Άρθρα
Ayurveda-Ινδική Παραδοσιακή Ιατρική
NAMASTE
Ένας πολύ όμορφος Ινδικός Χαιρετισμός!
«Χαιρετώ εκείνο το μέρος μέσα σου, στο οποίο ζει
όλο το σύμπαν…
Χαιρετώ εκείνο το μέρος μέσα σου, που είναι γεμάτο
Φως, αλήθεια, γαλήνη και σοφία…
Χαιρετώ εκείνο το μέρος μέσα σου, που όταν
βρίσκεσαι εκεί και βρίσκομαι και εγώ εκεί τότε Εσύ και Εγώ γινόμαστε ΕΝΑ».
AYURVEDA
Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΝΔΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η λέξη «Ayurveda» αποτελείται από δύο σανσκριτικούς όρους, ayus που σημαίνει «ζωή» και veda που σημαίνει «γνώση». Ayurveda σημαίνει «Γνώση της Ζωής». Είναι η επιστήμη της υγιεινής διαβίωσης και της μακροζωίας, που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη ζωή στο σύνολό της. Αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ιατρικές παραδόσεις του πλανήτη μας. Το σύστημα ιατρικής της Αyurveda, αποτελεί ένα πραγματικό ωκεανό γνώσης, που στηρίζεται στη φιλοσοφία.
Η Επιστήμη της Ayurveda έχει τις ρίζες της, στον Βεδικό πολιτισμό της αρχαίας Ινδίας, οι οποίες φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 8.000 ετών. Πρόκειται για τον ιατρικό κλάδο της Βεδικής λογοτεχνίας και συνοψίζεται σε τέσσερα βασικά έργα, τις Βέδες. Η διδασκαλία της υγείας, αποτελεί τμήμα του Ring Veda, αλλά τις πληροφορίες σχετικά με την Ayurveda, τις βρίσκουμε στο τέταρτο βιβλίο, την Atharva Veda.
Η γνώση αυτή αποτυπώθηκε σε γραπτά κείμενα, μεταξύ της 3ης χιλιετίας π.χ. και του 8ου αιώνα μ.χ. Ακόμα και σήμερα στηριζόμαστε σε αυτές τις γραπτές πηγές, τις οποίες συνέταξαν οι μεγάλοι Αγιουρβεδικοί γιατροί Caraka και Sushruta, καθώς και η γραφή του Vagbhata, ο οποίος συγκεράζοντας τα προηγούμενα κείμενα, ασχολείται με την φιλοσοφική προσέγγιση της Δημιουργίας στο σύνολό της .
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η επιστήμη του όλου της ανθρώπινης ζωής. Θεωρεί τον άνθρωπο ως τη μονάδα του σώματος, της ψυχής, του πνεύματος, της συμπεριφοράς και του περιβάλλοντος. Ο Caraka, (o σοφός ιατρός και συγγραφέας που λέγεται ότι έζησε στην εποχή των Βέντα πριν από το 700 π.χ.), ορίζει την Ayurveda ως την «επιστήμη με τη βοήθεια της οποίας μπορεί κανείς να αποκτήσει γνώση για τους χρήσιμους και τους επιβλαβείς τρόπους ζωής, τους ευτυχείς και τους δυστυχείς, για τα πράγματα που είναι χρήσιμα και επιβλαβή για τον κάθε τύπο ζωής, για το διάστημα της ζωής, καθώς και για την ίδια τη φύση της ζωής»
Η Ayurveda μιλάει αρχικά για την ίδια τη ζωή, για τη δημιουργία του Σύμπαντος και του ανθρώπου. Στη συνέχεια ασχολείται με την καθημερινή μας ζωή, καθώς και όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας, του υλικού μας σώματος, του νοητικού μας σώματος, αλλά και της Εσώτερης φύσης μας. Εξηγεί ποιά είναι η διαδρομή για τη δημιουργία της ασθένειας, αλλά δίνει έμφαση, κυρίως στην Πρόληψη των ασθενειών. Κυρίως πως τα άτομα θα μπορέσουν να διατηρούν την υγεία τους , χωρίς να αρρωσταίνουν, με πλήρη σεβασμό και αποδοχή της αληθινής μας φύσης και ζώντας σε πλήρη αρμονία με το εξωτερικό περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, αν εμφανισθεί η ασθένεια, περιγράφει τους τρόπους για το πως θα επέλθει η θεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
Η Ayurveda βασίζεται στην παρατήρηση των όντων και στις αντιδράσεις που αυτά εμφανίζουν, μέσα στο περιβάλλον το οποίο ζουν.
Ταξινομεί και ερμηνεύει τα πάντα μέσα από μια ενεργειακή, δική της γλώσσα. Στόχος της είναι η βαθιά κατανόηση της κίνησης της ζωτικής ορμής σε ολόκληρο το σύμπαν. Ο άνθρωπος δεν είναι απλά ένα τυχαίο βιοχημικό φαινόμενο, αλλά η έκφραση της ζωντανής συνείδησης, η οποία διαποτίζει και ενυπάρχει παντού στη φύση. Αυτή η ζωντανή συνείδηση έχει την ικανότητα να ισορροπεί και να μετασχηματίζεται διαρκώς. Στην πραγματικότητα όλα όσα υπάρχουν στο τεράστιο εξωτερικό σύμπαν, τον μακρόκοσμο, εμφανίζονται και στο εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος τον μικρόκοσμο. Συνεπώς βρισκόμαστε με όλα όσα μας περιβάλλουν σε κατάσταση «διαρκούς αλληλεπίδρασης».
Γνωρίζοντας και κατανοώντας καλύτερα αυτή τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Η Ayurveda διακηρύσσει ότι εδώ, βρίσκεται το κλειδί για τη θεραπεία. Η εναρμόνιση και η σύνδεση του ανθρώπου με το φαινόμενο της ζωής στο σύνολό της.
Tα υλικά μας σώματα αποτελούνται από τα Πέντε Στοιχεία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το φυσικό Σύμπαν.
Αυτά είναι ο Αιθέρας, ο Αέρας, το Πυρ, το Ύδωρ και η Γη. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ύπαρξη και εκδήλωση αυτών των Στοιχείων μέσα στο ανθρώπινο σώμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για να υπάρξει ζωή, ο άνθρωπος χρειάζεται τροφή (Γη), ηλιακό φως (Πυρ), αέρα για ν’ αναπνέει (Αέρας) και χώρο για την ύπαρξή του (Αιθέρας).
Στη συνέχεια αυτά τα πέντε Στοιχεία συνδυάζονται μεταξύ τους σε ζεύγη, για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες του σώματός μας και έτσι δημιουργούνται οι «Doshas». Αυτές είναι οι ζωτικές ενέργειες ή δυνάμεις αλληλεπίδρασης μέσα στο σώμα μας.
Η Ayurveda μέσα από ένα εξαιρετικά λεπτομερές σύστημα ανατομίας και φυσιολογίας μας διδάσκει πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αποτελεί έκφραση της ατομικής βιολογικής ιδιοσυγκρασίας του, η οποία καθορίζεται από την ισορροπία των τριών (Dosha) του σώματος. Αυτές είναι οι (Vata- Αέρινη, Pitta-Πύρινη, Kapha-Υδάτινη). Ανάλογα με ποιά από τις doshas κυριαρχεί, αλλά και από τον μεταξύ τους συνδυασμό, καθορίζεται η μοναδικότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Από την ισορροπία ή την ανισορροπία αυτών των ενεργειών προκύπτει η υγεία ή η ασθένεια. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτές τις ενεργειακές αρχές, με τη σχέση των μουσικών οργάνων μιας ορχήστρας. Για να επιτευχθεί ένα αρμονικό ηχητικό σύνολο, τα μουσικά όργανα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους. Με τον ίδιο τρόπο οι DOSHAS μέσα στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκονται σε μια δυναμική ισορροπία μεταξύ τους και είναι αλληλοεξαρτώμενες.
Ο κάθε άνθρωπος όταν έρθει σε επαφή με αυτή τη γνώση και κατανοήσει τη δική του μοναδική ενεργειακή ιδιοσυγκρασία, τότε είναι σε θέση να διατηρεί την υγεία του.
Ο αγιουρβεδικός όρος για την υγεία «swastha» σημαίνει: «στον εαυτό σου κρύβεται η αιτία». Ο Εαυτός είναι το πιο βαθύ και απόκρυφο συνειδησιακό επίπεδο μέσα μας, η μόνη αληθινή πηγή, κάθε σωματικής και πνευματικής δημιουργικής έκφρασης. Ο καθένας από μας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει αυτή την περιοχή μέσω του διαλογισμού ή καταστάσεων βαθιάς χαλάρωσης και εσωτερικής γαλήνης. Μπορούμε ν’ αγγίξουμε υπερβατικά, ολόκληρο το κοσμικό επίπεδο της Ύπαρξης, πέρα από κάθε είδους περιορισμό. Αυτό είναι το πεδίο είναι η πατρίδα της Βέδας, η πηγή όλης της γνώσης μέσα μας. Ουσιαστικά δίνεται έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, κυρίως μέσω της διατήρησης της ενεργειακής ισορροπίας του σώματός μας.
Η Ayurveda προχωρά σε μια βαθιά μελέτη και πέρα από το σώμα, στο επίπεδο του νου, ακόμα και του πνεύματος. Η Ayurveda διδάσκει πως τα προβλήματα και οι ασθένειες πηγάζουν από την απώλεια του «εσώτερου εαυτού» μας. Όταν ο άνθρωπος αποκόπτεται από το σύνολο του Εαυτού του και τη σοφία της καρδιάς του, οι αποφάσεις του είναι λανθασμένες, γιατί δεν πηγάζουν από το σύνολο του εαυτού. Οι αποφάσεις αυτές είναι τα «λάθη της νόησης».
Στόχος βασικός είναι η αποκατάσταση της σχέσης ισορροπίας του κάθε ανθρώπου, με τον εσώτερό του εαυτό, τον ρυθμιστικό και θεραπευτικό τόπο μέσα του. Τότε απελευθερώνονται δυνάμεις που μας βοηθούν να θεραπευτούμε μόνοι μας, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων αυτοθεραπείας του σώματός μας.
Η Ayurveda περιγράφει ένα ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, διδάσκει πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας και πως να βελτιώνουμε την ενέργεια και την επίγνωσή μας. Η Ayurveda χρησιμοποιεί διάφορα θεραπευτικά εργαλεία, για να επιτύχει την ισορροπία των τριών ζωτικών ενεργειών.
Δίνει συμβουλές για τη διατροφή, το φάρμακα, τα βότανα, την άσκηση, το διαλογισμό, τη γιόγκα, αλλά και τις συμπεριφορές που είναι ωφέλιμες ή βλαβερές για τη ζωή και τη συνείδηση. Επίσης διαθέτει ένα τεράστιο πλούτο κλινικών διαδικασιών όπως βελονισμό, χρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, κρυσταλοθεραπεία, ατμοθεραπεία, μια σειρά από εξαιρετικές μαλάξεις, μια σπουδαία μέθοδο κάθαρσης, όπως το pancha karma, που απαλλάσσει το σώμα μας από βλαβερές ουσίες και αποκαθιστά την ισορροπία των Doshas.
Η Ayurveda ονομάζεται «μητέρα όλων των θεραπευτικών τεχνών», γιατί δεν απορρίπτει οτιδήποτε είναι ωφέλιμο για τη ζωή και την υγεία. Aντιθέτως αγωνίζεται να ενοποιήσει και να συμπεριλάβει όλες τις θεραπευτικές μεθόδους που είναι γνωστές, με μοναδικό σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας της ίδιας της ζωής.
Αυτό που αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα, είναι πως η Υγεία σύμφωνα με την Ayurveda, δεν αποτελεί αυτοσκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά την απαραίτητη προϋπόθεση για την Πνευματική Εξέλιξη του Ανθρώπου. Το νόημα της ζωής ενός υγιούς ανθρώπου, δεν εξαντλείται σε μια σειρά από καθημερινές ασχολίες και συνήθειες, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Ο σκοπός της υγείας είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον, το οποίο θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε το πραγματικό νόημα της ζωής. Να συνειδητοποιήσουμε και να ξαναθυμηθούμε την Αληθινή μας Φύση.
Φιλικά και εις Υγείαν !
NAMASTE
Ζαχαρούλα Σταματούρου