Άρθρα
Χορεύον σώμα και αναδυόμενες αλλαγές Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala
Η χοροθεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ατόμου στον τομέα της εκφραστικής συμπεριφοράς. Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται οι τρόποι με τους οποίους ο συμμετέχων επικοινωνεί. Αυτό που κάνει ή δεν κάνει, καθώς επίσης και τις σχεδιασμένες ή μη σχεδιασμένες επιδράσεις του πάνω στο περιβάλλον. Η αλλαγή επέρχεται άμεσα στον τομέα της εκφραστικής κίνησης. Ο συμμετέχων υποκινείται να «βγάλει προς τα έξω» μεγαλύτερη κινητική συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι έχει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές για αντίδραση, συναναστροφή και δημιουργία.
Η χοροθεραπεία προσφέρει ένα δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση των περιοριστικών συνηθειών, όπως αυτές εκδηλώνονται στη στάση του σώματος, στα καθημερινά «πεζά» πρότυπα κινήσεων και στις εκφραστικές χειρονομίες, καθιστώντας το ασυνείδητο, συνειδητό. Επιτρέπει στον άνθρωπο να κατανοήσει τις αυθεντικές ποιότητες του βαθύτερου πυρήνα της ύπαρξής του και να εναρμονιστεί με αυτές.
Οι απελευθερωτικές διαδικασίες της χοροκινητικής έκφρασης, καλλιεργούν καινούργιες δυνατότητες ύπαρξης, εξέλιξης, επικοινωνίας και μάθησης, οι οποίες γεμίζουν τους συμμετέχοντες με ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία.
Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από την χοροθεραπεία;
Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
Μείωση του άγχους
Πρόληψη, ρύθμιση και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
Ευκαμψία
Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα, κατανόησης του τί θέλω, ποιές είναι οι προκλήσεις και ποιά τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
Συνέντευξη της Λήδας Shantala για το shantom, τη γιόγκα, τον ινδικό χορό και τη χοροθεραπεία: http://youtu.be/EgAEKJB2CeA
ΛήδαShantala
Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ess Lettres Paris III Sorbonne), χορογράφος, χοροθεραπεύτρια GDTR Sr, καθηγήτρια Ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, Γιόγκα, Διαλογισμού, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.
Δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών «Shantom» ο οποίος διακρίνεται από μία πληθώρα δραστηριοτήτων: Μαθήματα (Γιόγκα, Pilates, Χορού, Πολεμικών Τεχνών, Εναλλακτικών θεραπειών), επιμορφωτικά Σεμινάρια, Ημερίδες, Παραστάσεις κλπ.
Ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με πλούσιο έργο στην εναλλακτική δημιουργική έκφραση, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό του χαρακτήρα.
Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής ΄Ερευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της Ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinayia Sudha».
Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους, για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη χοροθεραπευτική τέχνη ίασης «Μombwiri». Το 1983 ταξίδεψε για 2 χρόνια, στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης).
Στην Ελλάδα, από το 1987 διδάσκει, πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στο δημιούργημά της, τον πολυχώρο πολιμού και τεχνών, Shantom.