YperNoisis

YPERNOISIS
A+ A A-

Άρθρα

Thai massage

Το Ταϋλανδέζικο μασάζ γίνεται χωρίς την χρήση λαδιών ή άλλων βοηθημάτων, με τον δέκτη να φοράει άνετα, κατά προτίμηση βαμβακερά ρούχα. Οι περισσότερες τεχνικές εφαρμόζονται με τον δέκτη να βρίσκεται ξαπλωμένος πάνω σε στρωματάκι στο πάτωμα (είτε μπρούμυτα, είτε ανάσκελα είτε στο πλάι) ενώ σε κάποιες τεχνικές ο δέκτης βρίσκεται σε καθιστή θέση και πάλι στο πάτωμα.

Το Ταϋλανδέζικο μασάζ αποτελείται από πιέσεις σε ειδικά σημεία του σώματος για την απελευθέρωση και ενίσχυση της ροής της ενέργειας των εσωτερικών μας οργάνων και από ήπιες διατάσεις για να χαλαρώσει το σώμα και να υποχωρήσουν οι εντάσεις και οι πόνοι. Το Ταϋλανδέζικο μασάζ είναι ολιστικό, δηλαδή στηρίζεται στις παραδοσιακές θεραπευτικές θεωρίες της Ανατολής και ως εκ τούτου χειρίζεται σε κάθε συνεδρία ολόκληρο το σώμα από τα δάχτυλα των ποδιών έως την κορώνα της κεφαλής, αντιμετωπίζοντας το σώμα ως ένα ενιαίο σύνολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και την ψυχή του ανθρώπου.

Εκτός των όποιων ειδικότερων επιδράσεων, γενικά με το Ταϋλανδέζικο μασάζ πετυχαίνουμε τα εξής:

  • Χαλαρώνουμε από την νευρική ένταση, την κούραση και τις μυικές κράμπες
  • Δίνουμε τόνο και ευλυγισία στους τένοντες, τους μύες και τις αρθρώσεις μας
  • Διεγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τις αποτοξινωτικές λειτουργίες του σώματος
  • Βελτιώνουμε την γενική φυσική μας κατάσταση αποκτώντας μακροζωία

    ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΤΑΫΛΑΝΔΕΖΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ

    thai Massage1Ταϋλανδέζικο μασάζ”, ακούγοντας αυτές τις λέξεις στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων θα έρθει η κακόφημη νύχτα της Μπανγκόγκ και οι διάφορες αίθουσες μασάζ που παρέχουν υπηρεσίες τελείως διαφορετικές από αυθεντικό μασάζ.. Το Ταϋλανδέζικο μασάζ δυστυχώς πάσχει από αυτή τη φήμη μιας και ελάχιστοι επισκέπτες καταφτάνουν στην Ταϊλάνδη γνωρίζοντας ότι το “Παραδοσιακό μασάζ” είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την κακώς κεκαλυμμένη πορνεία που συναντάται στις διάφορες αίθουσες μασάζ της Μπανγκόκ. Το “Παραδοσιακό μασάζ” ή “Αρχαίο μασάζ” έχει μια μακρά θεραπευτική ιστορία. Αν κάποιος ακολουθήσει τα ίχνη της ιστορίας των τεχνικών του θεραπευτικού μασάζ που εφαρμόζεται στην Ταϊλάνδη, θα ανακαλύψει ότι η καταγωγή του Ταϋλανδέζικο μασάζ πρέπει να αποδοθεί στην Ινδία και όχι στην Ταϊλάνδη. Ο θρυλικός ιδρυτής αυτής της τέχνης θεωρείται πως είναι ένας γιατρός από την βόρειο Ινδία. Γνωστός ως Jivaka Kumar Bhaccha ήταν ένας σύγχρονος του Βούδα και προσωπικός γιατρός του βασιλιά  Bimbisara πάνω από 2.500 χρόνια πριν.

    Ο Jivaka Kumar Bhaccha ήταν στενός φίλος του Βούδα και γιατρός της Sanga (της αδελφότητας των βουδιστών μοναχών). Το όνομα του αναφέρεται στον Κανόνα Πάλι, το σύνολο των συγγραμμάτων του Βουδισμού Theravada που σήμερα κυρίως υπάρχει στη Σρι Λάνκα, Βιρμανία, Λάος, Καμπότζη και Ταϊλάνδη.

    Ο Jivaka Kumar Bhaccha δεν ήταν μόνο ο εμπνευστής των τεχνικών του θεραπευτικού μασάζ που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα στην Ταϊλάνδη, αλλά και η πηγή γνώσης για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και ορυκτών. Κομμάτια του ινδικού Αγιουρβέδα (παραδοσιακή ινδική ιατρική) μπορούν ακόμη να βρεθούν στην Ταϊλάνδη και μαζί με αγωγές με βότανα, ατμόλουτρα και μασάζ, αποτελούν τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Massage Hospital στο Chiang Mai στη βόρεια Ταϊλάνδη. Ο Jivaka Kumar Bhaccha είναι ακόμη και σήμερα ένα πρόσωπο σεβάσμιο και τιμάται από πολλούς Ταϊλανδούς σαν ο Πατέρας της Ιατρικής. Θρησκευτικές τελετές τελούνται προς τιμήν του.

    Παρ’ όλες τις γνώσεις που έχουμε για τον Jivaka Kumar Bhaccha, οι γνώσεις μας για την αυτή καθεαυτή την καταγωγή του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Μασάζ και την Παραδοσιακή Ταϊλανδέζικη Ιατρική είναι αδιασαφήνιστες. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε εάν υπήρχε κάποια γηγενής τεχνική μασάζ στο χώρο που σήμερα είναι Ταϊλάνδη, όπως ακόμη δε ξέρουμε και την έκταση  (εάν υπήρξε) της επιρροής του Κινέζικου συστήματος. Σήμερα είναι αδύνατο να απαντηθούν τέτοια ερωτήματα γιατί εδώ και αιώνες οι ιατρικές γνώσεις μεταδίδονται αποκλειστικά προφορικά από δάσκαλο σε μαθητή. Μια πρακτική που είναι συνηθισμένη και στην Ινδία. Υπάρχουν αναφορές για μασάζ σε χειρόγραφα του 17ου αιώνα που είναι γραμμένα σε φύλλα φοίνικα. Αυτά τα χειρόγραφα ήταν τόσο σημαντικά, που τύχαιναν του ιδίου σεβασμού με αυτόν των βουδιστικών γραφών.
    Με την καταστροφή της παλιάς βασιλικής πρωτεύουσας, Ayutthia, από τους Βιρμάνους εισβολείς το 1767, τα περισσότερα παλαιά κείμενα καταστράφηκαν. Έχουν διασωθεί μόνο αποσπάσματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν το 1832 από τον βασιλιά Ράμα τον Τρίτο σαν βάση για τις γνωστές επιγραφές στον ναό του Wat Po στη Μπανγκόκ. Υπάρχουν όμως αντιφάσεις μεταξύ των διαγραμμάτων και των επεξηγήσεων, στα διαγράμματα λείπουν σπόνδυλοι και πλευρές καθώς και άλλες ανεπάρκειες. Αλλά αυτά τα εγχάρακτα κείμενα είναι μια πλούσια πηγή -η μόνη πηγή- για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται γαι τις θεωρητικές βάσεις του Ταϋλανδέζικου μασάζ.
    Συνολικά υπάρχουν 60 εικόνες, 30 για το μπροστινό τμήμα του ανθρώπινου σώματος και 30 για το πίσω. Στις εικόνες φαίνονται τα θεραπευτικά σημεία κατά μήκος των διαφόρων ενεργειακών γραμμών που ονομάζονται Sen στα Ταϊλανδέζικα, οι οποίες και αποτελούν τη θεμελιώδη βάση του Ταϋλανδέζικου μασάζ. Αν κάποιος κοιτάξει αυτά τα διαγράμματα με την Δυτική ανατομία κατά νου, θα του φανούν, στη καλύτερη των περιπτώσεων, παράξενα. Και αυτό γιατί η ανατομία δεν έπαιζε κανένα ρόλο στο αρχαίο Ταϋλανδέζικο μασάζ.
    Η χειρουργική ήταν άγνωστη στην Ταϊλάνδη μέχρι πρόσφατα και φαίνεται ότι η νεκροτομή ήταν απαγορευμένη στις παλαιότερες ταϊλανδεζικες κοινωνίες. Αυτό είχε σαν πρακτικό αποτέλεσμα την στέρηση της ανατομικής γνώσης και τα διαγράμματα του μασάζ δεν προσπαθούσαν να είναι ακριβή ως προς τη φυσιολογία. Ήταν μόνο ένα σχηματικό επινόημα για να δείχνει το μοτίβο των αόρατων ενεργειακών γραμμών και των σημείων πίεσης, καθώς και των επιδράσεων τους στο σώμα και τις λειτουργίες του.

    Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΫΛΑΝΔΕΖΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ 

    2010925_53764Η θεωρητική βάση του Ταϋλανδέζικου μασάζ στηρίζεται στην αρχή των αόρατων ενεργειακών γραμμών που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα. Δέκα από αυτές τις γραμμές είναι εξαιρετικά σημαντικές για το Ταϋλανδέζικο μασάζ. Οι 10 Sen ή sib sen. Εδώ η ινδική καταγωγή και επιρροή γίνεται εμφανής μιας και το υπόβαθρο αυτής της θεωρίας βρίσκεται στη φιλοσοφία της Yoga.
    Η φιλοσοφία της Yoga υποστηρίζει πως η ζωτική ενέργεια (που ονομάζεται Prana) εισέρχεται και απορροφάται από το σώμα μας με τον αέρα που αναπνέουμε και την τροφή που λαμβάνουμε. Μέσω ενός δικτύου ενεργειακών γραμμών, των Prana Nadis, τ’ ανθρώπινο ον εφοδιάζεται με την ζωτική αυτή ενέργεια. Αυτές οι ενεργειακές γραμμές είναι αόρατες και δεν μπορούν να επαληθευτούν ανατομικά. Σχηματίζουν ένα είδος “δεύτερου δέρματος”, ένα δεύτερο σώμα.
    Αυτό το δεύτερο σώμα που ονομάζεται Pranamaya Cosha  ή ενεργειακό σώμα, αποτελείται από πλήθος ενεργειακών γραμμών, που λέγεται ότι φτάνει τις 72.000. Το σίγουρο είναι πως ο αριθμός των γραμμών αυτών είναι μεγάλος και από αυτόν το Ταϋλανδέζικο μασάζ έχει επιλέξει 10 κύριες γραμμές, πάνω στις οποίες βρίσκονται πολύ σημαντικά σημεία πίεσης. Με τη μάλαξη και πίεση αυτών των σημείων είναι εφικτή η θεραπεία ορισμένων ασθενειών και η ανακούφιση από τον πόνο.

    Οι 10 Sen είναι επαρκείς για τη διεξαγωγή πρακτικής αγωγής για όλο το σώμα και τα εσωτερικά όργανα. Οι Δυτικοί επιστήμονες προβληματίζονται από το γεγονός ότι υπάρχει βασιμότητα σε αυτές τις γραμμές και τα σημεία. Η ύπαρξη τους μπορεί να επικυρωθεί πρακτικά μέσω της θεραπείας διαφόρων ασθενειών ή τουλάχιστο από την ανακούφιση αυτών. Τα σημεία μπορούν να θεωρηθούν “παράθυρα” προς το σώμα. Αυτά τα “παράθυρα” επιτρέπουν την ανταλλαγή κοσμικής ενέργειας, μέσω της οποίας το ανθρώπινο σώμα μένει σε ισορροπία με την ενέργεια του σύμπαντος. Διαταραχές στη ροή της ενέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα έναν ανεπαρκή εφοδιασμό με Prana, που με τη σειρά του οδηγεί σε ασθένεια. Δουλεύοντας τις ενεργειακές γραμμές με μαλάξεις μπορούμε να απομακρύνουμε τα εμπόδια, να διεγείρουμε την ελεύθερη ροή της Prana και να βοηθήσουμε την αποκατάσταση της γενικής ευεξίας και υγείας.

    Η ίδια περίπου θεωρία συναντάται και στα κινέζικα συστήματα του βελονισμού και της χειροπίεσης, καθώς επίσης και στο γιαπωνέζικο Shiatsu, το οποίο έχει εξελιχθεί βασισμένο σε κινέζικα μοντέλα.(Οι ενεργειακές γραμμές σε αυτά τα συστήματα ονομάζονται μεσημβρινοί). Η προέλευση αυτών των συστημάτων καλύπτεται από μυστήριο.
    Ορισμένοι θεωρούν ότι οι ρίζες τους, επίσης, βρίσκονται στην ινδική φιλοσοφία της Yoga και ότι έφτασαν στην Κίνα μέσω του Bodhidharma, του Ινδού που λέγεται ότι ίδρυσε τον Ζεν Βουδισμό-κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους κινέζους. Αλλά όποια και αν είναι η προέλευση αυτών των κινεζικών διδαχών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεωρία των 10 Sen βασίζεται σε ινδική μετάδοση και όχι σε κινέζικες παραδόσεις.
    Αυτή η σχέση είναι εμφανής ακόμα και από την ορολογία που χρησιμοποιούν  οι Ταϊλανδοί, που σε πολλές λέξεις η καταγωγή από τα Σανσκριτικά είναι ολοφάνερη. Για παράδειγμα, οι τρεις πρώτες Sen, Sen Sumana, Sen Ittha, Sen Pingkhala όχι μόνο έχουν γλωσσολογικές ομοιότητες με τα Sushumna Nadi, Ida Nadi, και Pingala Nadi αλλά ακολουθούν και παρόμοιες διαδρομές πάνω στο σώμα.

    ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΑΫΛΑΝΔΕΖΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ 

    Κοιτώντας πίσω στην παράδοση του Ταϋλανδέζικου Μασάζ, είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν αντιμετωπίζονταν απλά σαν άλλη μια βιοποριστική τεχνική. Το μασάζ πάντα αντιμετωπίζονταν σαν μια πνευματική πρακτική συνδεδεμένη με τις διδαχές του Βούδα. Μέχρι πρόσφατα ήταν το wat, ο ναός το μέρος όπου το μασάζ διδάσκονταν και γίνονταν. Ακόμη και σήμερα μια από τις πιο σημαντικές σχολές στην Ταϊλάνδη είναι το Wat Pho στην Μπανγκόκ.
    Η ίδρυση νομίμων αιθουσών μασάζ έξω από τους ναούς είναι μια πρόσφατη εξέλιξη. Το μασάζ αντιμετωπίζονταν πάντα σαν η πρακτική εφαρμογή του Metta, τη λέξη στη διάλεκτο Πάλι που χρησιμοποιείται στον Theravada Βουδισμό για να αποδώσει τον όρο “φιλόστοργη καλοσύνη”- και οι αφοσιωμένοι μασέρ δουλεύουν ακόμη και σήμερα σε αυτό το πνεύμα. Ένας πραγματικά καλός μασέρ πάντα ασκεί την τέχνη του μέσα σε αίσθημα στοχαστικότητας και διαλογισμού.
    Ξεκινά με μια Puja, μια προσευχή που τον βοηθά να επικεντρωθεί στο έργο του, στην θεραπεία που πρόκειται να κάνει. Αυτή είναι μια δύσκολη πνευματική κατάσταση και ακόμη και στην Ταϊλάνδη υπάρχουν λίγοι δάσκαλοι που την επιτυγχάνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δασκάλους είναι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι που ασκούν και βουδιστικό διαλογισμό. Για τους αρχάριους είναι καλό να το έχουν αυτό υπ’ όψιν και να μαθαίνουν μέσα σε αυτό το πνεύμα. Η διαφορά ανάμεσα σε μια συνεδρία που γίνεται μέσα σε αίσθημα στοχαστικότητας και διαλογισμού και σε μια που αντιμετωπίζεται απλά σαν δουλειά είναι τεράστια. Μόνο ο μασέρ που δουλεύει με αίσθημα στοχαστικότητας και διαλογισμού μπορεί να αναπτύξει μια διαίσθηση για την ροή της ενέργειας και τις ενεργειακές γραμμές. Χωρίς τέτοιες υψηλές συνειδητοποιήσεις το μασάζ γίνεται μηχανικά και χάνει πολλή από την δύναμη του.

    Ιωάννης Σαμψωνίδης

Login or Register

LOG IN