Άρθρα
Τι είναι η Μακροβιοτική
Από τον τίτλο, καταλαβαίνουμε ότι με τον όρο Μακροβιοτική εννοούμε την τέχνη του να ζούμε με υγεία και μακροζωία, μέσα από την κατανόηση του εαυτού μας, του περιβάλλοντός μας, της τροφής μας και του τρόπου ζωής μας. Να κατανοούμε και ν’ ακολουθούμε την συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση των πραγμάτων γύρω μας.
Η Μακροβιοτική θεώρηση, βλέπει την ασθένεια ως προσπάθεια του οργανισμού να επανέλθει σε μία ισόρροπη κατάσταση. Υποστηρίζει, και έχει αποδείξει, ότι με την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα κύτταρά μας και να αναστρέψουμε την γήρανση και των εκφυλισμό τους και να ζήσουμε, έτσι, μία χαρούμενη, υγιή και ελεύθερη ζωή, για πολλά χρόνια…
Βασίζεται στις διδασκαλίες του Ιπποκράτη, σε θέματα διατροφής και υγιεινής, αφού αυτός ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο «Μακροβιοτική», ενώ φιλοσοφικά ακολουθεί την Ταοϊστική διδασκαλία. Σύγχρονοι Ιάπωνες δάσκαλοι έδωσαν πνοή σε μία νέα διδασκαλία που ακολουθεί το «μέσο δρόμο» ανάμεσα στην ανατολική και δυτική φιλοσοφία και στάση ζωής.
Η Μακροβιοτική εξηγεί τα πάντα μέσα από την ενεργειακή ισορροπία των 2 συμπαντικών δυνάμεων «Γιν και Γιανγκ», οι οποίες όταν βρίσκονται σε ισορροπία, επιφέρουν αρμονία και υγεία σε όλα τα επίπεδα.
Ιστορία και φιλοσοφία της Μακροβιοτικής
Η σύγχρονη Μακροβιοτική διδασκαλία, ξεκίνησε από την έρευνα του George Ohsawa (1893-1966), ο οποίος θεραπεύθηκε από τελικό στάδιο φυματίωσης σε νεαρή ηλικία. Ερεύνησε την θεωρία περί διατροφής του Sagen Ishizuka (1850-1910) που συνδύαζε την ισορροπία μεταλλικών αλάτων, I-Ching, Γιν & Γιανγκ, καθώς-και άλλες αρχαίες ανατολίτικες θεωρίες, ενώ μελέτησε και τα γραπτά των αρχαίων δυτικών φιλοσόφων και θεραπευτών, όπως ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης κα. Αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία της Μακροβιοτικής.
Ο Michio Kushi, ήταν από τους στενότερους μαθητές του. To 1947, σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου μέχρι και σήμερα διδάσκει στο Kushi Institute στη Μασσαχουσέτη και σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικοί δάσκαλοι, μαθητές του Μίτσιο Κούσι, που διδάσκουν εδώ και δεκαετίες, συνεχίζοντας το έργο του, όπως οι: Adelbert & Wieke Nelissen, Jeanne van den Heuvel κα.
Γιν & Γιανγκ στη Μακροβιοτική *
«Τα πάντα ρει» είπε ο Ηράκλειτος για να δηλώσει ότι τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Η μέρα γίνεται νύχτα το καλοκαίρι, χειμώνας η νιότη, γήρας κοκ.
Η θεωρία του Γιν και Γιανγκ μας βοηθά να καταλάβουμε τους φυσικούς νόμους και να ζήσουμε σε αρμονία με αυτούς. Οι αρχές Γιν – Γιανγκ, είναι γνωστές και ως «Ενοποιητική Αρχή» αφού οι δύο δυνάμεις είναι ανταγωνιστικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες. Δεν υπάρχουν η μία χωρίς την άλλη. Όπως ο άνδρας με τη γυναίκα που ενώνονται για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Να γίνουν Ένα.
Τόσο η Ανατολική όσο και η Δυτική φιλοσοφία στηρίζονται σε αυτές τις αρχές (Κινέζικος ταοϊσμός: γιν & γιανγκ, Ινδουισμός: Μπράχμαν γίνεται Σίβα & Πάρβατι, Ιαπωνικός Σιντοισμός: η θεότητα της αιωνιότητας χωρίζεται σε θεότητα της φυγόκεντρου και της κεντρομόλου δύναμης, Εμπεδοκλής: αγάπη και διαμάχη, Ιουδαϊσμός: αστέρι του Δαυίδ, Έμερσον, Θορώ, Χέγκελ κα).
Η Μακροβιοτική καθημερινότητα βασίζεται στα Γιν και Γιανγκ. Η φυγόκεντρος δύναμη που δίνει σαν αποτέλεσμα την διαστολή, διάχυση, διασπορά, την επέκταση και το διαχωρισμό ονομάζεται Γιν.
Η κεντρομόλος δύναμη που δημιουργεί συστολή, οργάνωση, συγκέντρωση, τήξη, ονομάζεται Γιανγκ.
Οι δύο αυτές δυνάμεις δημιουργούν κάθε κίνηση, δημιουργία, αλληλεπίδραση, κάθε φαινόμενο.
Τίποτα δεν είναι μόνο Γιν ή μόνο Γιανγκ, όμως κάποια δύναμη εκ των δύο υπερισχύει και γι’ αυτό ταξινομούμε κάτι (πρόσωπο, φαγητό, φυτό κοκ) σε περισσότερο Γιν ή περισσότερο Γιανγκ. Πάντα όμως λέμε ότι κάτι είναι είτε Γιν είτε Γιάνγκ σε σύγκριση με κάτι άλλο (πχ το καρότο είναι πιο Γιανγκ από το κρεμμύδι).
Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Στη Μακροβιοτική λέμε «όσο μεγαλύτερη η μπροστινή όψη, τόσο μεγαλύτερη η οπίσθια».
Παράδειγμα: Η τάση της σύγχρονης κοινωνίας για συμπτωματική αντιμετώπιση των ασθενειών (μπροστά), δημιούργησε τη τάση για αναζήτηση ολιστικών μεθόδων ίασης (πίσω).
* Βασισμένο στο βιβλίο: The Macrobiotic Way, Michio Kushi, John Denver, Stephen Blauer; Avery
ONE Project
Σταύρος Καραγιλάνης – Γιούλια Βολομπούγιεβα
Επικοινωνία
Τηλ.: 22290 62552
Κιν.: 6945 377466
Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.oneproject.gr