μεταμορφωτική επίδραση.
Τα λόγια που θα ψιθυρίσει στο αυτί μας θα τα θυμάται η ψυχή αιώνια.
Η μυσταγωγία όλων των δωρεάν προγραμμάτων της είναι κοινωνία πνευματική.
Τύχη πραγματικά αγαθή ετοίμασε αυτό το ταξίδι 75 Ελλήνων στο Μιλάνο.
Τους ευχόμαστε να αξιοποιήσουν κάθε ώρα της διαμονής τους μέσα στη αύρα της Μητέρας, ώστε να αποτελέσει μια νέα πνευματική αφετηρία και να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος γι΄αυτούς και για την αγαπημένη μας χώρα.
Επιστρέφοντας από την Άμμα
«Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
Και μυρσίνη εσύ δοξαστική
Μη παρακαλώ σας μη,
Μη λησμονάτε τη χώρα μου»
Αυτό τον ύμνο τραγουδήσαμε κοιτάζοντας τον ήλιο της Δικαιοσύνης στα μάτια στο Μιλάνο!
Αυτή την προσευχή κάναμε τραγουδώντας στα πόδια της Θείας Μητέρας οι 90 τελικά Ελληνες και μαζί μας οι χιλιάδες αδερφοί μας από όλες τις γωνιές της γης.
Το συρτάκι που χόρεψαν αυθόρμητα και με ενθουσιασμό η Αναστασία και η Σοφία μπροστά στην Άμμα ακολούθησαν πολλοί.
Σείστηκε η αίθουσα από την σιγανή προσευχή της καταπληκτικής επτάχρονης Gaia, από το Ζορμπά του Θεοδωράκη, τους επικλητικούς στίχους της Δικαιοσύνης του Ελύτη, το HareRama του Τάκη και της Κέρυς, toOmNamahaShivaya του Φρανκ και το ManahakabalaHaribol της Μαριλένας και της Κάρεν.
Η Άμμα χειροκροτούσε σε κάθε τραγούδι και ζητούσε να μάθει τα λόγια.
Έλεγε στη Ζαφείρα δίπλα που μετάφραζε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη πνευματική παράδοση και πολιτισμό που συγκρίνεται με της Ινδίας.
Έχουν τις ίδιες πνευματικές εγγραφές (σανσκριτ-σαμσκάρες).
Τώρα έχει χρέη και δέχεται επιθέσεις αλλά η ενέργεια της παραμένει χαρούμενη, ζωντανή όπως και τα τραγούδια της.
Το όμορφο πανό που έφτιαξε η Γίτσα καλωσόριζε ήδη την Άμμα στην Έλλάδα ενώ τα παιδιά κουνούσαν ρυθμικά τις μικρές τους ελληνικές σημαίες με το δίχρονο Οδυσσέα να φωνάζει διαρκώς «Άμμα»!
Και αισθανόμασταν ότι ήταν πραγματικά εκεί μαζί μας, να τραγουδά και να προσεύχεται στην Μητέρα η ίδια η Ελλάδα.
Ήταν μια μεγάλη στιγμή που όσοι τη ζήσαμε θα μας συνοδεύει η ανάμνησή της διαρκώς.
Από τις 3 γιγαντοοθόνες που έγραφαν τις ομιλίες η μια ήταν στα ελληνικά!
Μας έδωσε την Κυριακή σε όλους μαζί το θεικό της Ντάρσαν και επίσης κατά τη διάρκεια του DeviBhava της Δευτέρας.
Ξημέρωνε και εμείς δε θέλαμε, γιατί θα έπρεπε να φύγουμε με την πτήση...
Κάποιοι μπήκαν στο πούλμαν για το αεροδρόμιο αφού ξεκινούσε μη θέλοντας να χάσουν λεπτό από το να είναι κοντά στην Άμμα.
Πολλοί δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους.
Στο DeviBhava τουλάχιστον οι μισοί ζήτησαν μάντρα από την Αμμα και τους το έδωσε ψιθυρίζοντας τους στο αυτί!
Μια ατέλειωτη σειρά από Ελληνες και Ελληνίδες που προσέρχονταν ο ένας πίσω από τον άλλο για να λάβουν το μεγαλύτερο δώρο της ζωής τους.
Αυτό που σε παλαιότερες εποχές θεωρούνταν τόσο δύσκολο να μυηθείς από ένα τέλειο Δάσκαλο με ένα μάντρα, τώρα το πήραν από την ίδια τη Θεία Μητέρα!
Ευχόμαστε ο θεϊκός σπόρος που φυτεύθηκε σε κάθε έναν, να γίνει μια μέρα δέντρο σκιερό και τεράστιο.
Είθε οι δονήσεις αυτών των μάντρα να δράσουν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας και ν΄αλλάξουν προς το καλύτερο το πνευματικό της κλίμα!
Πατήσαμε στο ελληνικό έδαφος με την απόφαση να κρατήσουμε τη φλόγα που άναψε στο Μιλάνο και να την απλώσουμε σε όλη τη χώρα σα τη φλόγα της Ανάστασης.
Οι αξίες,το ντάρμα, το δίκιο, η καλοσύνη,η πνευματική χαρά και αλήθεια να αστράψουν πάλι σε αυτό τον άγιο τόπο.
Συνάντηση Ομάδας Αθήνας
Μετά το θαυμαστό αυτό ταξίδι θα πραγμαποιήσουμε την πρώτη συνάντηση μας στην Αθήνα (Στην Καλαμάτα ήδη έγινε).
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους και είναι όλοι καλοδεχούμενοι!
Θα συναντηθουμε το Σάββατο 23/11 στις 5.00μμ στο ευρύχωρο σπίτι του Παναγιώτη και της Έλενας στον Άλιμο.
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11/13 ΩΡΑ 5:00 μμ
Οικία ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΓΓΟΝΑ
ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 6
ΑΛΙΜΟΣ
ΤΗΛ:6974812708-6938940878
Πως πηγαίνουμε:
1.ΑΠΟ ΜΕΤΡΟ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Παίρνουμε το λεωφορείο Νο109 και κατεβαίνουμε στη στάση Πινδάρου.Προχωράμε λίγο ευθεία και στρίβουμε δεξιά στην Πινδάρου και μετά στο 2ο δεξιά.
2.ΑΠΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΙΜΟΥ
Είναι 10' λεπτά με τα πόδια.Ο Παναγιώτης μπορεί να πάρει απο εκεί όποιον θέλει στις 4:45 κατόπιν συνεννόησης.
3.ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Μετά την στάση στο μετρό Αλίμου στρίβουμε στο 1ο φανάρι δεξιά.Προχωράμε ευθεία και στο τέρμα του δρόμου στρίβουμε αριστερά.Μπαίνουμε στην οδό Ήρωος Μάτση.Στο επόμενο φανάρι δεξιά στην ΙΩΝΙΑΣ.Στο πρώτο σπάσιμο της νησίδας κάνουμε αναστροφή και στρίβουμε στο πρώτο δεξιά και στο 2ο αριστερά είναι η ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ.
4.ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στρίβουμε στο γήπεδο του Αγ.Δημήτριου και μπαίνουμε στη ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ.Στο φανάρι τέρμα του δρόμου, στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε στην ΙΩΝΙΑΣ.Περνάμε το 1ο φανάρι και στο σπάσιμο της νησίδας κάνουμε αναστροφή.Στρίβουμε στο 1ο δεξιά στην ΟΜΗΡΟΥ και ο 2ο δρόμος αριστερά είναι η ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ.
Το πρόγραμμα είναι το εξής:
Α. Προσευχή στην Άμμα
Β.108 ονόματα της Άμμα
Γ. Ανάγνωση στα ελληνικά της ομιλίας της Άμμα που έκανε στο Μιλάνο το Σάββατο 9-11-2013
Δ. Τραγούδια και μπάτζανς για την Άμμα
Ε. Διαλογισμός
Ομ Αμριτεσβαριέ Ναμαχά
Σε αυτό το μπλογκ ammahellas.wordpress.com θα ενημερώνεστε για τις άμεσες δραστηριότητες της ομάδας.
Για πληροφορίες σχετικά με την Αμμα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.amma-greece.org
Επίσης, για να ενημερώνεστε για τις τελευταίες ειδήσεις μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook εδώ
" Η αληθινή ευτυχία έρχεται όταν η αγάπη που υπάρχει μέσα μας βρίσκει έκφραση στις εξωτερικές μας δραστηριότητες."
Αμμα |