Άρθρα
Τρέφομαι σωστά για να είμαι καλά απο την Ηλέκτρα Γούζιου
Σωστή διατροφή! Δύο λέξεις που έχουν κατακλύσει τον τύπο και με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Ποιά είναι όμως η σωστή διατροφή για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς τους ίδιους;
- Μεσογειακή διατροφή:
Πολλά έχουμε ακούσει και πολλά νομίζουμε οτι ξέρουμε αλλά με τον όρο «μεσογειακή διατροφή» εννοούμε, ουσιαστικά, τη διατροφή που κάνανε οι παππούδες μας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη με όλων των ειδών τα όσπρια, σιτηρά, φρούτα και λαχανικά και ακριβώς αυτά ήταν τα τρόφιμα που αποτελούσαν τη «μεσογειακή διατροφή»
Γνωστό κομμάτι αυτής της διατροφής ήταν η πυραμίδα τροφίμων, δηλαδή τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Ως κύριο φαγητό περιέχει 2 μέρες όσπρια, 2 μέρες λαδερά (λαχανικά), 1 μέρα ψάρι, 1 μέρα σιτηρά (ρύζι, μακαρόνια) και 1 μέρα κρέας. Απο το ελληνικό σπίτι δεν έλειπε ποτέ η σαλάτα της εποχής και φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα. Το ψωμί συνόδευε απαραίτητα κάθε γεύμα (γινόταν όμως απο αλεύρι δίκοκκου σιταριού ή φαγόπυρου ή αλλιώς αλεύρι ζέας και ΟΧΙ σιταριού).
Λίγο κρασί ξεδιψούσε και τόνωνε το κυκλοφορικό και η ζάχαρη ήταν ΑΦΑΝΤΗ (τα γλυκά ήταν είδος πολυτελείας) Άρα η μεσογειακή διατροφή ήταν λίγο πολύ χορτοφαγική και αλκαλική. Τα οφέλη της πολλά και γνωστά.
- Αλκαλική διατροφή:
Αν έχετε ψάξει λίγο περισσότερο τη διατροφή σας, σίγουρα θα έχετε συναντήσει την αλκαλική διατροφή. Ο βασικός στόχος της είναι η εξισορρόπηση του ph του οργανισμού προς την αλκαλοποίηση. 70% αλκαλικά και 30% όξινα τρόφιμα σε κάθε γεύμα. Ως γενικός κανόνας : «όσο πιο πράσινο, τόσο πιο αλκαλικό». Σημαντικό ρόλο έχουν και τα φύτρα(απο όσπρια κτλ), τα οποία στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιούμε. (Παρακάτω θα βρείτε την πιο καλή, για μένα, λίστα αλκαλικών τροφών)
Τα προτερήματα αυτής της διατροφής είναι πολλά και μάλιστα πολλοί ισχυρίζονται ότι θεράπευσαν μέχρι και καρκίνο με μία πολύ αυστηρή αλκαλική διατροφή μόλις 3 μηνών.
Το βασικό μειονέκτημά της είναι ότι απαγορεύονται όλα τα άκρως όξινα τρόφιμα (κρέατα, γλυκαντικά κτλ) και την καθιστά δύσκολη στους περισσότερους μοντέρνους ανθρώπους αλλά όχι ανέφικτη. Η πλειοψηφία των φρούτων είναι ελαφρώς όξινη.
Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε για να δούμε μεγάλη βελτίωση στην υγεία μας.
- Υγιεινές συνήθειες απο κούνια:
Ως γνωστόν, η κατάλληλη διατροφή για μωρά έως 6 μηνών είναι αποκλειστικά το μητρικό γάλα. Στους 6 μήνες, ο/η παιδίατρος εντάσσει σιγά-σιγά τις σούπες με πρώτη και καλύτερη τη χορτόσουπα (ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΙ!). Κολοκύθι και καρότο κρατούν τα σκήπτρα αλλά μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα πιο ασυνήθιστα αλλά πολύ ευεργετικά λαχανικά π.χ. κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι κτλ που είναι αλκαλικά (ένα-ένα για να ανακαλύψετε τυχόν αλλεργίες. Το πρόγραμμα ένταξης στερεάς τροφής (αλεσμένα) ακολουθούν οι φρουτόκρεμες. Γνωρίζω οτι για πολλούς γονείς, η λύση της φρουτόκρεμας σε σκόνη είναι γρήγορη και εύκολη αλλά αναλογιστείτε τα οφέλη της φρουτόκρεμας απο φρέσκα φρούτα. Κι ενώ οι παιδίατροι συστήνουν τη μπανάνα ως βάση, προσωπικά θα πρότεινα το αβοκάντο που έχει την ίδια υφή και είναι εκπληκτικά αλκαλικό (συμβουλευτείτε τη λίστα παρακάτω για περισσότερα αλκαλικά φρούτα αλλά θυμηθείτε ότι τα περισσότερα είναι όξινα).
Εφ’ όσων ξεκινήσετε να δίνετε και κρεατόσουπα, προσπαθείστε να είναι με ελεγμένο μοσχαρίσιο κρέας.
Τέλος, ας καταρρίψουμε το μύθο του γάλακτος. Το αγελαδινό γάλα προσφέρει ασβέστιο μέχρι τα 12 έτη του ανθρώπου, μετά η απορρόφηση είναι πολύ μικρή. Τα ομογενοποιημένα γάλατα χάνουν ένα τεράστιο ποσοστό των βιταμινών και ιχνοστοιχείων τους. Πολύ πιο εύπεπτο και εκπληκτικά ανώτερα διατροφικά είναι το κατσικίσιο γάλα. Το αγελαδινό δημιουργεί βλέννες στα έντερα που μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Μπορείτε να ψάξετε άλλες πηγές ασβεστίου, καλύτερες όπως π.χ. το αμύγδαλο (100γρ αμυγδάλου περιέχουν 250 mg ασβεστίου ενώ τα 100ml αγελαδινού γάλακτος περιέχουν 110mg ασβεστίου). Στο γάλα υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές π.χ. αμυγδάλου, ρυζιού κ.α.
- Υιοθετήστε σωστή διατροφή:
Tο παιδί σας σάς μιμείται σε ΟΛΕΣ τις συμπεριφορές, Αυτό σημαίνει ότι θα υιοθετήσει τις διατροφικές σας συνήθειες απλά και μόνο βλέποντάς σας. Αν τρώτε γρήγορο φαγητό, αυτό θα εντυπωθεί αργά και σταθερά στο παιδί σας. Γι’αυτό το λόγο:
- Αποφύγετε εντελώς ή τουλάχιστον περιορίστε το γρήγορο φαγητό.
- Ξεχάστε τα τηγανητά. Οξειδώνουν τα τρόφιμα και δεν προσφέρουν καμμία θρεπτική ουσία.
- Μειώστε το αλάτι ή αντικαταστήστε το με ορυκτό αλάτι Ιμαλαϊων. Ακόμα καλύτερο είναι το ακατέργαστο ιωδιούχο αλάτι το οποίο είναι καλό για την υγεία όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.
- Βγάλτε τη ζάχαρη απο τη ζωή σας! Δεν προσφέρει τίποτα, αντιθέτως βλάπτει ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς η ζάχαρη είναι πλέον κρυμμένη ακόμα και σε τρόφιμα που δεν φαντάζεστε (π.χ. φρυγανιές, καπνιστή γαλοπούλα). Αντικαταστήστε με μέλι (βιολογικό, χωρίς πρόσθετα π.χ. γλυκόζη), μελάσσα, χαρουπόμελο ή στέβια.
- Εμπλουτίστε τα καθημερινά σας γεύματα με πολλά φρέσκα λαχανικά, όσο το δυνατόν ωμά π.χ. σαλάτες, αλλά και αυτά πουχρειάζονται μαγείρεμα καλύτερα να γίνονται στον ατμό.
- Τα φρούτα είναι ωφέλιμα σε μέτριες ποσότητες λόγω του όξινου ph αλλά και του φυσικού ζαχάρου που περιέχουν.
- Ξηροί καρποί και υπερ-τροφές. Χρησιμοποιείστε τα σε όλες τους τις μορφές (λάδι, αποξηραμένα) και βάλτε τα σε φαγητά, σαλάτες, γλυκά.
- Αντικαταστήστε τα κοινά γλυκά με πιο υγιεινά όπως το παστέλι, τα αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα, χαλβά, ταχίνι με μέλι και κακάο αντί τυποποιημένης κρέμας φουντουκιού. Φτιάξτε σπιτική πραλίνα φουντουκιού και γλυκά με στεβια.
- Ακυρώστε εντελώς τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τους τυποποιημένους χυμούς. Είναι σκέτη καταστροφή και ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ για τα παιδιά.
- Προσπαθήστε να επιλέγετε ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί ζέας και άλλες μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
- ΝΕΡΟ...απαραίτητο για κάθε έμβιο οργανισμό και απαραιτήτως φιλτραρισμένο!
- Ο μύθος των βιολογικών:
Πολλοί προστρέχουν στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά για να αποφύγουν τα χημικά στο πιάτο και τη διατροφή τους. Όμως...βιολογική καλλιέργεια ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα χωρίς χημικά. Πολλές φορές, σημαίνει «βιολογικά» χημικά εγκεκριμένα απο αρμόδιους φορείς. Επίσης, αρκετές φορές, ο αγρότης παιρνει τη σφραγίδα «βιολογικό προϊόν» ΑΠΑΞ και έκτοτε δεν ξαναυπάγεται σε έλεγχο οπότε και μπορεί να χρησιμοποιεί ό,τι χημικά κρίνει αυτός απαραίτητο.
Να θυμάστε ότι ο παραγωγός που χρησιμοποιεί πραγματικά φυσικό λίπασμα π.χ. κοπριά, παράγει οχι τέλεια φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή η παραγωγή του θα έχει ατέλειες εξωτερικά (τρύπες, μαύρισμα σε σημεία κτλ) γιατί τα προϊόντα του είναι όπως πραγματικά βγαίνουν απο τη φύση.
- Σωστό πρότυπο:
Η υγιεινή διατροφή παέι χέρι με χέρι μ’έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η περιστασιακή κατανάλωση αλκοολ και η συχνή άσκηση επιβάλλονται αν θέλουμε να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά μας. Τα παιδιά σας, σάς παρακολουθούν και μιμούνται, καθώς μεγαλώνουν, το πρότυπό σας χωρίς να αναλογίζονται αν είναι σωστό ή λάθος.
Να ξέρετε ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε συνήθειες, αρκεί να το πάρετε απόφαση.
Η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής! Δεν κοστίζει περισσότερο αλλά χρειάζεται επιμονή, μέθοδο και προσοχή. Κάντε μία μικρή έρευνα, φτιάξτε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής και τηρείστε το. Θα δείτε εκπληκτική διαφορά στον οργανισμό και την υγεία τη δική σας και των παιδιών σας.
Γούζιου Ηλέκτρα
Ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού «Μικρές Πατούσες»
Ενεργειακή θεραπεύτρια
Μικρές Πατούσες www.facebook.com/mikrespatouses.gr