Άρθρα
Ο Μαιντανός ένα υποτιμημένο θαυματουργό βότανο
Ο Μαιντανός (Petroselinum crispum) του γένους πετροσέλινο είναι ποώδες φυτό , ιθαγενές των Μεσογειακών χωρών. Είναι διετές σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και μονοετές στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές. Τα φύλλα του μαιντανού είναι πτεροειδή. Οι σπόροι του είναι μικροί, ωοειδέις και έχουν χρώμα που κυμαίνεται από γκρί μέχρι καφεγκρί. Τα λευκά η πρασινοκίτρινα άνθη του εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Η καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι σχετικά εύκολη. Η κυριότερη φροντίδα είναι να διατηρείται με σταθερή υγρασία το έδαφος. Από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού γίνονται σκαλίσματα για την καταστροφή των ζιζανίων. Πολλές φορές χρησιμοποιείται η τεχνική της εδαφοκάλυψης με άχυρα γύρω από τα φυτά, ώστε να διατηρείται η υγρασία στο έδαφος, και γίνονται ορισμένα ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται διά της σποράς, ήτις επιτυγχάνεται καθ’ όλο το θέρος, συνήθως από Φεβρουάριο μέχρις Οκτώβριο, εφ’ όσον δεν επικρατεί ψύχος. Το φύτρωμα των σπόρων είναι αργό.Το εδαφικό περιβάλλον που προτιμά είναι το έδαφος που έχει καλή ηλιοφάνεια, είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, μέσης σύστασης και δροσερό.
Τα φύλλα του ριζώδους μαϊντανού μπορούν να συγκομίζονται 3 μήνες μετά τη σπορά και μεταφύτευση. Οι ρίζες συγκομίζονται από την αρχή του φθινοπώρου, δηλαδή 6 μήνες μετά τη σπορά. Ξεριζώνονται όπως γίνεται και με τα άλλα ριζώδη λαχανικά, κόβονται τα φύλλα και πλένονται, Μπορούν να συντηρηθούν σε έναν χώρο για 2-3 μήνες, όπου επικρατούν θερμοκρασίες 1-2 οC.
Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά).Φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος ο μαϊντανός παραμένει ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.Τα αιθέρια έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.
Ο μαϊντανός είναι πλούσια πηγή μετάλλων και η περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α και Β και τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή. Έχει ευεργετική δράση για τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, το συκώτι, τον τράχηλο της μήτρας και τ’ αγγεία του αίματος.
Επίσης, έχει αντικαρκινική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν την τοξικότητα καρκινογόνων ουσιών, μεταξύ των οποίων και αυτών που περιέχονται στον καπνό.Προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια και βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων.
Εάν σπάσετε σπόρους μαϊντανού και τους κάνετε αφέψημα, θα μπορέσετε με αυτό να λουστείτε και να εξοντώσετε ψείρες, ψύλλους και κόνιδες. Είναι εξαιρετικό χωνευτικό. Φτιάξτε αφέψημα με μια χούφτα φύλλα σε 1 λίτρο νερό. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσαγιού μετά το γεύμα. Επίσης, το αφέψημα σπόρων στην ίδια δοσολογία ανακουφίζει και από τους πόνους της περιόδου.
Εάν μασήσετε σπόρους μαϊντανού, θα εξουδετερώσετε τις δυσάρεστες συνέπειες από την υπερβολική χρήση αλκοόλ. Λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες, στις μεγάλες γιορτές φορούσαν στο κεφάλι τους στεφάνια μαϊντανού για να αποφεύγουν το μεθύσι.
ΠΗΓΗ: www.okipakosmou.wordpress.com/