Άρθρα
Βοτανικός Κήπος Κυκλάδων Σύρου στο κληροδότημα του Νικολάου Ανδρουλή
απο την Ελίχρυσος
Το κτήμα εκτείνεται σε αναβαθμίδες με αμφιθεατρική θέα προς το Αιγαίο, σε 13.300τμ στη δεντρόφυτη περιοχή των Χρουσσών. Διαθέτει νερό, 3 πηγάδια & 2 στέρνες και μια πέτρινη αγροικία 330τμ κτισμένη πριν το 1920. Ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως κατασκήνωση παιδιών, απ’ όλα τα νησιά των Κυκλάδων κι έχει την απαραίτητη κτιριακή υποδομή. Το κληροδότημα τα τελευταία 20 χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο και σήμερα χρήζει επιτακτικά επισκευές για την σωτηρία του. Ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί η χρήση του με αίτημά μας την 25/11/2013 προς το Δ.Σ. της Φιλόπτωχου Εταιρείας Ερμουπόλης (Φ.Ε.Ε), η οποία είναι ο ιδιοκτήτης του κληροδοτήματος.
Την 1η Απριλίου 2014 υπογράψαμε το ιδιωτικό συμφωνητικό από την Φ.Ε.Ε. προς την «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ», την παραχώρηση του για 25 χρόνια, για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου Κυκλάδων, με την προϋπόθεση, ως πρώτο μας μέλημα να αναλάβουμε την αποκατάσταση του κτιρίου. Αγαπούμε το νησί μας και θέλουμε ο Βοτανικός Κήπος να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου, στην περιβαλλοντική συνείδηση και συνάμα να ξαναδώσει ζωή στον εγκαταλειμμένο κληροδότημα. Αυτό συνεπάγεται την άμεση επισκευή της κεραμοσκεπής που απειλείται με κατάρρευση ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση & καταστροφή του κτιρίου.
Ένα από τα μέτρα που καλύπτει η συμφωνία για τη βιοποικιλότητα, που προωθήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθετήθηκε από τα συμβαλλόμενα κράτη, ήταν η δέσμευση για την ex situ διατήρηση της βιοποικιλότητας, έργο που επιτελούν κατά κύριο λόγο οι Βοτανικοί Κήποι.
Δεδομένου της συνεχούς μείωσης των παραδοσιακών ποικιλιών του φυτικού μας πλούτου, αναδεικνύεται η σημασία και η αναγκαιότητα προστασίας τους και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλλει κατά κύριο λόγο η δημιουργία του 1ου Βοτανικού Κήπου Κυκλάδων στην Σύρο.
Οι Βοτανικοί Κήποι επιτελούν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση των φυτών του πλανήτη, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προωθούν την επιστημονική έρευνα με στόχο την ανάδειξη των ιδιοτήτων των φυτών και τη χρησιμότητά τους στην υγεία του ανθρώπου.
Οι Βοτανικοί Κήποι λειτουργούν σαν φυσικές οάσεις στη καθημερινότητα & συμβάλλουν στη ψυχική ανάταση & υγεία των πολιτών. Η αναγνώριση της συνεισφοράς της φύσης στη διατήρηση της αρμονίας του πνεύματος & του σώματος είναι γνωστή από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Ένας βοτανικός κήπος μπορεί να συμβάλλει στην επαναφορά της ψυχικής σωματικής & συναισθηματικής υγείας του ατόμου και τον απαλλάσσει από το άγχος.
Η ποικιλότητα φυτών της Ελλάδας είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στα «θερμά σημεία» βιοποικιλότητας του πλανήτη (biodiversity hot spots). Οι αυτόχθονες φυτογενετικοί πόροι της Ελλάδας αποτελούν σχεδόν το 50% των αυτοφυών φυτών ολόκληρης της Ευρώπης. Μεγάλο ποσοστό των ενδημικών φυτικών ειδών της Ελλάδας είναι σπάνια, τρωτά ή χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα. Η ανάγκη προστασίας τους είναι επιτακτική εφόσον – για οποιοδήποτε λόγο – εάν χαθούν από την Ελλάδα, χάνονται από τον πλανήτη.
Ειδικά για τις Κυκλάδες, όλοι οι μελετητές έχουν ένα κοινό σημείο στο συμπέρασμα των συστηματικών βοτανικών ερευνών που έχουν κάνει κατά την τελευταία 50ετία. « Οι Κυκλάδες μαζί με την Αστυπάλαια δημιουργούν ένα χλωριδικό τρίγωνο που δεν παρουσιάζει τα ίδια χλωριδικά στοιχεία με τα όμορά του». Το Κυκλαδικό αυτό -παράθυρο- αποτελεί ξεχωριστή φυτοκοινωνιολογική περιοχή όπως αυτόνομα έχει συμπεριληφθεί στις 13 χλωριδικές περιοχές της Ελλάδας που υιοθετήθηκαν για τη δημιουργία της «Flora Hellenica», Reechinger(1951) & Strid 1996). (Πηγή «Φυτά των Κυκλάδων» Κώστας Καταγάς, 2007).
Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου των Κυκλάδων στη Σύρο είναι ένα έργο ουσίας στην προστασία της φυτικής βιοποικιλότητας, του πολιτισμού μας και μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε σ’ αυτό.
ΣΚΟΠΟΙ
Σκοπός της «Ελίχρυσος» είναι ο Βοτανικός Κήπος να λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της κυκλαδίτικης χλωρίδας, ως κέντρο έρευνας στην βοτανική, την αειφορία & την αυτάρκεια, ως χώρος έμπνευσης, δράσης & ανάπτυξης συνεργασιών στην οργάνωση εκπαιδευτικών & πολιτιστικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή, την τοπική και περιφερειακή αειφόρο ανάπτυξη & την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Μελετώντας το παρελθόν και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το παρόν και την κλιματική αλλαγή σκοπεύουμε στην προστασία και διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, την συγκαλλιέργεια με τέτοιο τρόπο ώστε και να συγκρατούμε την υγρασία του εδάφους αλλά και να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες των φυτών με φυσικούς τρόπους. Θέλουμε να γίνουμε ένα παράδειγμα έμπνευσης και γνώσης για την αειφόρο γεωργία και την αυτάρκεια.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά στη διαχείριση του νερού και στην εξοικονόμηση του, στοχεύοντας και στην αυτάρκεια με ΑΠΕ..
Παράλληλα με συνεργασίες ερευνητών και με βιωματικές δράσεις & ξεναγήσεις στον Βοτανικό Κήπο σκοπεύουμε να αναδείξουμε τις ιδιότητες των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών των Κυκλάδων και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο στη σημασία της χρήσης της βοτανικής στην καθημερινότητα μας για την διατροφή, υγεία και ευεξία μας, αλλά και τη σημασία διατήρησης υγιούς εδάφους.
Η παραδοσιακή βιολογική μελισσοκομία για ερευνητικούς κυρίως σκοπούς, με στόχο την διάσωση των μελισσών, βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που σηματοδοτεί η συνεχιζόμενη δραματική μείωση των πληθυσμών τους.
Θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες του Κήπου μια θεραπευτική, φυσική, όαση χαλάρωσης, αναζωογόνησης αλλά και γνώσης και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης με τη φύση με όλες τις ηλικίες.
Θέλουμε να σχεδιάσουμε «υπηρεσίες και εμπειρίες» που συνδυάζουν τα βότανα στη γαστρονομία και την ευεξία, με περιπάτους σε μονοπάτια στη φύση, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, την παράδοση εστιάζοντας προς ένα εναλλακτικό τουρισμό. Να αναπτύξουμε συνεργασίες δίνοντας την ευκαιρία σε μικρές ομάδες για ολιγοήμερη παραμονή που θα προορίζεται για συγκεκριμένους σκοπούς. Σκοπεύουμε στην επαναχρησιμοποίηση του χώρου για ολιγοήμερη κατασκήνωση με θεματικό στόχο.
Φιλοδοξούμε ο ΒΚ να συμβάλλει ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Σύρου και ως πόλος έλξης επισκεψιμότητας. Οι Βοτανικοί Κήποι σε όλο το πλανήτη, έχουν επισκεψιμότητα ετησίως πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους και κατέχουν το 10% της επιλογής των τουριστών ανά τον κόσμο.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ένας Βοτανικός Κήπος που λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Δικτύου Βοτανικών Κήπων, Botanic Garden Conservation International (BGCI) (IUCN Botanic Gardens Conservation Secretariat, Kew, Richmond, United Kingdom, 1989) συνήθως διαθέτει γραφική θέα ή αποτελεί μέρος ενός τοπίου με χαρακτήρα.
Πρέπει να διαθέτει υποδομές:
- Βοτανικό μουσείο (Herbarium). Αίθουσες προθηκών με συλλογές αποξηραμένων φυτών
- Αίθουσα για ημερίδες, συνεδριάσεις , πολιτιστικές εκδηλώσεις με οπτικοακουστικό υλικό
- Ρεσεψιόν / Βιβλιοθήκη / Γραφείο διοίκησης
- Χώρο και υποδομή για Tράπεζα σπόρων
- Πωλητήριο προϊόντων του Βοτανικού Κήπου / Χώρο αποθήκευσης προϊόντων
- Αναψυκτήριο/μικρό εστιατόριο (χώρος “κερασμάτων και γευσιγνωσίας”)
- Αίθουσα για εργαστήριο μεταποίησης & τυποποίησης προϊόντων
- Κοιτώνες για ερευνητές, φοιτητές κλπ.
- Δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.
Πρέπει να παρέχει υπηρεσίες για:
- να διεξάγει επιστημονικές έρευνες σχετικές με την τεκμηρίωση των συλλογών του αλλά και την αξιοποίησή τους
- να ανταλλάσσει σπόρους και φυτά με αντίστοιχους Βοτανικούς Κήπους
- να παρέχει χώρους με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, να πληροφορεί, να ευαισθητοποιεί και να εκπαιδεύει το ευρύ κοινό.
- να κρατά επαφή με άλλους βοτανικούς κήπους ή ερευνητικά ιδρύματα.
- να διαθέτει επαρκή σήμανση που να δίνει πληροφορίες για την αποστολή του, τις συλλογές του , αλλά και μεμονωμένα φυτά , αισθητικές/βοτανικές παρεμβάσεις ή δραστηριότητες
- να διαθέτει ένα λογικό βαθμό μονιμότητας εργαζομένων που να διασφαλίζει τη συνεχή ομαλή λειτουργία και προώθησή του, με επιθυμητά προσόντα εργαζομένων την απόλαυση της δουλειάς στους βοτανικούς κήπους και την ικανότητά τους να μεταφέρουν αυτήν την απόλαυση και στους άλλους, με δυνατότητα επικοινωνίας με όλες τις ηλικίες και τα στάδια των επισκεπτών.
για περισσότερα εδώ
Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές της προσπάθειάς μας από την Ελλάδα, HELP US TO MAKE IT HAPPEN !!
Στηρίξτε με δωρεά την καμπάνια μας για την "στέγη" με απ' ευθείας κατάθεση στον λογαριασμό της "Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ." στην Τράπεζα Πειραιώς και αιτιολογία: "επισκευή στέγης". IBAN: GR14 0172 7100 0057 1007 1745 801 & SWIFT-BIC: PIRBGRAA . Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Indiegogo και επιλέξτε το δώρο σας.
www.indiegogo.com/projects/elichrysos-a-safe-haven-for-plants-in-greece#/story
Στείλτε μας μήνυμα με τα στοιχεία σας και τέλος Σεπτέμβρη θα το παραλάβετε. Παρακαλούμε, διαδώστε το μήνυμά μας και βοηθήστε μας, ώστε καλά πράγματα να γίνουν πραγματικότητα! Σας ευχαριστούμε ολόψυχα!
www.botanicgardens.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.