Μπορείς να με κάνεις μια μεγάλη αγκαλιά, παρακαλώ; Τι είναι μια αγκαλιά; Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή είχα ρωτήσει τον μπαμπά μου: ”Μπαμπά, πως ...
Read more »Οι χειριστικοί γονείς και πώς να μη γίνετε ένας από αυτούς Από την Τριανταφυλλιά Χαρίλα, Ψυχολόγο, MSc Εργασιακή Υγεία, Ειδίκευση στη Συστημικ...
Read more »10 πράγματα που οι άνθρωποι με υψηλή διαίσθηση κάνουν διαφορετικά Πώς ορίζεται η διαίσθηση; Κάποιοι την ονομάζουν έκτη αίσθηση, το σίγουρο όμως είν...
Read more »Ο περιορισμός του χώρου βρίσκεται μέσα στο μυαλό σου απο την Έλενα Έρα Είναι κάποιες φορές που αναρωτιέσαι πώς μπορείς να κινήσεις τις ενέργειες κα...
Read more »Ψυχολογία των Σχέσεων: Απ’την αυτοαποδοχή στην συντροφικότητα Δρ Γρηγόρης Βασιλειάδης Μολονότι στη διάρκεια της ζωής μας κάθε μας σχέση είναι ...
Read more »φυσική: 7 πρόσφατα περίεργα ευρήματα Από την περίεργη αντιύλη μέχρι τα πειράματα που ρίχνουν φως στους κόμπους, η φυσική έχει αποκαλύψει αρκε...
Read more »Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη – Μια συνέντευξη με τον γνωστό γάλλο ψυχαναλυτή Serge Tisseron Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαν...
Read more »Για να Δικαιωθεί ο Tesla Μόνο για τους Πρωταθλητές τη Γνώσης. «Πέρασα όλα μου τα χρόνια στη σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων, χωρίς ν’ ακούσω το ...
Read more »Οι θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης Στον δυτικό πολιτισμό και συγκεκριμένα στην 20ο αιώνα συνηθίσαμε να θεωρούμε τον χρόνο και την εξέλιξη σαν ...
Read more »Ενεργειακά πεδία και υλοποίηση Μετά από τόσες αναρτήσεις και άρθρα πλέον, έχει αρχίσει ίσως ο κάθε αναγνώστης του χώρου αυτού, να κατανοεί το σκεπτικ...
Read more »Ένα ζευγάρι δεν είναι δύο πρόσωπα, είναι δύο συστήματα οικογενειών που συναντήθηκαν Μια εξαιρετική συνέντευξη από τον Joan Garriga, τον γνωστό ψυ...
Read more »Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση από την Άννα Σολωμού (μέρος ι) Συντάκτης: Άννα Σολωμού, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Συστημάτ...
Read more »
Η ρίζα του ως αλοιφή βρίσκει χρήση κατά της ισχιαλγίας, ενώ ο χυμός του καταναλώνεται μέσα σε κρασί για να θεραπεύσει τα δαγκώματα φιδιού.
"Από το χωράφι στο σπίτι σας!
Από το ξεχορτάριασμα την άνοιξη μέχρι το θερισμό των μωβ ανθών και την απόσταξη τους στα μέσα Ιουλίου.
Θερίζουμε με δρεπάνια από το πρωί μέχρι το απόγευμα, κάτω από τον καυτό ήλιο… Ακολουθεί αγώνας δρόμου, ώστε τα κομμένα άνθη λεβάντας να φτάσουν αυθημερόν, το συντομότερο δυνατό, στο αποστακτήριο ώστε να μην εξατμιστεί αλλά να παραχθεί το θαυματουργό αιθέριο έλαιο.
Κοπιαστικές μέρες αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Παραγωγός είναι η αγρότισσα Άννα Τζήμτσου"
Η Ιστορία
Η λεβάντα, γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και χρήσεις από την αρχαιότητα, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae). Το όνομα της λεβάντας «lavender» προέρχεται από την λατινική λέξη lavāre που σημαίνει πλένω, καθαρίζω.
Το φυτό είναι πολυετής θάμνος με ύψος από 40 έως 80 εκατοστά.
Αφθονεί σε ασβεστολιθικές πλαγιές, σε υψόμετρο από 400 έως 2.000 μέτρα.
Έχει απλούς βλαστούς χωρίς διακλαδώσεις, στενόμαυρα φύλλα γκρίζου χρώματος σε αντίθετη διάταξη και μικρά κυανά μωβ λουλούδια με δύο πλευρές, τα οποία ενώνονται σε ταξιανθία στάχεως.
Το φυτό περιέχει μια αρωματική ουσία ιδιαίτερα πλούσια σε οξικό λιναλίλιο και λιναλοόλη.
Όταν τρίψουμε το φυτό και κυρίως τα άνθη, αναδίδει ένα υπέροχο άρωμα.
Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα (Lavandula) που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη από τα Κανάρια Νησιά, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.
Η λεβάντα χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Χάρη στις αναρίθμητες θεραπευτικές της ιδιότητες κατατάσσεται ανάμεσα στα 20 πιο δημοφιλή βότανα και δίκαια την χαρακτηρίζουν ως «Μωβ Χρυσάφι».
Στην Μεσοποταμία, το σημερινό Ιράκ, λέγεται πως όταν ο πολιτισμός τους άρχισε να ξεκινάει, η λεβάντα ήταν τοπικό φυτό της περιοχής. Οι πρώτοι που την χρησιμοποίησαν ήταν οι Άραβες.
Κατά την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα στην ταρίχευση, στα καλλυντικά προϊόντα -έλαια για μασάζ και αρωματικές αλοιφές- αλλά και στα γιατρικά της εποχής. Οι αρχαίοι Λίβυοι, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν το νερό των λουτρών τους.
Οι Ρωμαίοι έβαζαν αιθέριο έλαιο λεβάντας στα μαλλιά τους για να διώχνουν τις ψείρες. Επίσης, τοποθετούσαν άνθη λεβάντας στα σκαλίσματα των κρεβατιών για απομακρύνουν τους κοριούς.
Οι ιαματικές ιδιότητες της λεβάντας ήταν γνωστές, στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρονται στον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, γνωστοί γιατροί της εποχής.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της Συρίας και τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος.
Οι Έλληνες ανακάλυψαν νωρίς ότι, αν τα άνθη της λεβάντας συνθλιβούν και καούν, τότε ο καπνός που απελευθερώνεται είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός.
Σύμφωνα με αναφορές, η λεβάντα φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600 π.Χ. Στην Αγγλία και στις ΗΠΑ πήγε τον 16ο και 17ο αιώνα.
Ιδιαίτερες αναφορές για τη λεβάντα υπάρχουν ακόμα και στον Χριστιανισμό.
Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα άνθη της λεβάντας, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη θεραπεία νευρασθενειών.
Επίσης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι αντιβακτηριδιακό και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Το χρησιμοποιούμε στις πληγές, τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα των εντόμων και για την αντιμετώπιση του κνησμού.
Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό.
Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται από τον Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και τον Γαληνό.
Υπάρχουν δύο είδη λεβάντας που είναι ευρέως γνωστά. Η λεβάντα η στοιχάδα που φυτρώνει στα πεδινά πετρώδη μέρη και η λεβάντα σταχύς που φυτρώνει σε τόπους πετρώδεις.
Από τα δύο αυτά είδη και περισσότερο από το δεύτερο, γίνεται απόσταξη για να παραχθεί αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωματικών λοσιόν και σαπουνιών.Είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο τόσο στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία όσο και την φαρμακοποιία.
Τα άνθη του τοποθετούνται στις ντουλάπες, αρωματίζοντας και διώχνοντας το σκόρο. Επίσης, ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.
Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αφού δρα ως χαλαρωτικό. Βοηθά στην πέψη. Καταπολεμά τους κολικούς, το φούσκωμα και το μετεωρισμό.
Καταπολεμά τις αϋπνίες και το στρες, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.
Όπως διαβάσαμε στο βιβλίο Petite Larousse, ως αντισηπτικό η λεβάντα δρα στις βρογχικές εκκρίσεις. Αν εφαρμοστεί εξωτερικά στους βρόγχους, είναι αποτελεσματική στην πνευμονική συμφόρηση ή την πνευμονία.
Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει εν μέρει τους ρευματισμούς και τους πόνους.
Πηγή: lavenderoil.gr
Όλα τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται «βλέπουν» και «ακούνε» έχουν μνήμη. Έχουν δηλαδή όλο εκείνο το σύστημα που στον άνθρωπο ονομάζουμε «νευροφυτικό». Άλλωστε το βασικό μέρος του σώματός μας προέρχεται από τα φυτά.
Ο καθηγητής Κλήβ Μπάξτερ, που χρησιμοποιούσε τις «μηχανές της αλήθειας για να ξεσκεπάζει τους εγκληματίες, ανάμεσα στα πρώτα του πειράματα, έκανε το 1988, κι' αυτό: Έβαλε μέσα σε ένα δωμάτιο δύο φυτά. Έπειτα, μέσα από το δωμάτιο, πέρασαν διαδοχικά, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, πέντε βοηθοί του και ο ίδιος. Ένας από τους πέντε, χωρίς να ξέρουν οι άλλοι ποιος, επελέγη στην τύχη για να κομματιάσει το ένα φυτό.
Αμέσως μετά το άλλο φυτό συνδέθηκε με τη «μηχανή της αλήθειας» και οι έξι άντρες ξαναπέρασαν από μπροστά του — μέσα σ' αυτούς και ο «εγκληματίας» -, που σαν βρέθηκε πάλι μέσα στο δωμάτιο. το φυτό «τρελάθηκε» από το φόβο του, και «λιποθύμησε».
Έτσι, μ αυτό το πείραμα ο Μπάξτερ ανακάλυψε ότι, τα φυτά, όταν νοιώθουν πως απειλούνται, φτάνουν ακόμα και μέχρι λιποθυμίας, για να μην πονέσουν και να σώσουν τη ζωή τους...
Έχει αποδειχτεί ότι τα φυτά συνδέονται «συναισθηματικά» με τον κηπουρό τους, που τα φροντίζει και τα περιποιείται. Κυριολεκτικά συντονίζονται μαζί του σαν ραδιοφωνικοί δέκτες. Πάνω σ' αυτό ακριβώς το θέμα έγινε ένα πολύ εντυπωσιακό πείραμα, από τον Αμερικανό ηλεκτρονικό Πήτερ Σωβίν (1986) που ασχολείται με μελέτες πάνω στην εξωαισθητική αντίληψη. Κατάφερε να κάνει ένα φυτό να του ανοίγει την καγκελόπορτα του κήπου του, όποτε αυτός πλησίαζε στο σπίτι. Φυσικά το φυτό «αγαπάει» τον Σωβίν και μόνον αυτόν. Επομένως, «συγκινείται» με την παρουσία του, ακόμα και όταν βρίσκεται σε κάποια απόσταση. Η συγκίνηση αυτή προκαλεί μιαν ενέργεια, που συνήθως μετριέται με τις «μηχανές της αλήθειας». Ο Σωβίν, όμως, αντί να συνδέσει το φυτό με έναν απλό μετρητή, κατασκεύασε έναν υπερευαίσθητο διακόπτη, ο οποίος θέτει σε λειτουργία το ηλεκτρικό μοτέρ, που ανοίγει την πόρτα.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από πειράματα που έγιναν στο Ινστιτούτο Ερευνών στης Καλκούτας, ο Ντεζιντέριους Παπ γράφει:
Το φυτό αποκάλυψε το πιο συγκλονιστικό μυστικό του όταν ο καθηγητής Μπάζε του έκανε ερωτήσεις μέσω ραδιοτηλεγραφικών σημάτων. Τα ραδιοσήματα κατευθύνθηκαν πάνω σε ένα σπόρο σιταριού, που βρισκόταν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της ρυθμιστικής συσκευής. Και είδαμε ότι ο σπόρος πήρε μέρος στο διάγραμμα!
Τον επηρέασε η ακτινοβολία. Όποτε αυτή δυνάμωνε, επιβραδυνόταν ο ρυθμός αναπτύξεως του σπόρου. Δηλαδή, το φυτό μπορούσε να «πιάνει» ακτινοβολίες, που ο άνθρωπος δεν μπορεί, γιατί δεν έχει το κατάλληλο όργανο. Κι όχι μόνον αυτό. Τα φυτό σχεδόν «απαντούσε».
Ο Μπάζε υποψιαζόταν την ύπαρξη κάποιου νευρικού συστήματος στα φυτά και ανακάλυψε ένα «μηχανισμό», ανάλογο με την καρδιά που προορισμό έχει την κυκλοφορία της λύμφης.
Πολλά φυτά, γράφει ο Παπ, διαθέτουν ένα οπτικό όργανο, σε σχήμα αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτή η αποκάλυψη του φυσιολόγου Χάμπερλαντ, που άφησε κατάπληκτο τον επιστημονικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πιστευτή, σήμερα έχει αποδειχτεί και δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση. Η «σελατζινέλλα», ένα παράξενο φυτό, που ευδοκιμεί μέσα στα τροπικά δάση, έχει αυτό το «μάτι» και μάλιστα τώρα ευδιάκριτο, που εξουδετερώνει κάθε αμφιβολία. Ασφαλώς υπάρχουν κι' άλλα φυτά που διαθέτουν οπτικό όργανο, διαφορετικής μορφής βέβαια.
Ο Μπάζε κατάφερε ακόμη να αποδείξει ότι πολλά φυτά αντιδρούν ακόμη και σε ακτίνες που διαρκούν ελάχιστο κλάσμα του δευτερόλεπτου.
Οι σημερινές μεταλλάξεις των φυτών, ιδίως των παραγωγικών, από τον άνθρωπο επιβεβαιώνουν όλα αυτά.
selaginella
mimosa pudica
«Κάτω από τους ήχους ενός βιολιού, για παράδειγμα, η « Μιμόζα Πούντικα» αναπτύχθηκε και οι ρίζες της δυνάμωσαν κατά 60% πιο γρήγορα, απ όσο θα αναπτύσσονταν σε κανονικές συνθήκες. Φαίνεται ότι οι υψηλοί τόνοι είναι πιο αποτελεσματικοί από τους χαμηλούς και οι φωνές των γυναικών και των παιδιών επιδρούν ευεργετικά ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις φωνές των ανδρών. Ωστόσο, οι προτιμήσεις αλλάζουν από φυτό σε φυτό.
Και κάτι άλλο ακόμη: Ο καθηγητής Ιβάν Γκουνάρ, διευθυντής της έδρας Φυσιολογίας των φυτών, της Αγροτικής Ακαδημίας της Μόσχας, μπόρεσε να ενισχύσει, με κάποια ειδική ηλεκτρονική συσκευή τις «φωνές» των φυτών. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ένα βλαστάρι κριθαριού «φωνάζει» όταν το βουτήξουμε μέσα σε νερό πολύ ζεστό. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι τα φυτά έχουν νευρικό σύστημα και αισθητήρια όργανα, ανάλογα με εκείνα των ανώτερων Ζωικών οργανισμών.
Άλλωστε ίσως έχουμε ακούσει γεωργούς να λένε ότι «ακούνε» τις φωνές των φυτών, και το χυμό που τρέχει μέσα τους – κάτι τέτοιο έγραφαν τα παλιά αναγνωστικά βιβλία.
Τέλος να πούμε ότι ακόμη και τα κομμένα άνθη αντιδρούν ανάλογα – όσο είναι τρυφερά – στον ανθρώπινο μαγνητισμό. Αν το άτομο που τάχει τα καλοδέχτηκε τότε διατηρούνται περισσότερο τρυφερά, αν τα πήρε με άρνηση, ή αδιάφορα, τότε μαραίνονται πιο γρήγορα.
Ακόμη και στη μακρινή αρχαιότητα ο Εμπεδοκλής, ο Αριστοτέλης και άλλοι πίστευαν ότι τα φυτά έχουν ψυχή.
πηγή: koutouzis.gr
Αυτά να τα βλέπουν οι φανατικοί χορτοφάγοι. Παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι πρόγονοι μας.
Τα πλάσματα της φύσης δεν μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε ρατσιστικά. Όποιος θέλει να μην τρώει ΚΑΝΕΝΑ ζωντανό οργανισμό, δεν έχει παρά να ανέβει στα ανώτερα επίπεδα πνευματικής εξέλιξης όπου δεν θα χρειάζεται καμία τροφή. Και τότε ίσως ανεβαίνοντας συλλογικά σε τέτοια επίπεδα ο άνθρωπος να μπορέσει να συμπαρασύρει και όλο το υπόλοιπο βασίλειο ανακύκλωσης.
Πηγή:www.allnewz.gr
Είναι αναμφισβήτητο ότι το περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου μας είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και πνευματική μας ισορροπία. Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι αρκετοί από εσάς έχετε ξοδέψει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για την διασφάλιση αυτής της ισορροπίας, είτε αυτή αφορά την οικία σας ή το εργασιακό σας περιβάλλον.
Βάλτε, όχι απλά φυτά στο χώρο σας, αλλά όπλα υπέρ της υγείας σας, με κόστος όσο ένας καφές. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε το πιο κατάλληλο φυτό για το χώρο σας και να προμηθευτείτε.
Επικίνδυνες χημικές ενώσεις
Ο ανθρωπινός οργανισμός επιβαρύνεται με χημικές ενώσεις που εκλύονται και διαχέονται στον αέρα από τα έπιπλα, τα χάλια, τα υφάσματα, τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, τον καπνό του τσιγάρου, καθώς και αλλά αντικείμενα ευρείας χρήσης που βρίσκονται γύρω μας. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες για το σύνδρομο του «άρρωστου κτιρίου», που συνδέεται με μεγάλης διάρκειας πονοκέφαλους, μόνιμη κόπωση, επίμονες ενοχλήσεις στα μάτια και στο λαιμό, αλλά και με συχνά αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΝASA (Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος της HΠΑ), τα αποτελέσματα της όποιας γνωστοποιήθηκαν το 1989, αποδεδείχθηκε ότι κάποια φυτά απορροφούν τη φορμαλδεΰδη μια επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσία που εκλύεται από κόντρα πλακέ, πλαστικές ουσίες, υφάσματα και βερνίκια. Οι έρευνες συνεχίστηκαν σχετικά με τη δυνατότητα των φυτών να απορροφούν και άλλες χημικές ουσίες, όπως το βενζόλιο (από βαφές , τον καπνό του τσιγάρου και τους εκτυπωτές), το τολουόλιο (από χρώματα και κόλλες), το τριχλωροαιθυλένιο (από εκτυπωτές και τα μελανιά τους), την αμμωνία (από προϊόντα καθαρισμού), το ξυλένιο (από οθόνες) κ.α.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως το χλωροφόρο εξαλείφει τη φορμαλδεΰδη, το ξυλένιο και το τολουόλιο. Η σανσεβιέρια «ειδικεύεται» στο βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ το σπαθίφυλλο δεν αρκείται μονό σε αυτές τις ουσίες, αλλά απορρόφα επίσης την αμμωνία, την ακετόνη και άλλες. Για να μειώσουμε, κατά το δυνατόν, τη βλαβερή επίδραση αυτών των ουσιών, μπορούμε να προσθέσουμε στους χώρους όπου ζούμε, φυτά εσωτερικού χώρου τα όποια «τρέφονται» με αυτές.
Φυτά με φυσικά φίλτρα
*Φτέρη (Νephrolepis exaltata)
Με απαιτήσεις μονό ως προς το νερό και το έμμεσο φως, η φτέρη προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που μας ζητεί. Αποτελεσματική στην αποκομιδή τοξινών , όπως φορμαλδεΰδη, το ξυλένιο και το τολουόλιο, είναι ένα από τα χρησιμότερα φυτά για τον καθαρισμό του αέρα σε σπίτια και γραφεία. Δεν είναι τοξική , σε αντίθεση με πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, για αυτό μπορεί να συνυπάρξει με κατοικίδια και νήπια. Ιδιαιτέρα ανθεκτική, δεν έχει απαιτήσεις, έκτος από την υψηλή υγρασία που είναι καταγεγραμμένη στο τροπικό DNA της.
Χρήσιμα και πρακτικά
Θέση: Οπουδήποτε, αρκεί να έχει αρκετή υγρασία. Δεν την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας (π.χ. καλοριφέρ)
Φωτισμός: Προσαρμόζεται και σε χαμηλό φωτισμό, αν και το ιδανικό για αυτήν είναι το άφθονο φλιταρισμένο ηλιακό φως. Σε εσωτερικούς χώρους επιλεγούμε σκιερό μέρος.
Θερμοκρασία: Μεταξύ 14 -24 °C. Αντέχει και σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, γι’αυτό και σε περιοχές όπου ο χειμώνας δεν είναι βαρύς μπορούμε να τη διατηρούμε μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους.
Πότισμα: Φθινόπωρο και χειμώνα ποτίζουμε κάθε 10 ημέρες, άνοιξη και καλοκαίρι 1-2 φορές την εβδομάδα. Μερικές φορές την εβδομάδα ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της
Λίπανση: Υγρό πλήρες λίπασμα (π.χ. τύπου 10-10-10) στο ήμισυ της προτεινομένης δόσης, μια φορά το μήνα, άνοιξη και καλοκαίρι
Μεταφύτευση: Σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα, κάθε 2-3 χρόνια, την άνοιξη. Πριν από τη μεταφύτευση ποτίζουμε καλά.
Κόστος: 4 ευρώ το ύψος 30 εκ.
*Πόθος (Εpipremnum aureum)
Είναι τόσο όμορφα τα ατάκτως φυόμενα φύλλα του, που κάποτε θεωρήθηκε προκλητικό έως βλάσφημο. Κανείς γνώριζε, όμως , τότε πόσο καλό κάνει στην υγεία αυτών που το διαθέτουν. Είναι από τα αποτελεσματικότερα φυτά παγκοσμίως για την απορρόφηση της φορμαλδεΰδης, καθώς και άλλων βλαβερών ουσιών , όπως το ξυλένιο και το βενζόλιο.
Χρήσιμα και πρακτικά
Θέση: Τοποθετείται σε οποιαδήποτε χώρο με φυσικό ή τεχνητό φως.
Φωτισμός: Δεν θέλει άμεσο φως, αλλά σημεία αρκετά φωτεινά. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα ατονήσουν οι χρωματισμού στα φύλλα του.
Θερμοκρασία: Προσαρμόζεται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών από 12 -30 °C
Πότισμα: Όταν στεγνώσει το χώμα. Φθινόπωρο και χειμώνα ποτίζουμε κάθε 10 ημέρες, άνοιξη και καλοκαίρι μια φορά την εβδομάδα.
Λίπανση: Μια φορά την άνοιξη και μια το φθινόπωρο με ισορροπημένο λίπασμα σε υγρή μορφή τύπου 10-10-10 ή 20-20-20. Τα νέα φυτά δεν πρέπει να λιπαίνονται τους πρώτους 6 μήνες.
Μεταφύτευση: Κάθε 2-3 χρόνια, την άνοιξη, όταν οι ρίζες αρχίσουν να βγαίνουν από τις τρύπες της γλάστρας.
Κόστος: 5 ευρώ το φυτό ύψους 40 εκ.
*Χλωρόφυλλο (chlorophytum comosum)
Το χλωρόφυτο είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου. Όταν το προμηθευτούμε, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα νεαρό φυτό με απλή θυσανωτή μορφή. Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει, καθώς κατά το καλοκαίρι θα αρχίσουν να εκφύονται μακρινοί μίσχοι μήκους έως 70 εκ., που φέρουν κατά μήκος τους μικρά λευκά άνθη και στο άκρο τους θα αναπτύσσονται μικρά φυτά, πανομοιότυπα με το μητρικό, μεγάλο φυτά. Ένα από τα πρώτα φυτά που μελετήθηκαν από την NASA και αποδεδείχθηκε ότι έχει πολύ καλές « επιδόσεις» στην εξάλειψη της φορμαλδεΰδης, του ξυλένιου και του τουλολίου.
Χρήσιμα και πρακτικά
Θέση: Δεν την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να το μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο.
Φωτισμός: Κοντά σε φωτεινό παράθυρο, με την προϋπόθεση να μη δέχεται απευθείας το φως του ηλίου (π.χ. πίσω από την κουρτίνα)
Θερμοκρασία: Από 18 -25 °C. Αντέχει όμως έως και τους 5 °C.
Πότισμα: Όταν στεγνώσει το χώμα. Φθινόπωρο και χειμώνα ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα, άνοιξη και καλοκαίρι μια 2-3 την εβδομάδα.
Λίπανση: Το καλοκαίρι 10-10-10 κάθε 15 ημέρες.
Μεταφύτευση: Κάθε 2-3 χρόνια, την άνοιξη, όταν οι ρίζες αρχίσουν να εξέχουν από τη βάση, σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα.
Τιμή: 3,5 ευρώ το φυτό ύψους 15 εκ.
Άλλα φυτικά είδη
Δράκαινα (Dracaena marginata)
Φορμαλδεΰδη, Βενζόλιο, Τριχλωροαιθυλένιο
Σανσεβιέρια (Sanseviera trifasciata)
Φορμαλδεΰδη, Ξυλένιο, Τολουόλιο, Βενζόλιο
Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum sp.)
Βενζόλιο, Φορμαλδεΰδη, Τριχλωροαιθυλένιο, αμμωνία
Ορχιδέα (φαλαινόψις)
Ξυλένιο, Τολουόλιο
Διασφαλίστε μια ασπίδα στο περιβάλλον του σπιτιού σας βάζοντας μερικά από αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν θα κάνετε καλό μονό σε αυτά που θα μεγαλώνουν ομαλά στο χώρο σας αλλά και αυτά με την σειρά τους θα σας προστατέψουν από οτιδήποτε μπορεί να σας επηρεάζει χωρίς εσείς να το αντιλαμβάνεστε.
Μαρία Σκέντερ
ΠΗΓΗ:savoirville.gr
Ο Μαϊντανός είναι σημαντικός για τα μάτια σας και χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις και παράλληλα να βελτιώσει την όρασης σας. Όχι μόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φοβερό βότανο στη μαγειρική στα αγαπημένα σας πιάτα στο σπίτι αλλά μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας, πολύ καλά.
Τρώγοντας Μαϊντανό τακτικά βοηθάτε το σώμα σας να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται για να αναπτύξετε τη δική σας «αετίσια όραση» και να βλέπετε καλύτερα από ό, τι πριν. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, κερατίνη και σίδηρο, ενώ εργάζεται επίσης ως αντισπασμωδικό, αντισηπτικό, και φυσικό αποτοξινωτικό.
Ο Μαϊντανός φέρει ένα καλό ποσό του φυλλικού οξέος το οποίο είναι σημαντικό για τις γυναίκες που είναι έγκυες. Αυτό το φοβερό θεραπευτικό βότανο χρησιμοποιείται από τις γυναίκες για τη ρύθμιση εμμήνου κύκλου τους και να μειώσουν τον πόνο. Ο Μαϊντανός συνιστάται επίσης για ανθρώπους που αγωνίζονται να κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως τα άτομα με διαβήτη.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τα φύλλα, ενώ είναι ακόμη νωπά. Μπορείτε να τα προσθέσετε στη μαγειρική σας, τη σαλάτα, ολόκληρα ή το χυμό τους.
Εκτελέστε αυτή τη συνταγή για τη θεραπεία της όρασης σας.
1. Πάρτε 1 ματσάκι μαϊντανό, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και στη συνέχεια ανακατέψτε το με το αγαπημένο σας γιαούρτι.
2. Φάτε το μίγμα κατά την διάρκεια της ημέρας.
3. Κάνετε αυτό μία φορά την ημέρα για έναν μήνα.
4. Την 30η ημέρα, κάνετε το ίδιο μείγμα, αλλά προσθέστε νωπά βλαστάρια τσουκνίδας.
5. Συνεχίστε αυτό το νέο μείγμα από σπανάκι, τσουκνίδα, και το γιαούρτι για 30 ακόμη ημέρες.
6. Μετά από δύο μήνες, θα αισθάνεστε την όρασή σας πολύ πιο καθαρή. Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν ότι η όρασή τους βελτιώθηκε κατά 2 βαθμούς.
Συνταγές Χυμού για συγκεκριμένες παθήσεις των ματιών
Νόσος του Best ή αλλιώς Vitelliform δυστροφία της ωχράς κηλίδας.
Μαϊντανός, το τζίντζερ, πράσα, το σκόρδο, τα παντζάρια, το σέλινο, τα μήλα, σπανάκι, καρότα, λάχανο, λεμόνι, βατόμουρα, σταφύλια, φύτρα από σιτάρι όχι πολύ πράσινα.
Ο φακός: Καταρράκτης, επιπεφυκίτιδα
Μαϊντανός, καρότο, σέλινο, σπανάκι, αντίδια, βατόμουρο, μήλο
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Μαϊντανός, το τζίντζερ, αγκινάρες Ιερουσαλήμ ( Βολβός με κονδύλους καφέ χρώματος, γλυκιά γεύση και τραγανή υφή. Η γεύση θυμίζει αυτήν της αγκινάρας αλλά είναι πιο γλυκιά. Η λευκή σάρκα του μοιάζει με του καρυδιού και αποτελεί πηγή σιδήρου.), σπανάκι, σπαράγγια, σκόρδο, τα πράσα, τα τεύτλα, κολοκύθα, το σέλινο, τα καρότα, το λάχανο, τα σμέουρα πράσινα, (όχι πάρα πολύ καρπό)
Floaters (Μυοψίες - Φωτοψίες)
Μαϊντανός, παστινάκη (ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και το μαϊντανό ) , σέλινο, σκόρδο, παντζάρια, καρότα, μήλα, βατόμουρα (όχι πάρα πολύ καρπό).
Γλαυκώμα
Μαϊντανός, σέλινο, αγγούρι, καρότο, ραπανάκι, σμέουρα, λάχανο, μαϊντανό, γογγύλια ή Ρέβες, παντζάρια, μήλο, δαμάσκηνα (όχι πάρα πολύ τα φρούτα).
Lattice Degeneration (Αποκόλληση του Αμφιβληστροειδούς )
Μαϊντανός, τζίντζερ, πράσα, τα καρότα, το σπανάκι, τα μήλα, το σκόρδο, το λάχανο, τα παντζάρια, σέλινο, τα σταφύλια, φύτρα από σιτάρι, το λεμόνι, τα σμέουρα, πράσινα - (όχι πάρα πολύ καρπό).
Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Μπρόκολο, σμέουρα, τα μήλα, πράσινες και κόκκινες πιπέριες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Οπτικού νεύρου: οπτική νευρίτιδα και οπτική νευροπάθεια Leber
Μαϊντανός, Τζίντζερ, παντζάρια, λάχανο, αντίδι, τα μούρα, τα καρότα, φύτρα από σιτάρι, πράσινα.
Μετάφραση από τον Ζάχο Σκαφίδα.
Μάθε τις θεραπευτικές ιδιότητες κάθε βοτάνου μέσα από έναν εύχρηστο αλφαβητικό κατάλογο των βοτάνων της ελληνικής φύσης
Α
Αγγελική – για τόνωση, φλέγμα, σπασμούς, φουσκώματα, τυμπανισμό, ρευματισμούς, αρθρίτιδα
Αγριμόνιο – για πονόλαιμο, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα, άφθες, πληγές, μυκητιάσεις, τραύματα, ημικρανίες, διάρροια
Αλόη – για διαβήτη, τραύματα, αντισηψία, έκζεμα, έγκαυμα, τόνωση
Αμαμελίδα – για κιρσούς, αιμορραγίες, αντισηψία, πονοκεφάλους, δερματίτιδες, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα
Αψιθιά ή Αρτεμισία – για διαβήτη, ακανόνιστη έμμηνος ρύση, εμετούς
Β
Βασιλικός – για πονοκεφάλους, νεύρα, άφθες, σπασμούς, στομαχόπονο
Βαλεριάνα – για ηρεμιστικό, αυπνίες, νεύρα
Βάλσαμο ή Σπαθόχορτο – για τραύματα, αντισηψία, πόνους, αυπνίες, φλεγμονές, ηρεμιστικό
Γ
Γαϊδουράγκαθο – για κίρρωση του ήπατος, αποτοξίνωση του συκωτιού
Γαρύφαλλο – για πονόδοντο, δυσπεψία, απολύμανση, ναυτία, αντισηψία
Γλυκάνισος – για κολικούς, χωνευτικό, αδυνάτισμα, κοιλιακά άλγη, αέρια
Γλυκόριζα – για φλεγμονές
Δ
Δάφνη – για συνάχι, πυρετό, φουσκώματα, βρογχίτιδα, αντισηπτικό, άλατα, ορεκτικό, ρευματισμούς
Δενδρολίβανο – για χοληστερίνη, πονόδοντος, τονωτικό, τριχόπτωση, πιτυρίδα
Δίκταμο – για συνάχι, γρίπη, ρευματισμούς, πονοκεφάλους, πεπτικό, επούλωση τραυμάτων, μώλωπες
Δυόσμος – για στομαχικούς πόνους, ταχυπαλμίες, σπασμούς, αυπνίες, ναυτία, ημικρανίες, τρέμουλο
Ε
Ευκάλυπτος – για άσθμα, αναπνευστικά, έρπη χειλιών, αντισηψία, βήχα, φλεγμονές, ψείρες κεφαλής, εξανθήματα (καλόγερους, σπυριά)
Ελαιόλαδο – για δερματικούς ερεθισμούς, σύγκαμα, ουλίτιδα, ωτίτιδα, τριχωτό της κεφαλής
Ζ
Ζαμπούκος – για φλέγματα, εφίδρωση, καταρροή, συνάχι, γρίπη, κρύωμα, πονόδοντο, αμυγδαλίτιδα, διουρητικό
Θ
Θρούμπι – για χώνεψη, εντερικά παράσιτα, τυμπανισμό, φούσκωμα
Θυμάρι – για αντισηψία, πυρετό, δερματικές λοιμώξεις, πεπτικό, τόνωση, νευρικές συσπάσεις εντέρων και στομάχου
Ι
Ιβίσκος – για πεπτικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, αυξημένα λιπίδια
Ιτιά – για αντισηψία, πόνους, ρευματισμούς, συνάχι, κρύωμα
Κ
Καλαμπόκι (φούντες φυτού) – για ουρικό οξύ, προστάτη, πέτρες νεφρών, κύστη χολής
Καλέντουλα – για δερματικούς ερεθισμούς, έκζεμα, ακμή, εγκαύματα
Κανέλα – για σπασμούς, αντισηψία, αντιβακτηριδιακό, παράσιτα εντέρου, μύκητες
Κάρδαμο (ή κακουλέ) – για λεύκανση δέρματος, τόνωση οργανισμού
Κόλιανδρος – για πόνους, αδυνάτισμα, τόνωση, άγχος, πονοκεφάλους, κρύωμα, ημικρανίες, αρθριτικά, μυικούς πόνους
Κύμινο – για δυσπεψία, χιονίστρες
Κυπαρισσάκι – για πέτρες νεφρών, διαβήτη, προστάτη, κυστίτιδα
Λ
Λάβδανο – για φλέγματα, καταρροή, αυπνίες, πονόδοντο
Λεβάντα – για καρδιά, αυπνίες, γενικούς πόνους, ίλλιγο
Λεμόνι – για αδυνάτισμα, λεύκανση δέρματος, αντισηψία
Λιναρόσπορος – για πέτρες χολής, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες
Λουΐζα – για δυσκοιλιότητα, αδυνάτισμα, τυμπανισμό
Λυκίσκος – για διαβήτη, χοληστερίνη, νεύρα, αυπνίες
Μ
Μαϊντανός – για διουρητικό, κυτταρίτιδα, φλεγμονές, πόνους, τσιμπήματα εντόμων, λεύκανση δέρματος
Μαντζουράνα – για στομαχικούς πόνους, τυμπανισμό, αυπνίες, κοιλόπονους
Μάραθος – για αδυνάτισμα, πέτρες στα νεφρά
Μαστίχα Χίου – για στομαχόπονο, έλκος, διαβήτη, χοληστερίνη, διουρητικό
Μελισσόχορτο – για αυπνίες, υπέρταση, ουρικό οξύ, ταχυκαρδίες
Μέντα – για αντισηψία, πονόλαιμο, χώνεψη, συνάχι, ξερόβηχα, γρίπη, κακοσμία στόματος
Μολόχα – για πονόλαιμο, βήχα, άσθμα, γαστρίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα
Π
Παπαρουνόσπορος – για βήχα, αυπνίες, σπασμούς, νεύρα
Πασιφλώρα – για αυπνίες, νεύρα, άγχος
Ρ
Ρίγανη – για δυσκοιλιότητα, πεπτικά προβλήματα, βρογχίτιδα, κόπωση
Σ
Σαλέπι – για βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, γρίπη
Σέλινο – για αδυνάτισμα, καρδιά, συκώτι, νεφρούς
Σκόρδο – για αντισηψία, μολύνσεις, παράσιτα εντέρων, χώνεψη, χοληστερίνη, υπέρταση, φλεγμονές, ρευματισμούς
Τ
Τίλιο – για ημικρανίες, ίλιγγο, ζαλάδες, αυπνίες, συνάχι, δυσπεψία, αρθριτικά
Τσουκνίδα – για τραύματα, άγχος, κόπωση, διουρητικό, καθαρτικό
Τζίνσενγκ – για κόπωση, τόνωση
Φ
Φασκόμηλο – για τόνωση, διαβήτη, εύκολη πέψη, πρόωρη εμμηνόπαυση, μυικούς πόνους, υπερβολική εφίδρωση
Φύλλα Αλεξάνδρειας – για δυσκοιλιότητα
Χ
Χαμομήλι – για αυπνίες, πονοκεφάλους, πονόδοντο, νευρώσεις, συνάχι, αντισηψία, καθαρισμό δέρματος, φλεγμονές βλεφάρων
Πηγή: www.alexiptoto.com
Η ποιότητα του μας τοποθετεί μέσα στην ροή του εσωτερικού μας φωτός, ανοίγει τον έναν μετά τον άλλον φωτεινό δρόμο της ψυχής μας αφαιρώντας την στασιμότητα, μας ενεργοποιεί και μας κινητοποιεί να μπούμε μέσα στην ροή της ζωής μας.
Άνοιγμα καρδιάς μέσα από αγνή αγάπη, αθωότητα, ισορροπία στην δεκτικότητα, στην δοτικότητα, στο δούνε και λαβείν.
Το λευκό τριαντάφυλλο γλυκαίνει, μαλακώνει και αρωματίζει τον εσωτερικό μας κόσμο, γεμίζοντας την καρδιά μας αγάπη, ευφορία και πληρότητα.
Είναι η ανθοϊαση που μας συνδέει με την δόνηση της Χριστικής ενέργειας.
Βοηθά τους ανθρώπους που αισθάνονται μοναξιά και αναζητούν τον(την) σύντροφο της ζωής τους να ξεμπλοκάρουν όποιες αρνητικότητες, ενέργειες και προγράμματα τους περιορίζουν και τους κρατούν μακριά από την συντροφικότητα.
Χιλιάδες χρόνια πίσω το λευκό τριαντάφυλλο συμβολίζει τον γάμο μέσα από αγνότητα και καθαρότητα. Έτσι και τώρα καθοδηγεί τους ανθρώπους προς την ιερή ένωση καρδιάς με αγάπη και ψυχική πληρότητα.
Βάϊος Κουγιούτας
Αναγέννηση σώματος και ψυχής
Ενεργειακός θεραπευτής σύμβουλος ψυχικής υγείας
της μεθόδου Thetahealing
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
τηλ: 6987788908
anagennisipsixis.wordpress.com
Η ανθοϊαση του δεντρολίβανου δημιουργήθηκε στην Πάρο 21/3/2015 στην ισημερία, μια πολλή δυνατή ημέρα για ένα αρχέγονο φυτό. Τα άνθη του είναι μωβ πολύ όμορφα, λεπτεπίλεπτα, πολύ μικρά κρινάκια που ενώ δείχνουν ευαίσθητα είναι απίστευτα δυνατά.
Διεισδύει με απόλυτη προστασία πολύ βαθιά στην ρίζα, ανασύροντας τα θέματα εκείνα που είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε, να καθαρίσουμε και να θεραπεύσουμε. Σπάει χρόνια αποστήματα πολύ καλά κρυμμένα που κρατούν την ψυχή μας βαθιά πληγωμένη και τραυματισμένη από το παρελθόν.
Διαλύει και απομακρύνει υπόγειες, αρνητικές, εσωτερικές και εξωτερικές ενέργειες, καθώς και όλες τις ψεύτικες συμπεριφορές που εμποδίζουν την εξέλιξή μας. Μας συνδέει με την πληρότητα και το σημείο ολοκλήρωσης του εαυτού μας, αφαιρώντας τις πλάνες και τις προσδοκίες που μας οδηγούν σε ελλείψεις και ανεπάρκεια μέσα στην ζωή μας.
Ψυχική κάθαρση και εσωτερική αναγέννηση.
Συντονισμός με το: Όλα όσα Έχω και το Όλα όσα Είμαι.
Από την αρχαιότητα ο ρόλος του είναι προστατευτικός σε πολλά επίπεδα. Καθημερινά μπορούμε να το καίμε στον χώρο μας γιατί μας προσφέρει μέγιστη προστασία και κάθαρση, σε συνδυασμό με το φασκόμηλο και το λιβάνι.
Παναγιώτα Τζιτζίκου
Αναγέννηση σώματος & ψυχής
Ενεργειακή & Ψυχική Συμβουλευτική
Σύμβουλος της Μεθόδου Thetahealing
Τηλ: 6972499214
Email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.anagennisipsixis.wordpress.com
Συμβολίζει την αιωνιότητα και το άφθαρτο.
Το άθάνατο της ψυχής!!!
Λέγεται πως συντρόφευε την Παναγία στο μοναχικό της ταξίδι απο τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο και πως απο σεβασμό στη χάρη της άνοιγε δίπλα της, σε κάθε στάση και έκλεινε πάλι για να ακολουθήσει τα βήματά της μεσα στην έρημο κάθε φορά που εκείνη συνέχιζε το δρόμο της.
Η Παναγία το ευλόγισε να μην πεθάνει ποτέ.
Το ρόδο της Ιεριχούς έγινε η σημαία των σταυροφόρων και πριν απο κάθε του εκστρατεία το άνοιγαν και του ζητούσαν να τους προστατέψει και να τους φέρει καλοτυχία, νίκη, εκπλήρωση.
Το ρόδο έγινε σύμβολο καλοτυχίας και ευχών.
Το άνοιγμά του είναι ανοιγμα σε ότιδήποτε στο όνομα που το ανοίξεις.
Στη Γερμανία είναι πολύ γνωστό ως δώρο αγάπης σε κάθε ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί.
Το βάζουν κάτω απο το κρεβάτι της γυναίκας που πρόκειται να γίνει μητέρα για να έχει εύκολο τοκετό και όταν το βρέφος γεννηθεί το ανοίγουν στο όνομά του για να έχει υγεία, μακροζωία και καλή τύχη.
Το ρόδο αυτό είναι μια κληρονομιά που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή. Κάθε του άνοιγμα είναι μία νέα αρχή σε κάτι καινούριο.
Ανοιχτό είναι ενας εξαιρετικός ιονιστής
Ήρθε σε σένα με αγάπη για να σου΄φέρει με αγάπη ότι του ζητήσεις.
Το φυτό αυτό δεν χαλάει, δεν μαραίνεται και δεν φυτεύεται. Έρχεται κλειστό και εσείς θα πρέπει να το βάλετε μέσα σε ένα πιάτο με νεράκι. Εκείνο σε λίγο θα αρχίσει να ανοίγει και να απλώνεται. ΄Στο άνοιγμά του κάντε την ευχή σας και κρατήστε το ανοιχτό για 21 ημέρες. Η ευχή σας θα πραγματοποιηθεί.
Να θυμάστε να του παρέχετε μόνο αγάπη και λίγο νεράκι καθημερινά.
Μετά απο 21 ημέρες βγάλτε το απο το πιάτο και εκείνο θα κλεισει και πάλι μόνο του. Αφήστε το κλειστό για τουλάχιστον ένα 24ωρο και στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε είτε να το αφήσετε εκτός νερού κλειστό ή να το βάλετε και πάλι σε πιάτο με νερό για να ανοίξει ξανά. Το φυτό αυτό ανοίγει μέσα στο νερό και κλείνει έξω απο αυτό. Δεν χαλάει και δεν μαραίνεται.
Πηγή: www.kismet-shop.gr
Η ρίγανη είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά της μεσογειακής κουζίνας όπου χρησιμοποιείται για το άρωμα αλλά και για την γεύση που δίνει στο εκάστοτε φαγητό και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Παλιά θεωρούταν σαν το χόρτο που προφύλασσε από τα κακά πνεύματα και από την μαγεία. Το αναφέρουμε γιατί η ρίγανη εκτός από άγρια στους αγρούς μπορεί να καλλιεργηθεί στο σπίτι σε γλάστρες αλλά και στον κήπο μας για προσωπική μας χρήση αλλά και για εμπορική.
Η ρίγανη ( Origanum vulgare) είναι ένα αρωματικό ποώδες, πολυετές, και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας και ανήκει στην οικογένεια Lamiacae. Το φυτό είναι σχετικά χαμηλό σε ύψος 20-80 εκ. και τα φύλλα του είναι μικρά με μέγεθος 1-4 εκ. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και λόγω των μικρών του απαιτήσεων σε νερό και θρεπτικά χαρακτηριστικά μπορεί να παραχθεί και σε ξερά και πετρώδη εδάφη. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μωβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο ανάλογα την περιοχή που αναπτύσσεται.
Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη.
Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Αναπτύσσεται σε ένα σχετικά μεγάλο εύρος θερμοκρασιών από 4 έως 33 °C όμως οι άριστες συνθήκες για να αναπτυχθεί είναι 16-23°C. Αυτό το μεγάλο εύρος αντοχής της ρίγανης οφείλεται στο πολύ καλά ανεπτυγμένο ριζικό της σύστημα που επιτρέπει στην ρίγανη να επιβιώνει σε ακραίες θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται και σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια όπως και σε σκιά.
Όμως για να είναι καλύτερης ποιότητας η ρί
γανη δηλαδή για να έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο χρειάζεται καλή ηλιοφάνεια. Συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Δεν είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, με τη λίπανση να εφαρμόζεται στο τέλος φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα.
Ο συνδυασμός των βασικών στοιχείων με επάρκεια ιχνοστοιχείων (πλήρης ισόρροπος λίπανση) δίνει πολύ καλύτερη παραγωγή. Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι ωφέλιμα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα. Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ή με παραφυάδες και διαίρεση φυτών που λαμβάνονται από παλιές φυτείες. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιασθεί με μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται τόσο το φθινόπωρο, όσο και την άνοιξη.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και κυρίως η καρβακρόλη είναι αυτό στο οποίο αποδίδονται οι παρακάτω βιολογικές δράσεις: αντιαθηροσκληροτική, αλλεργιογόνος, αναισθητική, αντιαλτσχάιμερ, αντιδιουριτική, αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική, αντισπασμοδική, εντεροχαλαρωτική, αρωματική, μυκητοκτόνος, νηματοδοκτόνος, αντιρευματική κ.α.
Η ρίγανη έχει τονωτικές, χωνευτικές, αντιβηχικές ιδιότητες. Κατέχει σημαντική θέση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, αρωματοποιία- αρωματοθεραπεία, βιομηχανία καλλυντικών σαν αντιοξειδωτικό ή συντηρητικό.
ΠΗΓΗ: www.okipakosmou.wordpress.com
We have 146 guests and no members online