YperNoisis

YPERNOISIS
A+ A A-

Άρθρα

Η καλλιέργεια της ενέργειάς μας με το QiQong

Ακούγονται σαν δυο μαγικές συλλαβές! Ένα Γκόνγκ που χτυπάει στα αυτιά! Δυο πολύ σημαντικές έννοιες αποτελούν τον όρο QIGONG και κινητοποιούν την προσοχή μας. Αν και δεν πρόκειται για πολεμική τέχνη, δείχνει τη σημασία που δίνεται στην εξάσκηση ενός συστήματος υγείας παράλληλα με τις πολεμικές τέχνες, και πόσο θεωρεί ότι η μαχητική εκγύμναση δεν είναι ανεξάρτητη της καλής σωματικής υγείας.

Το αρχικό νόημα της λέξης “Τσι” QI ήταν “συμπαντική ενέργεια”. Κάθε τύπος ενέργειας που βρίσκεται σ’ αυτό το σύμπαν μπορούμε να το αποκαλέσουμε Τσι. Από τότε που αυτός ο όρος εφαρμόστηκε στο ανθρώπινο σώμα, σημαίνει τη διατήρηση και την κυκλοφορία της ενέργειας μέσα σ’ αυτό. Όμως τα τελευταία 30 χρόνια έκανε την εμφάνιση του ένας πιο σαφής ορισμός για την κυκλοφορία του Τσι στο ανθρώπινο σώμα: “βιοηλεκτρική ενέργεια” ή απλά “βιοενέργεια”. Στο σύμπαν το Τσι είναι η πρωταρχική πηγή διατήρησης της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελεί εξαίρεση, το Τσι είναι αυτό που κρατά στην ζωή τα διάφορα κύτταρα και γενικά όλη τη λειτουργία του οργανισμού.

QI λοιπόν είναι η ζωτική ενέργεια, είναι η πνοή που πυροδοτεί την ζωή. Χωρίς QI δεν υπάρχει ζωή. Είναι η μυστηριώδης αρχή που διαφοροποιείται σε χιλιάδες λειτουργίες, η αρχή που κινεί τα πράγματα, και μεταφέρει το μήνυμα της ζωής σε όλα τα κύτταρα. Το QI “Τσι” είναι ένας όρος της Παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής που δεν είναι εύκολο να μεταφραστεί σε καμία από τις δυτικές γλώσσες. Η σημασία του μπορεί να αποδοθεί με σχετικά συγκεκριμένες έννοιες, όπως «πνοή», «ατμός», «ανάσα», «ενέργεια», «ζωτική δύναμη», μέχρι πολύ γενικές και αφηρημένες όπως «δραστηριότητα», «επίδραση», «λειτουργία».

gonglove_harmony_qigong_02GONG σημαίνει επεξεργασία, συνεπής πρακτική και καλλιέργεια, είτε μιλάμε για ενεργειακές τέχνες, ή για πνευματικές αρετές. Εμπεριέχει την ποιότητα της εστίασης, της αφοσίωσης, και ακόμα την ποιότητα (ανάλογα με την ποσότητα) του χρόνου που αφιερώνεται. Η καλλιέργεια γίνεται έτσι υπόθεση μιας ζωής, είναι μια διαδικασία που εκλεπτύνει στο φυσικό επίπεδο την ιδιοδεκτικότητα, στο ενεργειακό επίπεδο την αυτοπαρατήρηση, στο πνευματικό επίπεδο το φάσμα της συνείδησης.

QIGONG σημαίνει καλλιεργώ την ενέργεια μέσα από την αυτοπαρατήρηση. 

Η έννοια QIGONG αναφέρεται βασικά στο κόσμο του QI, όμως το QI δεν υφίσταται από μόνο του, απλά αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει το κόσμο του πνεύματος με το φυσικό κόσμο. Υπονοεί ότι ο παρατηρητής παίζει τον πρώτο ρόλο και καθορίζει την ενέργεια που στη σειρά της, τρέφει και καθορίζει το φυσικό σώμα. Η τοποθέτηση του νου, η πρόθεσή του και ο συντονισμός του με την κίνηση της ζωής γίνονται προϋπόθεση της άσκησης. Καλλιεργώ σημαίνει υπηρετώ τη ζωή και συμβάλλομαι με όλο μου το είναι στη ροή και στη σημασία της ζωής. Καλλιεργώ σημαίνει συμβάλλομαι στην εξέλιξη της ζωής μέσα από τη εξέλιξη της συνείδησης. Και ανάλογα με το συντονισμό της συνείδησης και τον κραδασμό της, μεταμορφώνω και δημιουργώ καταστάσεις.

gonglove_harmony_qigong_03Καθώς πλησιάζει περισσότερο την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το QIGONG – προφέρεται στα ελληνικά ως τσι κουνγκστηρίζεται στην πίστη της ύπαρξης μιας ζωογόνου ενέργειας, του «τσι» και στοχεύει στην καλύτερη κυκλοφορία του μέσα σε διαύλους που υπάρχουν στο σώμα και που λέγονται «μεσημβρινοί». Για να έχουμε καλή υγεία και μακροζωία, θα πρέπει να μάθουμε πως να κρατάμε την κυκλοφορία του Τσι όσο γίνεται πιο ελεύθερη και επίσης πως να γεμίζουμε τις αποθήκες του Τσι έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζεται σωστά η ροή του. Ακόμα πρέπει να μάθουμε πώς το Τσι του σώματος επικοινωνεί με το Τσι που βρίσκεται γύρω μας ώστε να μπορεί το σώμα μας να προσαρμόζεται στις υπάρχουσες φυσικές συνθήκες. Αν καταλαβαίνουμε την θεωρία και την λογική της κυκλοφορίας του τσι στο ανθρώπινο σώμα, τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και πως το τσι μπορεί να συσχετισθεί και με τις πολεμικές τέχνες. Φυσικά το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μια απλή ηλεκτρική συσκευή. Είναι ζωντανό και ικανό να βελτιώνει τον εαυτό του από μόνο του. Όταν το Τσι είναι δυνατό και το φυσικό σώμα επίσης γίνεται δυνατότερο. Γι’ αυτό, ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Τσι στον οργανισμό θα επιφέρει τις καλύτερες συνθήκες θρέψης και ανάπτυξης του σώματος και των οργάνων βελτιώνοντας το και κάνοντας το δυνατότερο και ανθεκτικότερο.

Τα διάφορα Τσι Κουνγκ λοιπόν έχουν στόχο την ομαλή κυκλοφορία του Τσι στο σώμα ώστε να λειτουργούν ισορροπημένα τα διάφορα όργανα. Πέραν των επιμέρους διαφορών μεταξύ τους, κοινός παρονομαστής είναι η εστίαση στην ανοικοδόμηση της κυκλοφορίας και της ανάπτυξής του Τσι σε ένα υψηλό επίπεδο και φυσικά όλα δίνουν έμφαση στην ενδυνάμωση της υγείας και στην διατήρηση της ηρεμίας και της νοητικής γαλήνης. Έτσι όλοι όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες οφείλουν να μαθαίνουν πώς να συγκεντρώνουν την προσοχή τους διαμέσου του διαλογισμού και της άσκησης του Τσι Κουνγκ έτσι ώστε να κατορθώνουν να οδηγούν το Τσι πιο αποτελεσματικά. Αυτό αυξάνει σημαντικά την δύναμη τους και κάνει τις τεχνικές τους πιο αποτελεσματικές.

Έτσι το Τσι Κουνγκ είναι ένα σύστημα φροντίδας της ενεργειακής κυκλοφορίας του σώματος, ένα είδος ψυχοσωματικής γυμναστικής – στατικής ή με κίνηση – και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της Ενεργειακής Ιατρικής: πρόληψη, θεραπεία, ενδυνάμωση του σώματος και του πνεύματος, προφύλαξη από πρόωρη γήρανση, παροχή μακροζωίας. Οι ασκήσεις του οι οποίες θυμίζουν κλασσικές ασκήσεις γυμναστικής αλλά είναι συνδυασμένες με συγκεκριμένους τρόπους αναπνοής, θεωρείται ότι βελτιώνουν αυτή ακριβώς την κυκλοφορία του τσι ανάμεσα στα όργανα και τα συστήματα του σώματος.

gonglove_harmony_qigong_04Η βάση του τσι κουνγκ είναι το δίπολο γιν και γιανγκ και η εναλλαγή τους και κατ’ αυτή την έννοια, το τσι κουνγκ, όπως και οι πολεμικές τέχνες, προάγει μια ισορροπημένη εσωτερική και εξωτερική κατάσταση του σώματος. Στο Τσι Κουνγκ (ή άσκηση με την βιοενέργεια ή βιοενεργιακή άσκηση), η ιδιότητα του Τσι χαρακτηρίζεται ως «Γιν» επειδή μπορούμε μόνο να το νιώσουμε, ενώ το φυσικό σώμα προσδιορίζεται σαν «Γιάνγκ» επειδή είναι άμεσα ορατό. Το «Γιν» είναι η ρίζα και η ζωοδόχος πηγή του «Γιάνγκ» σώματος (φυσικό σώμα) και είναι αυτό που εξωτερικά εκδηλώνεται ως δύναμη και ισχύς. Γι’ αυτό, όταν το Τσι είναι ενδυναμωμένο, το φυσικό σώμα μπορεί να έχει την κατάλληλη λειτουργία για την διατήρηση της υγείας καθώς και την ικανότητα παραγωγής ισχύος και δύναμης κατά το μέγιστο δυνατό.

Ένας ακόμα “διαχωρισμός” που χρησιμοποιείται είναι η εξωτερική και εσωτερική πρακτική. “Νέι” είναι το “εσωτερικό” και “Κουνγκ” σημαίνει άσκηση. Νέι Κουνγκ (neigong) σημαίνει λοιπόν “εσωτερική άσκηση”, ενώ αντίθετα “Γουέι Κουνγκ” (weigong), σημαίνει “εξωτερική” άσκηση που δίνει έμφαση στην εξωτερική δύναμη. Νέι Κούνγκ είναι η εκπαίδευση η οποία πρώτα φροντίζει την ανοικοδόμηση του Τσι εσωτερικά στον οργανισμό κι ύστερα μαθαίνεται πως το Τσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερικές εφαρμογές. Σε αντιδιαστολή με το Νέι Κουνγκ, το Γουέι Κουνγκ, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των μυών, με την ενδυνάμωση του Τσι στα άκρα. Τα Τσι Κουνγκ που είναι περισσότερο για πολεμικές τέχνες, πολλές φορές τα βρίσκουμε να διαφοροποιούνται από αυτά που είναι απλά για την υγεία με τον όρο “Νέι Κουνγκ” κατά λέξη, “εσωτερική άσκηση”. Τα Νέι Κουνγκ κάνουν χρήση πιο έντονων αναπνοών και χρησιμοποιούν τις διατάσεις του σώματος για να οδηγήσουν το Τσι έξω από το σώμα ώστε να ενισχύεται το “εξωτερικό Τσι”. Μέσω της εσωτερικής ηρεμίας ο ασκούμενος φτάνει να καθοδηγεί το Τσι μέσω της “πρόθεσης” ακόμα και να το εστιάζει σε μέρη του σώματος κατά βούληση για την ενίσχυση και την προστασία του από εξωγενείς φθορές.

gonglove_harmony_qigong_05Για να μπορέσουμε λοιπόν, να έχουμε ένα υγιές και δυνατό σώμα πρέπει να μάθουμε πως να κρατάμε όσο το δυνατόν ελεύθερη την κυκλοφορία του Τσι μέσα στο σώμα μας και επίσης πως να δημιουργούμε και να διατηρούμε μεγάλα και επαρκή αποθέματα Τσι για τις ανάγκες του οργανισμού. Ακόμα και στους χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολεμικές τέχνες, οι ασκήσεις τσι κουνγκ διδάσκονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει να ζουν καλύτερα και περισσότερο.

Ο ασκούμενος στην τέχνη του Τσι Κουνγκ επιδρά άμεσα στις λειτουργίες του σώματος. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες τέτοιες επιδράσεις:

  • Τα αιμοφόρα αγγεία αποκτούν μεγαλύτερη ελαστικότητα, άρα η καρδιά δεν επιβαρύνεται με υπερβολική εργασία.
  • Ενισχύεται η άντληση της λέμφου, επομένως ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ενεργοποιείται το αρθρικό υγρό, με αποτέλεσμα ευλυγισία και λιγότερους πόνους στις αρθρώσεις.
  • Δυναμώνει η άντληση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, με θετική επίδραση στην σπονδυλική στήλη, την κολώνα του σώματος.
  • Ο μυϊκός ιστός και οι τένοντες δυναμώνουν και αποκτούν ελαστικότητα.
  • Τα εσωτερικά όργανα δέχονται ευεργετικό μασάζ.
  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ευεργετική επίδραση του Τσι Κουνγκ στην ψυχική ισορροπία του ατόμου μέσω της χαλάρωσης που επιφέρει

Εξοπλισμός: Καθώς δεν πρόκειται για πολεμική τέχνη, το τσι κουνγκ δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Προτείνεται να γίνεται με άνετα ρούχα όπως οι κλασσικές αθλητικές εμφανίσεις (παντελόνι φόρμας, τ-σερτ).

24 Απλοί Κανόνες για την σωστή άσκηση του QiGong

gonglove_harmony_qigong_poster

Πηγή:www.gonglove.org

Login or Register

LOG IN